Societat09/05/2016

Els mossos condemnats a dos anys per la mort de Benítez evitaran la presó

Els sis agents estaran en llibertat vigilada cinc anys i la conselleria d'Interior promet revisar el protocol de reducció de persones alterades

Montse Riart
i Montse Riart

BarcelonaDesprés d'enfrontar-se a una pena inicial d'entre 11 i 14 anys de presó, els sis mossos acusats de la mort de l’empresari Juan Andrés Benítez han acabat sortint de l'Audiència de Barcelona amb una condemna de dos anys per un homicidi imprudent que no hauran de complir entre reixes, tot i que sí que els implicarà estar suspesos de sou i de feina. Finalment, defenses i acusacions han arribat a un pacte de conformitat d’última hora que ha provocat la indignació dels veïns del Raval, que aquesta tarda han organitzat una manifestació de protesta al barri.

El pacte compta amb el suport de l'acusació popular, que representa l'Associació Catalana de Drets Humans. Inicialment l'entitat era reticent a l'acord de conformitat, però ha acabat acceptant-lo per garantir una condemna per als agents.

Cargando
No hay anuncios

Els detalls de l'acord

Els vuit agents indemnitzaran la família de la víctima amb 150.000 euros. A banda dels dos anys d'inhabilitació durant els quals estaran suspesos de sou i feina, els sis policies condemnats per un homicidi imprudent estaran cinc anys en llibertat vigilada, durant els quals tampoc podran patrullar o acostar-se al carrer Aurora del Raval, i hauran de passar diversos cursets de formació. Si cometessin algun delicte durant els tres primers anys de condemna o no passessin pel curset formatiu, haurien d'ingressar a la presó.

Cargando
No hay anuncios

Als altres dos mossos acusats d'esborrar proves, els han imposat una condemna de tres mesos, que queda suspesa sempre que facin un curset de drets humans, com els seus companys.

Cargando
No hay anuncios

L'advocat que representa la conselleria d'Interior ha expressat dins la sala el compromís del departament de revisar el protocol de contenció sobre persones alterades.

Els fets reconeguts

Cargando
No hay anuncios

Els vuit mossos acusats han reconegut els fets un per un durant la vista de conformitat que s'ha celebrat a l'Audiència de Barcelona aquest migdia. Segons l'escrit final, acceptat per totes les parts, la nit del 5 d'octubre del 2013 els mossos van anar al carrer Aurora avisats d’una picabaralla entre dos veïns, un d’ells, l’empresari. Una primera patrulla va intentar identificar Benítez quan ja marxava. Una agent el va agafar pel braç i ell s'hi va tornar, provant d'alliberar-se, mentre uns altres mossos acudien a ajudar la companya.

Aquests agents van intentar reduir Benítez estirant-lo de panxa enlaire primer. Després el van tombar de bocaterrosa, el van emmanillar i li van lligar els turmells amb un cinturó, de manera que l'home no es pogués bellugar.

Cargando
No hay anuncios

Una reducció excessiva i desproporcionada

Segons l'escrit d'acord, els policies van acabar immobilitzant Benítez a “puntades de peu, cops de puny i de genoll” en una actuació “desproporcionada”, tant pel nombre d’agents que hi van participar –fins a vuit–, com pel temps que va durar, fins a 12 minuts, durant els quals Benítez es resistia amb “crits agònics”.

Cargando
No hay anuncios

Els condemnats han acceptat que es van posar "de comú acord" per "lesionar" Benítez "incomplint" els protocols policials. Però a diferència dels escrits originals d'acusació, l'acord no especifica si tenien intenció de matar-lo. Segons el nou escrit, la mort de Benítez es va produir per la suma de les lesions que va rebre, la situació d'estrès que va patir i la malaltia cardíaca que arrossegava.

L'argumentació de l'acusació popular

Cargando
No hay anuncios

Davant les crítiques dels veïns, que han escridassat els advocats dels mossos a la sortida del judici, l'acusació popular ha volgut argumentar per què finalment ha acceptat el pacte, tot i ser reticent inicialment. L'advocat de l'Associació Catalana de Drets Humans, Àlex Solà, ha reconegut que "no s'ha arribat" a l'expulsió definitiva dels agents del cos, que era el seu objectiu inicial, però ha recordat que els darrers dies "el vaixell de l'acusació ha començat a fer aigües" pels dubtes de l'acusació particular i de la Fiscalia d'arribar a una condemna.

Això, segons Solà, ha portat l'entitat a pensar que no es podien arriscar a "deixar impunes aquests fets". L'advocat ha recordat que a diferència del preacord original entre les defenses i l'acusació particular, han aconseguit que els sis mossos acusats d'homicidi siguin "condemnats a dos anys de suspensió de sou i feina" –i no pas a un– amb noves "limitacions", perquè en total els agents estaran "set anys" sense trepitjar el carrer.

Cargando
No hay anuncios

Solà assegura que amb la prohibició de patrullar durant cinc anys que comporta la llibertat vigilada acordada pels mossos condemnats s'afegeix "un element de perillositat" als policies, que quedaran "desterrats" del Raval, cosa que l'entitat considera "essencial", perquè "reconeix la situació que pateixen tots els veïns".

L'advocat també ha recordat que en aquest procés només representaven l'entitat, perquè els veïns s'havien constituït en una plataforma diferent. Solà considera bones les discrepàncies. "L'activisme del carrer ha de considerar que això és injust, perquè ho és, no fa una reparació plena", reconeix Solà, però des d'una posició jurídica "valia la pena assegurar una no-impunitat".