Els Mossos obren una investigació per la pèrdua d'un ull d'una noia en les protestes per Hasél

La segona nit de de disturbis se salda amb 33 detencions i 14 persones ateses pels serveis d'emergències

Neteja de les pintades durant les manifestacions per la llibertat de Hasél
18/02/2021
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir què va passar en el cas de la noia que va perdre un ull previsiblement per l'impacte d'un projectil de foam durant la primera nit de disturbis a Barcelona després de les manifestacions per la llibertat de Pablo Hasél. El director del cos, Pere Ferrer, ha dit que ja s'han posat en contacte amb la família de l'afectada, a qui ha assegurat que agents de la unitat de mediació van visitar a l'hospital, i també amb el Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia, que és qui va alertar del cas, i ha promès "màxima transparència". El comissari Joan Carles Molinero ha explicat en roda de premsa després de la segona nit de disturbis que estan analitzant la traçabilitat dels projectils que es van disparar i que determinaran si es van utilitzar seguint tots els protocols interns. Segons el cos, durant la primera nit d'aldarulls es van disparar 300 projectils de foam en diferents ciutats catalanes i la segona, 120. La noia ferida té 19 anys i avui serà operada a l'Hospital Clínic de Barcelona.

En els disturbis d'aquesta última nit, que s'han saldat amb 33 detencions, hi va haver 135 contenidors cremats en ciutats com Barcelona, Girona i Lleida, i també nou vehicles calcinats. En total, els serveis d'emergències van atendre 14 persones ferides, vuit de les quals són agents dels Mossos d'Esquadra, segons el balanç que ha presentat el cos.

El director general de la policia ha insistit avui que estan preocupats perquè en els aldarulls es detecta una violència "extrema i gratuïta" . "Coincideixen al carrer persones que lícitament es volen manifestar i grups de persones violentes que usen les manifestacions per produir danys al mobiliari urbà i atacar els efectius policials". Aquest segon grup, ha apuntat, ja va sortit al carrer "amb l'objectiu de destrossar la ciutat". El cos, de fet, assegura que hi ha un perfil considerat "oportunista", que és aliè als motius de la protesta i que aprofita que hi ha molta gent al carrer per saquejar comerços, provocar danys al mobiliari i atacar efectius policials, i atribueix en part al context de "fatiga" per la pandèmia la situació de violència "extrema" que s'està vivint aquestes nits.

Atacs a comerços

A Barcelona la marxa va arrencar als Jardinets de Gràcia –la Guàrdia Urbana va calcular que s’hi havien concentrat 2.200 persones– i va baixar pel passeig de Gràcia sense incidents. La tensió va començar quan la manifestació va arribar a la plaça Urquinaona i alguns participants van començar a moure contenidors i tanques. Segons la policia, s'hi van cremar vuit motos i 84 contenidors i també es van atacar establiments com l'Hotel Mandarin Oriental o un concessionari de cotxes de l'Eixample. Els Mossos van detenir dotze persones a la ciutat, hi va haver deu ferits atesos pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) –quatre dels quals són agents de policia– i es van registrar danys en onze locals. La policia va impedir l'accés dels manifestants a l'edifici de la Borsa. Segons el cos, els manifestants van respondre amb "molta violència" a la intervenció preventiva de la policia.

A Lleida, on al primera nit de disturbis ja es van cremar motos de la policia, ahir es van calcinar 40 contenidors i un vehicle i un agent va resultar ferit. La policia va fer 14 detencions al municipi i va requerir la col·laboració d'efectius antiavalots de la Policia Nacional per protegir la Subdelegació del govern espanyol. En aquest cas, la marxa va arribar a la presó de Ponent, on Hasél està entre reixes des de dimarts. A Girona, on també es van cremar contenidors i llançar objectes contra la línia policial un cop desconvocada la manifestació per la llibertat d'expressió, hi va haver cinc detinguts. I a Tarragona es van arrestar dues persones més, després que els manifestants intentessin accedir a l'A-7, que va quedar tallada.

Els Mossos han negat que estiguin fet servir la tècnica del carrusel, que consisteix en fer circular les furgonetes de manera ràpida per dispersar els concentrats, tot i que això és el que va semblar que feien en punts com la plaça Urquinaona de Barcelona quan van començar les tensions.

De cara a possibles noves mobilitzacions que acabin amb aldarulls, els responsables dels Mossos asseguren que tornaran a situar afectius en llocs considerats "estratègics".

stats