Investiguen una altra empresa del complex petroquímic de Tarragona

L'operatiu es produeix un mes després de l'explosió de la planta Iqoxe que va deixar tres morts

Les esferes d'emmagatzematge de la planta d'Ercros a Vila-seca serien l'objectiu de la investigació judicial
Pau Esparch / Montse Riart / Elena Freixa / Fran Richart
12/02/2020
3 min

Barcelona / TarragonaUn mes després de l'explosió de la planta Iqoxe, que va provocar tres morts –dos treballadors i un veí–, els Mossos d'Esquadra han tornat al complex petroquímic de Tarragona. Però els agents no han posat el focus en aquesta química sinó en les instal·lacions de Vila-seca II de l'empresa Ercros, en el marc d'una investigació que tutela el jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona i que és diferent de la que es va obrir per l'accident químic del 14 de gener, tot i que podria haver precipitat l'operatiu. Fonts pròximes a Ercros expliquen que l'objectiu de la investigació són uns dipòsits situats a prop de la zona residencial de Vila-seca i del parc temàtic de Port Aventura, unes esferes d'emmagatzematge del material que produeix l'empresa, que es dedica bàsicament a la producció de PVC.

Segons fonts pròximes a Ercros, els agents han buscat informació sobre la seguretat dels sistemes d'emmagatzematge. L'empresa, tal com exposa a la seva web, és el segon productor de PVC a l'Estat. La planta de Vila-seca II es dedica principalment al tractament del clorur de vinil, un producte "extremadament inflamable" amb un nivell alt de risc per a la població, segons consta en l'última actualització del pla d'emergències químiques Plaseqcat de la Generalitat. Com que les esferes serien el focus de la nova investigació dels Mossos, Ercros ha defensat en un comunicat que els dipòsits "disposen de tots els permisos administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat preceptius", que estan col·laborant amb la investigació i que quan s'acabi "quedarà acreditat" que les instal·lacions "compleixen la legislació".

Però fonts sindicals consultades per l'ARA situen el possible centre de la investigació en un altre punt: els permisos dels dipòsits d'emmagatzematge. Expliquen que fa deu anys Ercros es va comprometre a dur a terme una actuació en matèria de seguretat, amb una inversió al voltant dels 13 milions d'euros, que finalment no s'hauria dut a terme a causa de la crisi i altres problemes que hauria arrossegat en els últims anys l'empresa, que també va estar en el punt de mira per la gestió dels llots tòxics de l'embassament de Flix. Les mateixes fonts consultades consideren que aquesta actuació de revisió dels permisos de les esferes es fa ara més urgent, després de l'incident d'Iqoxe, i que el mateix Ajuntament de Vila-seca s'hauria compromès a estar a sobre de la qüestió.

Els Mossos també s'han personat a l'Ajuntament de Vila-seca per recollir informació

Requeriment de documentació

A més d'entrar a la planta de Vila-seca II i a la seu de l'empresa Ercros de Barcelona, els Mossos s'han personat també al consistori de Vila-seca. L'alcalde Pere Segura ha informat en declaracions a peu del consistori que els agents estan recollint informació. "Des de l'Ajuntament els hem facilitat tot el que ens han demanat", ha assegurat Segura, que no ha afegit res més perquè la investigació està declarada secreta pel jutjat.

Segons fonts consultades per l'ARA, no consta que la planta hagués tingut recentment cap problema de seguretat per a les persones. De fet, l'última incidència d'aquest nivell relacionada amb Ercros és una fuita localitzada a la planta de Vila-seca I, les instal·lacions que l'empresa té en un altre punt del complex petroquímic, a tocar de l'autovia entre Salou i Reus. Per això té obert un expedient informatiu de la Generalitat, que podria acabar amb sanció, perquè aquesta fuita no es va comunicar a temps.

Des de la Defensa Ambiental de GEPEC-EdC, un dels seus tècnics, Joan Ramon Mendo, ha avisat que "la distància entre la indústria química i la població no està legislada". Si s'apliqués la normativa de seguretat industrial, "possiblement s'haurien d'evacuar els barris de ponent a un altre lloc o moure les parts més perilloses de les químiques, com són els dipòsits d'òxid d'etilè, que es troben davant de la Canonja", ha afegit Mendo. De fet, l'accident a la planta d'Iqoxe va demostrar que molts veïns van patir els efectes de l'onada expansiva de l'explosió del reactor i amb la mort de l'home que va rebre l'impacte d'una planxa metàl·lica. Mendo ha alertat que, a més, es podria patir l'efecte denominat com dòmino al complex petroquímic, si es produïssin explosions en cadena.

Una acció "negligent" a Iqoxe

Precisament, el secretari general dels bombers a la UGT, Antonio del Río, ha manifestat en una carta que "la combinació d'una acció negligent" per part d'Iqoxe en la seva producció sumada a "un desistiment endèmic de funcions" de l'administració en la seva funció inspectora haurien sigut l'origen de l'accident químic de fa un mes. "Només l'atzar va evitar que les conseqüències fossin catastròfiques", ha valorat el sindicat, que ha insistit que "s'han de revisar" els protocols i els plans d'actuació.

stats