Els Mossos desmunten una "escola" europea de lladres de cases
La policia calcula que l'organització va fer com a mínim 48 robatoris des de mitjans de gener
BarcelonaL’inspector Ramon Grasa, sotscap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, ha explicat aquest migdia que han desarticulat una autèntica "escola de robatoris". Una organització criminal que, segons calculen, ha robat com a mínim 48 cases a nou comarques de Catalunya. Han arrestat 12 homes, incloent-hi el cap, i en busquen quatre més que quan van fer l’operació eren fora d’Espanya. Els lladres arribaven d’Albània, aprenien a robar a Catalunya, on s’hi estaven dos o tres mesos, i després marxaven a altres llocs d’Europa.
L’any passat es van denunciar 27.481 robatoris amb força a domicilis de Catalunya, 2.529 més que el 2014 –una xifra que implica un augment del 10,14% en un sol any–. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha reconegut que és "una pujada alarmant", i a Barcelona encara més: hi van créixer un 27%.
El cap de l'organització, un albanès de 48 anys i l’únic dels detinguts amb antecedents, reclutava nois joves en grups de quatre en una zona concreta d’Albània i els feia anar a la Jonquera. Llogava un cotxe a una empresa –el propietari de la qual també haurà de declarar com a investigat– i els anava a buscar. "Anava al gra", ha explicat Grasa, des de la Jonquera els duia al lloc on viurien i els ensenyava la zona on haurien de robar, tot i que el cap mai entrava a les cases. Els cobrava el lloguer del pis on vivien i del cotxe, i a més s’enduia un euro per cada gram d’or que venien.
Quan els Mossos van fer les detencions hi havia dos grups en marxa i n’acabaven d’arribar dos més. Actuaven d'una manera ben organitzada: un es quedava a fora, al cotxe, i els altres tres entraven a la casa, normalment entre les cinc de la tarda i les deu de la nit, i s'enduien tot el que podien revendre, però sobretot joies i diners en efectiu. Podien fer més d'un robatori en un sol dia. Això sí: evitaven qualsevol mena d'enfrontament. Alguna vegada que van calcular-ho malament i van entrar en cases amb gent a dins, en van marxar corrents.
Els grups o "bateries" no es coneixien entre si, només coneixien el cap, de manera que si un queia a mans de la policia no podia posar en perill tota l’organització. Com que els nois reclutats eren especialment joves –tots de menys de 30 anys– i no tenien antecedents a la Unió Europea, Grasa entén que aquí aprenien a robar. Alguns dels que van identificar durant la investigació després han estat arrestats per robar a altres llocs d’Europa, com Alemanya, Grècia o París.
Els Mossos van començar a investigar aquesta organització el 13 de gener, i calculen que ha comès, com a mínim, 48 robatoris. Sempre en cases als quatre vents i de les comarques del Maresme, els Vallesos, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Bages, Osona, l’Anoia i el Solsonès. Estaven molt ben organitzats. El 16 de març, en una operació coordinada, els Mossos van entrar a sis immobles a Barcelona i dos a l’Hospitalet i van fer les 12 detencions. Un italià va quedar en llibertat i als altres 11 detinguts, tots albanesos, els van tancar a la presó de manera provisional. Els policies van confiscar 7.800 euros, 700 lliures esterlines, eines per fer els robatoris, joies i rellotges, passamuntanyes, etc.
L’italià que va quedar en llibertat era el propietari de dues botigues de compra d’or del carrer de Sants de Barcelona que, segons els Mossos, formava part de l’organització perquè comprava les joies robades a les cases. Ho feia a un preu per sota del del mercat: a 20 euros cada gram d’or, i fora de l’horari comercial rebia els lladres a casa seva. Els grups de lladres hi entraven en contacte, i a ells els pagava 19 euros per gram, l’altre euro el pagava directament al cap de l'organització. Qui tampoc és a la presó, però està citat com a investigat per pertinença a organització criminal, és el propietari de l’empresa de lloguer de cotxes, un català.