Mor ofegat un nen de 12 anys al pantà de la Llosa del Cavall

El noi ha desaparegut quan es banyava després d'una excursió amb caiac amb l'Institut de Calaf

Ara
i Ara

BarcelonaUn noi de 12 anys de Calaf ha mort ofegat al pantà de la Llosa del Cavall, a Sant Llorenç de Morunys, al Solsonès. El menor havia anat d'excursió amb l'institut del seu poble al pantà, on han fet una activitat de rem en caiac, i ha desaparegut quan s'estava banyant a la riba de l'embassament.

Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets després de rebre un avís a les 14.39 h i han localitzat el menor dins el pantà a les 16.06 h. L'han extret de l'aigua i els efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques l’han començat a atendre però no han pogut salvar-li la vida. Ara els Mossos d’Esquadra obriran l’atestat corresponent.

Cargando
No hay anuncios

El dispositiu coordinat per part de Bombers de la Generalitat ha comptat amb efectius del Grup d’Actuacions Especials del GRAE subaquàtic, una embarcació, 12 dotacions terrestres i, inicialment, també s’hi ha desplaçat l’helicòpter amb efectius del GRAE i metge. En l’operatiu també hi han treballat 2 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i un equip de suport psicològic. Per part dels Mossos d’Esquadra s’hi han desplaçat membres de la unitat de muntanya, seguretat ciutadana, investigació i un helicòpter.

Es tracta del sisè menor que mor ofegat aquest 2021 (l'any passat van morir set menors ofegats en tot l'any) i el segon en només una setmana, després que dissabte un noi de 15 anys s'ofegués mentre es banyava amb uns amics al canal de Balaguer. L'endemà, un altre nen, de 7 anys, va ser ingressat en estat crític després que gairebé s'ofegués mentre es banyava al canal Segarra-Garrigues, als afores de Tàrrega.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta setmana, de fet, hi ha hagut tres ofegaments mortals a Catalunya, amb la mort també de dos homes de 60 i 30 anys a les platges de Barcelona i Badalona. Els tres casos mortals responen a situacions diferents, però, en general, tant des de la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat com per part dels experts en salvament i socorrisme es remarca de nou la importància de la prevenció a l’hora de banyar-se a les platges i aigües interiors, i la necessitat d’evitar fer-ho en espais prohibits al bany o sense vigilància, especialment en uns mesos en què es preveu que la ciutadania “torni a triar els espais naturals” per passar els dies de festa i vacances, després dels últims mesos de restriccions sanitàries pel coronavirus, segons la cap del servei de Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Montse Font.

Cargando
No hay anuncios

En el cas dels menors, Font remarca la importància que sempre vagin a zones habilitades per al bany i “acompanyats” d’un adult. “En els canals de rec és difícil entrar i sortir i no saps si hi ha branques o plantes a sota que puguin dificultar els moviments”, afegeix. Per al professor de salvament i socorrisme Ramsès Martí, els últims accidents en el cas d’infants i preadolescents evidencien també una manca de “cultura de l’aigua” entre els infants, a qui s’ensenya a nedar “poc” a les escoles i mai s’inclouen en aquestes classes consells de “destresa i supervivència”. “Amb una bona cultura de l’aigua faríem disminuir els casos d’ofegaments mortals en menors, que transformaríem en adults responsables”, subratlla Martí, que recorda que en els últims mesos s’han produït quatre ofegaments mortals més de menors d’edat. L’any passat es van registrar vuit ofegaments mortals de menors, quatre dels quals durant la campanya de vigilància a les platges.