El mosquit tigre arriba al Prepirineu i es propaga cap a Lleida en cotxe

A Barcelona, l’ajuntament engega un protocol perquè aquesta espècie no propagui el Zika, el Dengue i el Chikungunya

El mosquit tigre és ja 'un clàssic' a molts punts del país durant l'estiu
Acn
20/06/2016
3 min

BarcelonaEl mosquit tigre està instal·lat al Pre-Pirineu des de fa dos anys i es propaga per la província de Lleida, segons Mosquit Alert, una plataforma científica que gestiona dades de milers d’observacions i punts de cria de mosquit tigre. El director del projecte, Frederic Bartomeus, ha explicat que aquesta espècie invasora afecta tota la costa catalana i que “la novetat és que està entrant a la província de Lleida”.

Una propagació “invasiva” que es duu a terme “en cotxe” i que fa un recorregut “que s’associa a les carreteres”. D’altra banda, l’ajuntament de Barcelona té engegat un protocol de vigilància per evitar que l’espècie propagui malalties tropicals després que a la ciutat hi hagi 14 malalts de Zika, cinc malalts de Chikungunya i 14 de dengue, importats de l'estranger.

“Es pensava que a Lleida, al ser tan seca i amb un clima diferent, el mosquit tigre no hi podria progressar”, ha subratllat Bartomeus. Un tipus de mosquit “molt urbà”, que va arribar a Berga fa dos anys i que està entrant a Lleida “per la carretera de Manresa”. “Transportem els mosquits al cotxe, s’hi senten atrets perquè emet CO2, hi ha temperatura, i quan obrim la finestra hi entren”, ha sentenciat.

Segons Bartomeus, la plataforma Mosquit Alert ha servit per activar també el protocol del mosquit tigre a Andalusia i l’Aragó. A més d’aquests dos territoris i Catalunya, el mosquit tigre és present a València, Alacant, el País Basc i les Balears.

Control del mosquit tigre a Barcelona

A Barcelona, l’Agència de Salut Pública manté un protocol coordinat amb els serveis epidemiològics que inclou un seguiment dels malalts de Zika, Chikungunya i Dengue a la ciutat. Segons Tomàs Montalvo, responsable del programa de control del mosquit tigre de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, de moment "no hi ha hagut cap cas de contagi a casa nostra" però "això no significa que no es pugui produir", ja que el mosquit tigre "sí que pot transmetre aquestes malalties".

Per aquest motiu, entre els 50 punts de risc de mosquit tigre a la ciutat es troben els centres d'atenció al viatger i l'Agència de Salut Pública manté un seguiment d'aquests malalts, "amb un protocol coordinat" per saber "quins llocs" freqüenten, "planificar les inspeccions" i "reduir al màxim" la presència de mosquits en aquests indrets. "L'única manera de reduir la transmissió autòctona són mesures de protecció personals, com repel·lents, i reduir la presència de mosquits", ha reblat Montalvo.

En paral·lel, des del mes d'abril i fins al novembre, l'ajuntament té desplegada una nova campanya de control del mosquit tigre en què demana als ciutadans que enviïn fotografies d'exemplars i dels punts de cria d'aquesta espècie invasora a través d'una aplicació mòbil gratuïta, desenvolupada per la plataforma Mosquito Alert. Com a novetat, la campanya d'enguany permet detectar també si arriba el mosquit del Zika o el de la febre groga.

Els objectius de la campanya són minimitzar els problemes que genera el mosquit tigre i reduir la transmissió de malalties a través de la inspecció dels llocs on s'ha detectat la presència del mosquit, la vigilància de les zones de risc i el seguiment dels malalts de Zika, Chikunguya i Dengue, per evitar que els mosquits propaguin aquestes malalties. "Volem cercar la col·laboració de la ciutadania, que es diguin on hi ha mosquits tigre per poder actuar i prevenir, perquè hi ha risc evident de transmetre malalties", ha recordat Montalvo.

Reducció dels punts de risc

Barcelona ha reduït enguany de 68 l’any passat a 50 els punts de risc de mosquit tigre, comparat amb l'any passat, “gràcies a la participació ciutadana” i a la “vigilància continuada”, ha subratllat Montalvo. Entre aquests punts es troben alguns carrers del districte de Ciutat Vella, el parc del Turó de la Peira (Nou Barris) i els jardins de Vil·la Amèlia (Sarrià-Sant Gervasi). Per contra, els punts on no hi ha presència d’aquesta espècie són “barris amb superfícies”, com la franja de Collserola.

Segons Tomàs Montalvo, enguany “no hi ha un pic elevat d’activitat” del mosquit tigre però “cal ser cautelosos perquè es dispara l’activitat al juliol, setembre i octubre”, ha alertat. Els embornals i les fonts ornamentals on no hi corre l’aigua són els punts més conflictius d’aparició de mosquits tigre. En aquests punts es fa un tractament per matar les cries amb un producte que no és nociu per a les persones ni per al medi ambient.

stats