Societat31/05/2017

Els Mossos desallotgen l'antiga fàbrica Can Sanpere a Premià de Mar

Desenes de persones s'han concentrat aquesta matinada davant l'edifici contra l'operació policial

Acn / Ara
i Acn / Ara

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimecres a la matinada l'antiga fàbrica Can Sanpere de Premià de Mar. L'operatiu s'ha dut a terme a partir de les tres de la matinada i en compliment d'una ordre judicial de desallotjament amb data oberta que era vigent des del 27 de maig. La intervenció policial s'ha desenvolupat sense incidents greus, tot i que des de primer moment una trentena de membres de la Plataforma Can Sanpere s'han reunit a les portes de la nau en senyal de protesta.

Després del desallotjament, una empresa de seguretat privada custodia l'edifici, que és propietat de Núñez i Navarro. Can Sanpere estava ocupat des de feia quatre anys per una vintena d'entitats locals que oferien propostes culturals, d'oci, esportives i socials.

Cargando
No hay anuncios

El segon intent ha estat el definitiu. Can Sanpere ha estat finalment desallotjat després d'un primer intent frustrat el 5 de maig. En aquella ocasió l'ordre de desallotjament tenia data fixada, i això va facilitar la mobilització ciutadana per evitar l'entrada de la comitiva judicial. Des del 27 de maig, però, l'entrada dels agents a la nau podia ser qualsevol dia, i finalment, Núñez i Navarro ha recuperat la propietat, després de quatre anys d'ocupació.

Un dels portaveus de la Plataforma Can Sanpere, Raúl Barea, ha mostrat el sentiment de "tristesa, ràbia i indignació" que suposa el desallotjament de l'espai, que durant els darrers quatre anys diverses entitats del municipi havien omplert d'activitats per exigir la titularitat pública de l'última gran illa del centre de Premià de Mar que podia servir per esponjar un municipi amb una alta densitat de població.

Cargando
No hay anuncios

Barea lamenta que s'hagi arribat fins al dia d'avui i s'hagin desaprofitat, diu, les oportunitats de "mediació i diàleg" que s'han posat sobre la taula i que "ni la propietat ni l'Ajuntament han volgut". Amb tot, la plataforma assegura que "la lluita no acaba aquí", i fa una crida a "continuar defensant Can Sanpere 100% públic". Aquest mateix dimecres, de fet, hi ha convocada una manifestació de protesta a les set de la tarda davant l'Ajuntament.

Des de la Plataforma recorden al consistori que el 2014 es va celebrar una consulta popular per decidir el futur de l'equipament i que el 80% dels veïns que hi van participar van votar a favor de l'expropiació i de la seva transformació en una gran zona verda amb equipaments. L'operació es va valorar llavors en 3,9 MEUR, i l'Ajuntament va defensar que podia assumir la inversió.

Cargando
No hay anuncios

Buch reitera el compromís d'expropiar Can Sanpere

En declaracions a l'ARA, l'alcalde de Premià, Miquel Buch, ha afirmat que l'Ajuntament "ben poca cosa pot fer" davant del desallotjament, perquè es tracta d'una ordre d'un jutge. Buch ha lamentat que la Plataforma vulgui vincular l'Ajuntament en el desallotjament. "És del tot injust", ha expressat. Així, Buch ha reiterat el seu compromís amb l'expropiació, seguint el mandat de la consulta ciutadana del 2014, i ha afirmat que en el ple municipal del mes de juny s'aprovarà, si res canvia, un pla especial per a Can Sanpere que inclourà l'expropiació.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, l'Ajuntament compleix la sentència judicial del 2014 i també el resultat de la consulta, segons ha explicat l'alcalde.

Així mateix, Buch ha denunciat que membres del col·lectiu han anat a casa seva poc després de les sis del matí i han tocat el timbre "fins a despertat tota la família i els veïns", una situació "desagradable" que ha qualificat "d'escarni". Per això, ha avisat que aquesta "actitud antidemocràtica no és el camí" si els membres de Can Sanpere volen arribar a algun acord amb el govern municipal.