Els Mossos estrenen aplicació, un primer pas per a una futura comissaria virtual
La nova plataforma permet demanar hora, trobar la comissaria més pròxima o consultar el servei d’objectes recuperats per la policia
BarcelonaA App Store per als usuaris d'iPhone, i a Google Play per als d'Android, ja hi ha disponible la nova aplicació dels Mossos d'Esquadra. Fa uns quants dies que es pot descarregar, però no ha sigut fins a aquest dilluns que la policia catalana l'ha presentat. És la primera vegada que els Mossos treuen al mercat una aplicació d'aquest tipus i representa un punt de partida del procés de digitalització que viu el cos. Es tracta d'una primera versió amb serveis limitats que amb el temps n'anirà incorporant de nous. "És una capsa per posar-hi cada vegada més serveis. Ha d'esdevenir una comissaria virtual", ha afirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Encara no es poden presentar denúncies on line (s'hi està treballant) però es poden recuperar objectes perduts, rebre avisos i consells de seguretat, demanar hora, tenir vies de comunicació directes amb la policia i conèixer les darreres novetats de les oposicions per entrar al cos.
Per exemple, l'aplicació permet seleccionar un territori determinat (està dividida per comarques) i quan en aquell lloc hi hagi un incident de caràcter molt greu, com podria ser un atemptat terrorista, l'aplicació enviarà una alerta a l'usuari. En la plataforma també hi ha disponible un mapa amb totes les comissaries de Mossos i de policies locals, així com un accés directe al 112 i altres vies de contacte amb la policia com el xat de WhatsApp per alertar de les violències masclistes. Una de les novetats és el servei de recuperació d'objectes sostrets que els Mossos han recuperat en diversos operatius. De moment, hi ha disponibles imatges de joies i també algunes obres. Enviant un formulari, el propietari de l'objecte pot demanar que l'hi retornin. El correu arriba directament als investigadors que van recuperar la joia.
"És un instrument per relacionar-se amb els ciutadans de forma més directa, per ser més accessibles", ha apuntat el cap dels Mossos, el comissari Eduard Sallent. Un dels objectius de l'aplicació és que els més joves hi vegin una forma fàcil de contactar amb la policia per avisar-la d'uns fets concrets. Per això, a la plataforma hi ha un apartat de bústies on es poden enviar directament correus electrònics sobre diversos temes com les violències masclistes, l'odi i la discriminació, el terrorisme o els dubtes sobre un ús segur d'internet. El director de la policia, Pere Ferrer, l'ha definit com "la nova comissaria que portaràs a la butxaca" i ha apuntat que servirà per potenciar el model de proximitat dels Mossos.
Per ser una comissaria virtual encara queden diversos passos per fer, com ara denunciar des del telèfon. De moment, fonts d'Interior apunten que a finals d'any s'hi incorporaran dos serveis nous: un per demanar online autorització perquè un menor pugui sortir del país i un altre per denunciar la pèrdua d'un objecte. En canvi, si es tracta d'un robatori, de moment encara és necessari anar a comissaria. De fet, el conseller Elena ha insistit que l'aplicació no elimina la presencialitat, fonamental per a alguns fets.
Ciberviolències
La portaveu dels Mossos, la inspectora Montserrat Escudé, també ha apuntat que l'aplicació servirà per detectar millor els delictes que es cometen on line, com les ciberviolències masclistes, el ciberassetjament o el grooming. (ciberassetjament amb víctimes menors). Sobretot, la policia espera que els joves s'atreveixin més a alertar d'aquests fets ara que tenen una via de comunicació directa amb els Mossos al seu telèfon. Hi ha insistit l'informàtic Josep Maria Ganyet, present en l'acte d'aquest dilluns a l'auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Ganyet ha dit que és "molt important" portar la proximitat dels Mossos "a la pantalla del mòbil".
També ha avisat, però, que cal fer un ús responsable de les dades de la població. Ha enviat un missatge directe a la cúpula policial present a l'auditori: "Les dades s’han de tractar com si fossin residus nuclears. S'han de fer servir les que serveixen i després s'han de destruir", ha recalcat l'expert. La nova aplicació dels Mossos arriba en un moment de transformació digital de la policia. De fet, hi ha prevista la implementació d'una comissaria TIC i una nova regió policial virtual.