Els Mossos desarticulen una organització després d'estafar més de 9 milions d'euros a Hisenda

Hi ha 40 persones detingudes que havien creat un entramat per defraudar l'IVA en la venda d'aparells electrònics

Acn
18/07/2014
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització que havia defraudat més de 9 milions d'euros a la hisenda pública. L'operació ha permès detenir 40 persones acusades dels delictes de defraudació continuada contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Els agents també van escorcollar un total de 21 empreses i domicilis d'Alella, el Masnou, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Viladecans, Manresa, Solsona i Terrassa. Es va poder recuperar una gran quantitat de material informàtic, informació bancària i fiscal relacionada amb la xarxa criminal i 12.000 euros en efectiu.

La investigació es va iniciar fa aproximadament un any i mig com a conseqüència d'un robatori en el qual es van sostreure càmeres fotogràfiques valorades en més d'un milió d'euros. El seguiment del gènere robat va conduir als investigadors fins a una trama empresarial ubicada a Reus. En advertir dels indicis d'un frau fiscal d'importància, el jutjat d'instrucció número 2 de Reus va ordenar l'Agència Tributària a designar funcionaris que col·laboressin en les actuacions en funcions d'auxili judicial.

Els delinqüents havien creat una trama per a la defraudació de l'IVA en la comercialització de productes informàtics i electrònics (mòbils, tauletes, etc.), creant una estructura societària molt complexa formada per entitats a Espanya, Portugal, Romania, Letònia i Xipre. La mercaderia viatjava directament des dels magatzems del proveïdor, en algun país estranger, a magatzems en territori espanyol, des d'on era enviada als comercialitzadors finals. Però per evitar el pagament de l'IVA s'interposava una sèrie de societats creades a aquest efecte tant a Espanya com en altres països. La mecànica del frau consistia en el fet que els productes, tot i ser transportats directament en territori espanyol, eren facturats pels proveïdors a societats instrumentals. Aquestes societats eren creades en altres països europeus, que es limitaven a tornar a facturar a altres societats –espanyoles–, també de caràcter instrumental, que no ingressaven l'IVA meritat per l'adquisició intracomunitària i facturaven a les societats que finalment venien al públic els productes, a un preu molt competitiu en deduir-se l'impost que no havia estat ingressat en el Tresor.

Una part important d'aquesta organització criminal es dedicava a la contínua creació de societats instrumentals, i per fer-ho contactaven amb testaferros o homes de palla i els feien figurar com a administradors d'aquestes societats fictícies i autoritzats en comptes oberts en diferents entitats a fi de dificultar el seguiment dels fons. D'aquesta manera, haurien defraudat l'IVA corresponent a un gran nombre de vendes. Es calcula que l'import defraudat puja a més de 9 milions d'euros. Així, el dia 17 de juny, els Mossos d'Esquadra van escorcollar un total de 21 empreses i domicilis de les poblacions d'Alella, el Masnou, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Viladecans, Manresa, Solsona i Terrassa. També es van practicar registres a Guadalajara, Torremolinos, Màlaga i Madrid, amb la col·laboració de la policia espanyola. Com a resultat d'aquestes diligències judicials, s'ha recuperat una gran quantitat de material informàtic, informació bancària i fiscal relacionada amb la xarxa criminal i 12.000 euros en efectiu.

En l'operació s'han detingut 40 persones de diverses nacionalitats, entre elles espanyola, cubana, veneçolana, argentina i paquistanesa. El titular del jutjat que dirigeix les actuacions ha ordenat l'entrada a la presó a vuit dels detinguts.

stats