Mor als 61 anys el reconegut oncòleg Josep Baselga, impulsor de la medicina personalitzada
Va ser director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, considerat el millor centre de recerca del càncer del món
Josep Baselga, reconegut oncòleg i cap de recerca i desenvolupament de la multinacional AstraZeneca (una de les empreses que ha desenvolupat una vacuna contra el covid-19), ha mort als 61 anys víctima de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn neurològic degeneratiu d’evolució ràpida, segons ha avançat La Vanguardia. El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), centre de recerca que ell va fundar i va presidir entre el 2006 i el 2010, n'ha confirmat la defunció. Nascut a Barcelona el 1959, Baselga va tenir un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs i estratègies per superar els mecanismes de resistència que han millorat el tractament de diversos tipus de càncer, sobretot el de mama, que el van convertir en un referent internacional en la recerca oncològica.
Com a impulsor del concepte de medicina personalitzada en el tractament del càncer, Baselga ha rebut nombrosos premis, entre els quals el Premi Internacional Catalunya el 2016, juntament amb dos oncòlegs catalans de prestigi internacional com Manel Esteller i Joan Massagué, per la seva "revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, que contribueix significativament a l'avanç de la biomedicina a nivell mundial".
Llicenciat en medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i catedràtic a la mateixa universitat, Baselga va iniciar la formació en medicina interna a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, uns estudis que va completar a l'Hospital Kings County de Brooklin i posteriorment a l'àrea d'oncologia del Memorial Sloan Kettering de Nova York. Es va passar trenta anys als Estats Units, però va tornar a Catalunya el 1996 com a professor titular de la UAB i fins al 2010 va dirigir el servei d'oncologia mèdica de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Durant els anys al capdavant del centre, va convertir la Vall d'Hebron en un centre de recerca oncològica referent a Europa gràcies a les contribucions del VHIO, centre que en un comunicat ha transmès el condol a la família i amics i li ha agraït el llegat, que esperen "continuar i millorar".
Del 2010 al 2012 va ser cap de la Divisió d'Hematologia i Oncologia i director associat del Centre de Càncer de l'Hospital General de Massachusetts a Boston i professor de medicina a l'Escola de Medicina de Harvard, si bé ho compaginava mantenint l'activitat científica a la Vall d'Hebron. El 2013 va passar a ser director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, considerat el millor centre de recerca oncològica del món.
"He passat la meva carrera cuidant pacients amb càncer"
Amb tot, cinc anys després, el setembre del 2018, va haver de dimitir quan es va destapar que havia ocultat importants ingressos econòmics procedents de companyies farmacèutiques i biotecnològiques en dotzenes d'articles de recerca que va publicar en prestigioses publicacions especialitzades. Baselga va voler deixar clar que, si bé havia pogut ser "inconsistent en la divulgació, els articles no qüestionen la validesa de la investigació i els estudis que es van publicar". "He passat la meva carrera cuidant pacients amb càncer i portant noves teràpies a la clínica amb l'objectiu d'allargar i salvar vides", va afirmar. Des de principis del 2019 dirigia l’àrea d’I+D contra el càncer de la multinacional AstraZeneca.
Baselga també va ser membre de l'Associació Americana de Recerca del Càncer (AACR) i fundador de la Fundació d'Estudis i Recerca Oncològica (FERO). Segons ha destacat aquest diumenge el VHIO, Baselga va apostar des del principi pels fonaments biològics de les malalties, molts anys abans que es tingués coneixement dels avenços en la identificació del genoma humà.
De fet, aquest model per buscar l'excel·lència en la pràctica clínica dels equips multidisciplinaris assistencials i, alhora, promoure la recerca aplicada, va ser ràpidament disseminat i adquirit per altres hospitals espanyols i de la resta del món, destaca el VHIO. Per aquest motiu, va ser elegit president de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) i després de l'Associació Americana de Recerca de Càncer (AACR). A les dues societats va promoure canvis fonamentals per afrontar els reptes de futur.
"Visionari" i "apassionat pel coneixement"
Els missatges de condol a familiars i amics de l'oncòleg s'han succeït des que s'ha sabut la seva mort, aquest diumenge al migdia. El doctor Josep Tabernero, actual director del VHIO i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, ha ressaltat el "rigor" que va tenir Baselga aplicant "l'esperit científic, la seva passió pel coneixement i la innovació", així com la seva capacitat de crear equips que tinguessin la mateixa capacitat de treball per lluitar contra el càncer.
"Gràcies a la seva visió i tenacitat per avançar en la medicina personalitzada en el tractament del càncer, va ser fonamental perquè molts medicaments s'hagin introduït en la pràctica clínica habitual, quan a l'inici les companyies farmacèutiques tenien dubtes de si continuar desenvolupant-los", ha destacat. "Ha mort el meu amic i mentor", ha escrit al seu Twitter. Tabernero ha descrit qui va ser el seu predecessor com "una personada extraordinària que em va transmetre la passió per aquesta feina i em va ajudar a ser millor professional i persona". "Gràcies Josep. Et trobaré a faltar, però el teu llegat sempre m’acompanyarà".
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també ha lamentat la mort de l'oncòleg a través de les xarxes socials. "Va liderar de manera brillant l'oncologia catalana situant-la al màxim nivell. Visionari de l'especialitat i figura destacada a nivell internacional. Estic trasbalsat, encara tenia moltes coses per aportar".
El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que se sentia "colpit" per la mort de Baselga. "Gràcies per la disposició a ajudar sempre i per les converses on sempre aprens d’homes savis. Una forta abraçada a la família i amics", ha escrit. També la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dedicat unes paraules de condol a l'oncòleg: "Ens ha deixat el doctor Josep Baselga. La seva investigació i el seu talent han estat claus en la lluita contra el càncer".
L'exministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, s'hi ha referit com a "referent mundial de la lluita contra el càncer": "Gràcies per la teva incalculable contribució a la ciència. Envio tot el meu afecte i escalf als seus familiars, amistats i companys de professió".