El monopoli dels comptadors d'aigua que encareix el preu un 338%

Un informe de Competència revela l'acumulació del mercat en mans d'Agbar

Comptadors d 'agua d'un edifici en comunitat
04/02/2022
3 min

BarcelonaL'empresa Logistium Servicios Logísticos compra els comptadors d'aigua als diferents fabricants que hi ha al mercat i després els ven a MUSA, perquè els acabi venent a Aigües de Barcelona. Tots aquests intermediaris, lògicament, obtenen un benefici i aquesta acumulació d'intermediaris acaba encarint el producte un 338%. Ara bé, tots ells formen part del mateix entramat empresarial: Agbar.

Aquesta "cadena d'intermediaris" genera unes "ineficiències" que acaben comportant "uns preus finals més elevats suportats pels consumidors", segons denuncia l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), un òrgan que depèn de la Generalitat de Catalunya que ha estimat aquest sobrecost del 338%. L'ACCO ha analitzat tot aquest procés a partir de dues denúncies i, finalment, en un informe de desembre de l'any 2020 que havia passat desapercebut, conclou que no es pot iniciar "un procediment sancionador" perquè no s'aprecien "indicis d'infracció", però avisa que MUSA "té una posició de quasimonopoli als municipis on l'empresa subministradora és Aigües de Barcelona".

Les investigacions de l'ACCO, de fet, indiquen que "el mercat de subministrament i manteniment de comptadors d'aigua a Catalunya constitueix de facto un monopoli local", ja que les empreses que subministren l'aigua són les mateixes que proporcionen els comptadors. D'aquestes, Agbar és la que té la porció de pastís més gran.

A l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha 1,5 milions de comptadors que donen aigua a uns 3 milions de persones. Els consumidors poden escollir si volen comprar o llogar el seu comptador a l'empresa que els dona el servei (Agbar, en el cas de l'àrea metropolitana) o si el volen aconseguir per una altra banda. Però les dades parlen per si soles: el 99,8% dels usuaris han comprat o llogat el comptador a MUSA (Agbar). De fet, és difícil trobar alguna altra empresa que s'ofereixi a instal·lar un comptador a l'àrea metropolitana. L'ACCO ha investigat si existeix algun tipus de pacte entre les diferents empreses per no fer-se competència (una pràctica que seria il·legal), però no n'ha trobat indicis. La resta d'empreses que comercialitzen comptadors també podrien operar a l'àrea metropolitana i fer la competència a MUSA (Agbar), però no ho fan. I quan no hi ha competència, els preus pugen.

Els comptadors dels clients d'Aigües de Barcelona, l'empresa mixta formada per Agbar (70%), CriteriaCaixa (15%) i l'AMB (15%), figuren entre els més cars de Catalunya. La compra o el lloguer dels comptadors i el seu manteniment està per sobre de la mitjana.

Segons la comparativa que ha fet l'ACCO, els ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona que compren els comptadors a MUSA i li encarreguen el manteniment acaben pagant uns 309 euros al cap de 10 anys. Aquest valor és un 76% més elevat que el que paguen de mitjana els catalans, només superat pels veïns de Sant Andreu de la Barca, que tenen aquest servei contractat a FCC Aqualia i paguen uns 330 euros al cap de 10 anys (88% per sobre del preu mitjà). A l'últim lloc de la taula hi apareix Reus, on el cost dels comptadors és de zero euros, ja que el servei està municipalitzat. En cas que els ciutadans optin per llogar els equips de mesura, els clients de MUSA tornen a sortir-ne malparats, ja que pagaran cada any 31 euros, un 53% més que la mitjana de catalans. En aquest cas són els clients d'Aigües de Mataró els que paguen menys per aquest arrendament (-51% respecte a la mitjana).

Així doncs, segons l'ACCO, els barcelonins que han comprat els comptadors (el 70% del total) paguen cada any 13 euros per sobre de la mitjana, i els que el tenen llogat (el 30%) paguen 11 euros més. Tenint en compte el nombre d'abonats, el sobrecost anual és de 17 milions d'euros.

El govern de l'àrea metropolitana de Barcelona ja ha comunicat a Aigües de Barcelona que aquesta situació, que fa anys que dura, ha de canviar, i li ha demanat que ofereixi "preus més competitius", segons ha avançat a l'ARA el vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, Eloi Badia. L'objectiu és que el cost final sigui similar al de la mitjana que es paga a Catalunya. Segons Badia, l'AMB també està estudiant la possibilitat de "crear un sistema propi de comptadors i encomanar-li a Aigües de Barcelona que l'executi al preu del mercat".

El cas dels comptadors és un nou pols entre l'empresa mixta i l'AMB, que aquest dijous ja van topar per l'increment de les tarifes del 2022. Aigües de Barcelona va proposar incrementar el cost un 7,4%, però el govern de l'AMB, que és qui té l'última paraula, ja li va comunicar que la pujada no pot ser tan pronunciada. L'IPC de Catalunya ha pujat un 2,3% durant el 2021.

stats