6.500 persones desallotjades a Barcelona la primera nit sense toc de queda

Salut defensa que "la majoria de la població" no va anar a les concentracions i Batlle creu que la situació es "tranquil·litzarà"

Ara
5 min
Centenars de persones aglomerades al passeig de Lluis Companys, aquest diumenge de matinada.

BarcelonaFins a 6.500 persones desallotjades en una trentena d'espais diferents de Barcelona, com la plaça Universitat, les places de Gràcia, l'Arc de Triomf i la platja de Bogatell, durant la primera nit sense toc de queda. Després que s'acabés l'estat d'alarma a la mitjanit, alguns carrers de Barcelona es van omplir de gent que va voler celebrar-ho fent botellón, amb música, sense distància social i en moltes ocasions sense mascareta, com si es tractés d'una festa de Cap d'Any.

El director general de los Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha afirmat que, tret d'algunes concentracions a Lleida, Girona i Cambrils, la majoria de les aglomeracions es van donar a la capital catalana i ha qualificat d'"intolerable, irresponsable i insolidari" el comportament d'aquestes persones. Després de reconèixer que es tracta d'una part "minoritària" de la població i que ja s'esperaven que hi hagués aquest efecte de "tap d'ampolla de cava", ha admès que les autoritats senten "un punt de decepció". "S'ha acabat l'estat d'alarma, no la pandèmia, ha de prevaldre l'autoresponsabilitat", ha afirmat en declaracions a Efe.

"La gent que ha estat patint i que segueix patint no es mereix escenes com aquestes. Les persones que estan al peu del canó, els sanitaris i els equips d'emergències, els que han tingut víctimes a la seva família, els ingressats als hospitals, no es mereixen aquest tipus d'imatges", ha insistit el director general dels Mossos, Pere Ferrer. "El risc no és que la policia et multi, el risc és que et contagiïs i que contagiïs altres persones", ha apuntat Ferrer, que ha demanat precaució perquè no es cronifiquin ni repeteixin en els pròxims dies imatges "molt preocupants".

El tinent de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha admès en una entrevista a RAC1 que les imatges que s'han vist a les xarxes socials són preocupants perquè mostren "actes d'absoluta irresponsabilitat", la majoria protagonitzats per persones joves, que és un col·lectiu que encara no està rebent la vacuna. Batlle ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva per evitar que aquestes imatges es repeteixin en el futur i ha confiat que la situació es vagi "tranquil·litzant" els pròxims dies. La nit, ha dit, va acabar "sense accidents" perquè els grups es dispersaven amb la presència dels agents, però sí que es van imposar "algunes sancions".

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha volgut destacar que, si bé moltes persones van sortir al carrer passada la mitjanit, "la gran majoria" de la població no ho va fer. En una entrevista al canal 3/24 ha insistit que, després de 195 dies de toc de queda, "és molt important" destacar que la majoria dels ciutadans no han anat a les concentracions i que una mostra d'aquest comportament és que les actuacions que han hagut de fer els Mossos "no han tingut res a veure" amb l'esperat, segons el pla que s'havia preparat.

Dispositiu de vuit hores

Conscients que la recuperació de la llibertat nocturna afavoriria conductes incíviques i aglomeracions als carrers, els Mossos d’Esquadra i les policies locals havien preparat un dispositiu especial de vuit hores, des de la mitjanit fins a les vuit del matí, de dimensions similars als que es despleguen durant les nit de Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan i molt focalitzats a les platges. A Catalunya Ràdio, Batlle ha dit que l'objectiu dels cossos de seguretat ha sigut garantir la convivència i la seguretat ciutadana i minimitzar el risc de contagi.

Aquest últim punt ha sigut el més conflictiu perquè la gent no mantenia la distància de seguretat ni portava mascareta. "Però la major part de la població entén que la lluita contra la pandèmia no ha acabat", ha defensat Ramentol, que ha reiterat que, malgrat que s'ha donat per acabat l'estat d'alarma, és necessari l'ús de la mascareta, mantenir la distància entre persones i rentar-se sovint les mans.

Tot i el cert optimisme de Salut, les reaccions a aquestes imatges festives no s'han fet esperar. El president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, ha assegurat que està "molt preocupat" per les imatges "temeràries" que van compartir-se a les xarxes en què es veien aglomeracions de joves sense mascareta. "Massa gent celebrant la fi del toc de queda com si fos la nit de Cap d'Any", ha lamentat. Padrós ha fet una crida a la "responsabilitat" recordant que la pandèmia no ha desaparegut. "Temo les conseqüències", ha afegit.

L'oci nocturn podria reobrir a l'estiu

Batlle ha assegurat que la reobertura de bars i restaurants a partir d'aquest diumenge de manera ininterrompuda fins a les 23 hores evitarà que es repeteixin concentracions en espais públics com les d'aquesta matinada, i ha recordat que el consistori col·labora amb les autoritats sanitàries per elaborar un pla sectorial per a l'oci nocturn. La patronal de l’oci nocturn Fecasarm, però, denuncia que la previsió de la Generalitat és que aquesta reobertura podria trigar "un parell de mesos" encara. Un horitzó que ha confirmat aquest diumenge el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que creu que a principis d'estiu aquests locals podran reprendre la seva activitat.

El facultatiu ha atribuït el tancament del sector al govern espanyol: "Hi ha una prohibició d'àmbit estatal que impedeix, ara com ara, la seva obertura en forma d'una acció coordinada adoptada pel ministeri de Sanitat des del 14 d'agost de l'any passat". No obstant això, també ha admès que la veu una mesura encertada atenent que la majoria de clients habituals dels locals d'oci nocturn són els joves, el col·lectiu que té més interacció social, i que encara no estan vacunats.

Amb tot, la Fecasarm ha demanat aquest diumenge que s'ampliï l'oferta de l'oci nocturn amb l'obertura de locals per evitar "que el descontrol d'aquesta matinada es repeteixi" i que consideren amb l'ampliació horària de les activitats de la restauració fins a les 23:00 hores "no se solucionarà".

El 80% dels de més de 60 anys tenen la primera dosi

Ramentol ha subratllat que Catalunya està vivint dies que marquen "un punt d'inflexió" però no tant pel final de l'estat d'alarma com pel fet que el 80% dels catalans més grans de 60 anys ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. "Aquest –ha afegit– era el primer gran objectiu de la campanya de vacunació. El risc de mort prematura o d'ingressar en una UCI es dispara a partir dels 60 anys".

En efecte, el departament de Salut preveu administrar un rècord de 400.000 dosis aquesta setmana. "Esperem acabar el maig havent vacunat les persones de més de 50 anys", ha pronosticat el secretari general de Salut. I de moment la convocatòria és tot un èxit: només 24 hores després d'obrir els primers torns per a la població nascuda entre el 1962 i el 1965, s'estan donant 2,5 cites per segon, amb pics de fins a 5 programacions de vacunació per segon. En 12 hores, subratllen des de Salut, es van donar més de 83.000 cites. "Catalunya està responent a les crides de vacunació de forma exemplar", afirmen.

stats