Fauna

Mor la Yoyo, l’elefanta africana més longeva del món que vivia al Zoo de Barcelona

Es calcula que ha viscut 54 anys, molt per sobre de l’esperança de vida d'aquesta espècie en captivitat

ARA
i ARA

BarcelonaUna de les tres elefantes del Zoo de Barcelona ha mort sent la més longeva de la seva espècie a tot el món. La Yoyo va arribar al Zoo el 2009 i, tot i que es desconeix la seva data de naixement exacta, es calcula que tenia més de 54 anys, mentre que l'esperança de vida mitjana de la seva espècie en captivitat és de 39 anys.

L’estat de salut de la Yoyo havia empitjorat les últimes setmanes precisament per problemes vinculats a la seva avançada edat, ha informat el Zoo de Barcelona aquest dissabte. El seu estat s'ha anat tornant cada cop més delicat i, malgrat els esforços de l’equip de veterinària i els cuidadors del Zoo, no s'ha pogut evitar la seva mort. A causa de la defunció de la Yoyo, aquest dissabte el Zoo de Barcelona no ha obert fins les dues del migdia.

Cargando
No hay anuncios

La Yoyo va arribar al Zoo de Barcelona l’any 2009 arran de la intervenció de la Generalitat a l’antic RioLeón Safari. Abans havia estat en un circ, cosa que li va deixar lesions físiques i psíquiques que van requerir molta dedicació i cures especialitzades. Amb els anys, aquestes lesions van anar millorant i l’actitud de l’elefanta, també.

Cargando
No hay anuncios

Un trio "inseparable"

Durant l'última etapa de la seva vida, la Yoyo convivia amb dues elefantes més al Zoo. Són la Susi i la Bully, dues elefantes també d'edat avançada i que van arribar al Zoo en circumstàncies similars. Totes tres havien format un grup "inseparable" d'elefantes i tenien molt bona convivència.

Cargando
No hay anuncios

L’any 2013, el Zoo de Barcelona les va traslladar totes tres a un espai que reprodueix la sabana del Sahel i que es va dissenyar seguint els criteris que afavoreixen el benestar dels animals. En aquest espai hi ha menjadores situades a vuit metres d’alçada que permeten a les elefantes fer l’exercici de recerca d’aliment que farien a la natura, i l'àrea també està equipada amb substrats naturals, un fangar, branques i instal·lacions d’aixopluc climatitzades, amb llum natural i d’accés lliure. Arran de la mort de la Yoyo, el Zoo està oferint una atenció especial a les dues elefantes que convivien amb ella.

La Yoyo, l’elefanta africana més longeva del món que vivia al Zoo de Barcelona, amb les seves companyes Susi i Bully

This browser does not support the video element.

Cargando
No hay anuncios

Programa europeu de conservació

Ara l’equip tècnic del Zoo, juntament amb personal del servei de diagnòstic de patologia veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), seguirà el protocol previst per a casos com aquest. Això implica compartir tota la informació amb el programa de conservació de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), del qual el Zoo de Barcelona forma part. 

Cargando
No hay anuncios

La Yoyo formava part del conjunt d’animals que el Zoo de Barcelona té en acollida fruit d’una intervenció per part de l’administració. Es tracta d'una tasca que el Zoo porta a terme des de fa més de tres dècades de la mà del ministeri de Transició Ecològica, com a centre adherit a la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES). El Zoo de Barcelona ha fet valdre que l'expertesa del seu personal i l’adhesió a CITES el converteixen en "una instal·lació idònia per acollir animals decomissats per les administracions, sigui per comerç il·legal o qualsevol altra causa sobrevinguda, com va ser el cas de la Yoyo".