Dos morts en un incendi als baixos d'un bloc de pisos a Cassà de la Selva
El foc es podria haver originat per una manipulació elèctrica
BarcelonaDues persones han mort en un incendi als baixos d'un bloc de pisos a Cassà de la Selva, segons han informat els Bombers de la Generalitat. El foc s'ha originat cap a les 8.42 al número 51 del carrer del Raval, un edifici de planta baixa més quatre pisos, i ha afectat parcialment un habitatge situat als baixos. Els Bombers hi han anat amb deu dotacions. El pis on s'ha originat el foc estava ocupat, segons ha pogut saber l'ACN. L'incendi ja està apagat i els veïns que havien sortit pel seu propi peu ja han pogut tornar a casa. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès quatre ferits. Es desconeixen les causes de l'incendi, que s'estan investigant. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, durant la roda de premsa d'aquest matí per explicar els acords del Procicat, ha avançat que les flames es podrien haver originat per una "manipulació elècrica".
Tres dels ferits han estat traslladats a l'Hospital Santa Caterina de Salt i la quarta persona ha estat donada d'alta al mateix lloc de l'incendi. El SEM hi ha enviat quatre unitats i els Mossos d'Esquadra tres de seguretat ciutadana i una d'investigació. Segons ha informat el cap territorial de la regió d'emergències de Girona dels Bombers, Miquel València, han rebut l'avís a les 8.42 del matí i s'hi han enviat en total vuit dotacions: "La nostra tasca s'ha centrat en la recerca de víctimes a l'edifici afectat i a l'adjacent i el control i l'extinció de l'incendi".
El foc ha afectat la planta baixa de l'immoble i una habitació del pis s'ha calcinat totalment. Els Bombers comproven si l'incendi ha causat danys estructurals que afectin el bloc amb l'objectiu de "restablir la normalitat", però sembla que les flames no haurien afectat l'estructura.
Segons fonts pròximes al cas, el cossos de les víctimes mortals s'han localitzat en una zona prop d'un celobert. "Assumim la investigació d'aquest incendi en què, malauradament, dues persones han perdut la vida. Comencem les tasques per esbrinar els motius de l'incendi i per poder identificar les víctimes", ha explicat el cap de l'ABP Gironès Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech.
Domènech ha concretat que els cossos de les dues persones que han mort estaven en molt mal estat i que segurament caldrà recórrer a l'ADN per poder confirmar-ne la identitat. A les onze del matí ha arribat la forense per fer l'aixecament dels cadàvers. "Ja n'hem informat el jutjat de guàrdia i treballem conjuntament seguint les seves directrius per determinar les causes de l'incendi", ha afegit Domènech. La unitat d'investigació de l'ABP i la policia científica han començat a inspeccionar el pis afectat per determinar on i per què s'ha originat l'incendi. "La investigació està oberta i, de moment, desconeixem com s'ha iniciat el foc. Segons comenta l'Ajuntament, és un pis on es tindria la llum punxada i la companyia elèctrica està fent gestions en aquest sentit", ha explicat l'inspector.
Un pis ocupat
"El que ha passat avui és una desgràcia, però era previsible", ha afirmat l'alcalde de Cassà de la Selva, Robert Mundet. Ha concretat que a la població tenen "un problema amb els pisos ocupats": "Un problema que moltes vegades acaba malament, com per desgràcia ha passat avui", ha dit en declaracions a l'ACN. Mundet ha explicat que en aquest bloc hi havia ocupat el pis dels baixos on hi ha hagut l'incendi i que a l'edifici veí hi ha vuit pisos més amb ocupes. Segons l'alcalde, la Policia Local fa "setmanes" que segueix la situació perquè ha generat queixes i conflictivitat amb els veïns. L'alcalde ha explicat que fa dues setmanes van tallar la llum al pis on hi ha hagut el foc. "Tant en aquest bloc com al veí, la Policia Local hi fa un seguiment exhaustiu. Hi vam tallar la llum i, pel que sembla, han tornat a remenar les línies elèctriques i a connectar-s'hi de manera fraudulenta", ha dit Mundet.
Als pisos ocupats, les companyies elèctriques no hi donen servei perquè no hi ha cap contracte. Aquesta situació obliga les persones que ocupen "a punxar la llum o viure amb espelmes", segons lamenta Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica. Per millorar aquestes condicions, la Generalitat i la companyia Endesa van signar un acord el 29 de març per instal·lar comptadors temporals a aquest tipus de famílies, sempre que estiguin empadronades i tinguin un informe de vulnerabilitat al dia. L'objectiu era, precisament, evitar que punxessin la llum i que es produïssin accidents com el de Cassà de la Selva. "En lloc de tallar-los la llum, el que haurien hagut de fer és oferir-los una solució", ha denunciat Campuzano, que ha recordat que la Generalitat també té responsabilitats perquè hauria de "difondre el nou protocol als ajuntaments".