Mas manté Prat al capdavant dels Mossos
El president i CDC esquiven la pressió d'ERC contra el director general i eviten que Espadaler el cessi ara pel cas Raval
Barcelona.El president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu partit, CDC, mantenen la seva confiança en Manel Prat, director general dels Mossos d'Esquadra. "El suport del Govern és total en el seu cas", asseguren fonts consultades per l'ARA. Al migdia, però, el cap de Prat feia olor de pólvora. ERC, soci de l'executiu de CiU aquesta legislatura, demanava "responsabilitats polítiques" -és a dir, la dimissió del responsable polític dels Mossos- si no es retiraven les pilotes de goma de l'arsenal de la policia. L'afer, de moment, queda en res: Convergència manté el suport a Prat a pesar que, segons fonts consultades, ja no compta amb tota la confiança del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, d'Unió. El democristià rep, al seu torn, crítiques dels seus socis per "poca consistència en la direcció política del cos".
I és que l'afer Prat és també un afer polític que afecta la federació. Quan Felip Puig (CDC) es va acomiadar d'Interior i el va substituir Espadaler, un dels requisits dels convergents va ser que el director dels Mossos, militant de CDC, no es mogués del seu lloc. Ara, a pesar de la polèmica per la mort d'un empresari al Raval -sumada al desallotjament de la plaça Catalunya el 2011 i al cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull durant la vaga general del novembre passat-, Mas no té cap intenció de cessar-lo immediatament, encara que aquesta posició no sigui compartida al 100% per la globalitat de CiU i per tots els càrrecs policials de la conselleria, inclòs Espadaler.
El paper d'ERC
Els republicans canvien de parer en només dues setmanes
El rol d'ERC en tot aquest afer ha estat canviant. Ahir va començar forta, exigint el cap de Prat, però amb el pas de les hores va anar matisant la seva posició i a la tarda va preferir esperar a la intervenció d'Espadaler al Parlament per acabar de definir-se. Fa tan sols dues setmanes la diputada Gemma Calvet va qüestionar la necessitat de cessar el director dels Mossos i va alertar del risc de fer oposició "sense rigor parlamentari". "Hem triat la difícil posició d'afavorir els interessos generals de la ciutadania i fer oposició constructiva", va justificar-se Calvet des del faristol del Parlament. Poc després, ERC va fer costat a CiU a l'hora de desestimar una esmena del PSC que reclamava la dimissió de Prat. Va ser un gest a canvi que el Govern s'obrís a eliminar de manera taxativa les pilotes de goma. Interior, que rebutja "xantatges" i recorda que des que Espadaler és conseller no s'han utilitzat, aposta per fer-ho progressivament.
La solitud de Prat
Va arribar amb Puig i s'hi va quedar per voluntat de CDC
Dijous passat Prat va comparèixer amb Espadaler i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per defensar la presumpció d'innocència dels mossos i qüestionar l'informe de la Policia Nacional sobre el cas Raval. El director general dels Mossos gairebé no va intervenir en la roda de premsa per fixar la posició d'Interior. Es va limitar a argumentar els motius pels quals encara no s'havia interrogat els vuit agents -la policia catalana ho va justificar per no interferir en la investigació-, un argumentari exposat per Prat perquè la Divisió d'Afers Interns (DAI) depèn del cap polític dels Mossos. En aquella compareixença es va evidenciar la solitud del director de la policia.
La relació entre Espadaler i Prat s'ha refredat, fins al punt que aquest dilluns el conseller ja no va posar la mà al foc pel cap dels Mossos. A Interior s'ha produït un xoc d'estils, visualitzat en el cas Raval. El conseller ha estat contemporitzador, Prat hauria preferit actuar amb més rapidesa. Home de confiança de l'exconseller Felip Puig -s'ha forjat a Convergència, escalant des de les joventuts del partit-, Prat havia de deixar el càrrec quan la conselleria va recaure en Unió. Espadaler el va mantenir, a instàncies de Presidència, que no volia cedir el control de la policia malgrat que ell hauria preferit acompanyar Puig al seu nou departament, el d'Empresa. El cas Raval el pot haver tocat de mort políticament. Però si Prat és destituït, CDC no vol cedir un càrrec tan estratègic com la direcció de la policia.
Explicacions d'Espadaler
Ha demanat comparèixer a la comissió d'interior del Parlament
Ahir mateix el conseller va registrar al Parlament una sol·licitud de compareixença a la comissió d'interior per informar "sobre la detenció del ciutadà Juan Andrés Benítez Álvarez el dia 5 d'octubre i els fets posteriors". Aquesta compareixença es podria produir divendres mateix, quan la comissió té prevista la sessió de conclusions sobre el debat de l'ús de les pilotes de goma. Abans, però, el conseller s'haurà de sotmetre aquest matí a les preguntes de la resta de grups parlamentaris, que el collaran pels fets del Raval. Tampoc se n'escaparà el president de la Generalitat, Artur Mas, que sempre ha defensat la presumpció d'innocència dels Mossos en els casos delicats als quals s'ha enfrontat la policia des que ell governa.
Dos sergents imputats
Entre els vuit mossos imputats pel cas Raval hi ha dos sergents
Dos dels vuit agents dels Mossos imputats per la mort de Benítez són sergents amb cert grau de veterania, mentre que la resta són mossos amb una experiència mitjana que ronda els cinc anys al cos. Fonts pròximes al cas citades per l'agència Efe asseguren que un dels agents va ingressar al cos fa només dos o tres anys.
Canvis a Ciutat Vella
Interior farà canvis a nivell operatiu a la comissaria
Després dels últims esdeveniments, la conselleria s'ha vist abocada a fer canvis a la controvertida i qüestionada comissaria de Ciutat Vella, ara dirigida per l'intendent Enric Garcia Doñate. Fonts del departament van explicar ahir a l'ARA que la remodelació passarà per realitzar canvis a nivell operatiu i que afectaran els comandaments. Asseguren, però, que no seran imminents i que també es faran en altres comissaries.
Un cas enverinat
La investigació de la mort de Benítez tensa Interior
La imputació, aquest dilluns, dels vuit mossos que van participar en la detenció de Benítez va posar contra les cordes la conselleria d'Interior, que només quatre dies abans havia defensat la presumpció d'innocència dels agents. Ahir mateix TV3 es va fer ressò del testimoni del veí amb qui Benítez es va barallar minuts abans de ser detingut, a qui la jutge ha retirat la imputació. L'home va deixar clar que, quan els Mossos van arribar al lloc dels fets, la baralla s'havia acabat i fins i tot s'havien demanat disculpes.
L'oposició colla Trias perquè convoqui el Consell de Seguretat
Fins ara l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, no ha entrat a valorar l'actuació policial que va acabar amb la mort de Juan Andrés Benítez al Raval -va dir que seria l'últim que faria com a alcalde-. Ara, després de la imputació dels vuits mossos que van participar en la detenció, l'oposició en bloc li demana mesures per aclarir els fets. ICV li va donar ahir un ultimàtum de 48 hores per convocar una sessió extraordinària del Consell de Seguretat Urbana. Una petició que també va fer dilluns per carta el PSC i que, de fet, té el suport del PP i Unitat per Barcelona-ERC -Jordi Portabella demana que sigui aquesta mateixa setmana-. Els grups critiquen l'actitud de l'alcalde en aquest assumpte. El socialista Jordi Martí, per exemple, titlla de "vergonyós" el seu silenci -i avisa que hi ha una "ombra de dubte" a la comissaria de Ciutat Vella-, mentre que l'ecosocialista Ricard Gomà es demana quina "cortina de fum" pot trobar ara CiU per no convocar el Consell de Seguretat. El PP parla de "crisi de seguretat" i hi relaciona els fets de divendres al Turó de la Peira, quan un centenar de persones van obligar a suspendre una actuació policial.
Detingut el jove del Turó de la Peira
Els Mossos van arrestar ahir al vespre un noi que havia amenaçat els clients d'un bar amb un ganivet, després que una multitud obligués a suspendre la seva detenció divendres al Turó de la Peira. El seu intent de detenció va acabar amb deu mossos envoltats per una multitud que els escridassava. Els familiars del detingut, entre els quals hi havia la seva germana, van abraonar-se sobre dos agents -vestits de paisà- mentre l'escorcollaven.