Els Mossos veuen recuperada la confiança amb la Fiscalia i la judicatura

El cap d’investigació criminal rebaixa la crisi i diu que el cos “és lleial” al Govern

SabadellQuan fa un any que l’Audiència Nacional va absoldre el major Josep Lluís Trapero, els Mossos d’Esquadra han volgut rebaixar la denominada “crisi de confiança” del cos amb la Fiscalia i la judicatura. El cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), l’intendent Antoni Rodríguez, ha posat en dubte que la crisi fos tan greu i ha donat per recuperada la confiança amb els òrgans judicials. En l’acte del Dia de les Esquadres al complex central d’Egara, Rodríguez ha qüestionat que realment haguessin caigut en “un pou de desconfiança” del qual trigarien “dècades a sortir”: “En poc temps estem com mai”. Segons l’intendent, “ningú hauria imaginat com de ràpid i bé” s’han refet les relacions i els ponts “danyats”.

Rodríguez ha mencionat la sentència absolutòria de fa un any per assegurar que el cos és lleial al conseller i al Govern, abans d’insistir que els Mossos “seguiran les instruccions” de la Fiscalia i la judicatura. L’intendent, que ha reivindicat la neutralitat per actuar sense ideologia política, ha recordat l’octubre del 2017 al complex d’Egara, “un dels pitjors moments d’aquella època”, quan van rebre el major Trapero amb aplaudiments després d’haver declarat a l’Audiència Nacional i haver quedat en llibertat. “Ser el que volem ser, en essència, només depèn de nosaltres”, ha considerat Rodríguez. Segons l’intendent, els Mossos han reflexionat “molt” des d’aleshores i volen “col·laborar amb qui sigui”, fent referència també als altres cossos policials.

Cargando
No hay anuncios

El cap d’investigació criminal ha definit “d’inexcusable” que el cos no fos abans al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l’òrgan espanyol de coordinació antiterrorista. A més, ha destacat el paper dels Mossos en el judici dels atemptats del 17-A, en què es va “qüestionar” la seva professionalitat. Pel que fa als reptes de futur, Rodríguez ha apostat per fer que el sistema, tant policial com judicial, “s’adapti a les persones”, posant la víctima “al centre de les accions”. Sobre la tendència dels delictes, ha explicat que la pandèmia del covid-19 ha reduït la delinqüència “com mai”, tot i que ha deixat de ser local per convertir-se ara en “global”. Ha parlat d’una delinqüència “itinerant” perquè “el món criminal organitzat no té fronteres”.

767 detinguts en nou mesos

El portaveu dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero, ha assegurat en el mateix acte que els canvis de la delinqüència pel covid s’han convertit en un “revulsiu” per aplicar “nous sistemes de treball”. “S’intenten neutralitzar les estratègies i els assentaments de grups organitzats”, ha dit Molinero. Segons el portaveu, en els nou primers mesos d’aquest any la comissaria d’investigació criminal ha fet 767 detencions, 256 de les quals han suposat l’ingrés a presó. També ha requisat 53.000 plantes de cànnabis, 900 quilos de marihuana i 2.300 quilos d’haixix. Molinero ha reiterat que la lluita contra el cultiu i el tràfic de marihuana és “una de les prioritats”, així com el tràfic de persones, les agressions sexuals i els delictes informàtics.

Cargando
No hay anuncios