Fauna

Mor l'Sphen, el pingüí gai que va incubar una cria amb la seva parella

La seva història d'amor amb el Magic es va convertir en un símbol a Austràlia

ARA
2 min
Sphen ha mort als 11 anys

BarcelonaL'Sphen, un dels dos pingüins mascles que van saltar a la fama el 2018 quan es van convertir en pares d'una cria que ells mateixos havien incubat, ha mort amb 11 anys aquest agost, segons informa l'aquari Sea Life de la ciutat australiana de Sydney. Ell i el Magic es van fer famosos ara fa sis anys perquè van fer un niu, van covar un ou abandonat per una parella heterosexual i van demostrar ser els millors pares de tota la colònia: la seva cria va ser l’única que va néixer. Durant els seus sis anys de parella van criar dos pollets: l'Sphengic (Lara) el 2018 i el Clancy el 2020.

"L'Sphen i el Magic compartien un vincle diferent del de la majoria de les parelles de pingüins: fins i tot se'ls podia veure junts fora de l'època de cria, una cosa única als pingüins de corona blanca", expliquen des de l'aquari. Més enllà de la seva "història d'amor", l'Sphen i el Magic han inspirat una carrossa del festival Mardi Gras de la comunitat LGBTIQ+ de Sydney, apareixen a la sèrie de Netflix Atypical i han contribuït a "promoure el respecte per la diversitat sexual i missatges a favor de la conservació i accions contra la crisi climàtica".

Quan l’Sphen i el Magic es van fer parella, a Austràlia es discutia sobre si el matrimoni homosexual havia de ser legal, un debat que va despertar tensions polítiques i religioses. Els dos pingüins es van convertir en tot un símbol per al país aliens a la polèmica que va encendre el seu festeig.

Pingüins de corona blanca

L'Sphen pertanyia a l'espècie Pygoscelis papua, també coneguts com a pingüins juanito, gentoo, papua o de corona blanca. Habiten les illes subantàrtiques, especialment les illes Malvines (Falkland), la península Antàrtica, així com colònies més petites com l'illa australiana Macquarie; arriben a una estatura d'entre 75 i 90 centímetres, i poden nedar a una velocitat de fins a 36 quilòmetres per hora.

Els pingüins subantàrtics s'enfronten a una sèrie d'amenaces, que inclouen la pèrdua d'hàbitat i nius de cria a causa de l'escalfament global i el consum de deixalles de plàstics que sovint es poden transmetre a les cries a l'alimentar-los regurgitant el peix que mengen.

stats