Més petites, més barates: les mones s'adapten a la crisi
Els pastissers creuen els dits davant d'una campanya que comença fluixa: "Si fallen aquests dies falla tota la Pasqua"
BarcelonaEn temps de crisi mantenir-se ja és un èxit. El Gremi de Pastissers de Barcelona espera que l'arribada del cap de setmana atregui els clients i, així, es pugui igualar la xifra de 450.000 mones venudes el 2012 a la demarcació. El president de l'entitat, Joan Turull, ha apuntat en declaracions a Efe que fins divendres "la gent va encarregant amb molta prudència", però ha confiat que al final s'acabin animant les vendes. Amb tot, hi ha por: "Si fallen aquests dies, ha fallat tota la Pasqua", ha avisat Turull, que ha recalcat que encara que s'iguali el nombre de mones venudes els beneficis seran menors perquè els preus i la mida de les peces s'ha anat reduint progressivament.
Des del Gremi es destaca que l'estancament dels preus des de fa tres o quatre anys combinat amb el fet que la gent cada vegada compri mones més petites fa que els pastissers tinguin la mateixa feina per vendre menys: "Costa el mateix treball fer una mona de mig quilo que una de quilo".
Ha xifrat la despesa mitjana per família en una quantitat que oscil·larà entre 25 i 75 euros, i ha apuntat que, si bé la tradició és que siguin els padrins qui les regalin als seus fillols, també hi ha pares que les compren als fills. Turull ha criticat els establiments no especialitzats –"com sabateries"– que aprofiten aquests dies per vendre mones a un preu menor al que ofereixen les pastisseries. "Seran pitjors i no estaran fetes el mateix dia, però les venen més barates", s'ha queixat, i ha apuntat la diferent qualitat com el principal avantatge comparatiu dels establiments especialitzats.
Les mones de l'any
Aquest any, entre les figures més demandades per a les mones de Pasqua destaca el retorn de la tradicional Abella Maia, així com el cinematogràfic Tadeo Jones. Però la majoria de figures són ja clàssics: Monster High, Bob Esponja i Hello Kitty, així com tot allò relacionat amb el futbol i els personatges de les pel·lícules de Disney.
D'altra banda, Turull ha sostingut que la dinàmica de vendes de bunyols és similar a la de les mones, encara que lleugerament pitjor perquè són productes més vinculats a la religió i estan disponibles durant tot l'any, per la qual cosa algunes pastisseries "fins i tot han deixat de fer-los".
La mona per a celíacs: la novetat a Lleida
Com el de Barcelona, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida confia a mantenir aquest any la venda de mones de Pasqua i assolir les 160.000 unitats venudes durant la campanya passada, ja que "malgrat la crisi la gent manté la tradició tot i que opta per formats de mona més petits". Per quart any consecutiu, els forners lleidatans mantenen els preus, que oscil·len entre els 22 i els 30 euros el quilo. A Lleida, les mones més venudes seran les de nata i trufa, que suposaran entre un 60 i un 65% del total, seguides per les de fruita i, finalment, les de mantega, el consum de les quals és "gairebé residual" a les comarques lleidatanes.
Com a principal novetat, destaca la iniciativa pionera que han endegat enguany els forners lleidatans per elaborar pans de pessic sense gluten, fets a base de farina d'arròs, des de l'obrador de l'Escola del Gremi, que es dedica aquests dies de forma específica a la preparació d'aquestes mones aptes per a persones celíaques per atendre la demanda creixent d'aquest col·lectiu. El Gremi preveu vendre'n unes 200 unitats, tot i que la xifra pot variar en funció de la demanda dels darrers dies. El preu és entre un 6 i un 10% més elevat que el d'una mona normal.
Tarragona denuncia l'intrusisme professional
El Gremi de Pastissers Artesans de la demarcació de Tarragona, que aplega un centenar d'establiments, confia a vendre unes 50.000 mones, mantenint el mateix volum que l'any passat, a un preu d'entre 30 i 35 euros el quilo. El seu vicepresident, Josep González, ha explicat a l'ACN que a aquesta xifra cal sumar-hi els pastissos que es vendran en altres fleques i establiments, que ofereixen mones a preus molt baixos. "Ens desespera la competència deslleial, perquè està destrossant els paladars i els professionals", ha lamentat.
Malgrat tot, González es mostra "il·lusionat" davant el fet que els tarragonins acostumen a respectar aquest tipus de diades. Encara que la mona de fruita continua sent la més venuda, el tradicional tortell d'ous acapara molta demanda. També guanyen adeptes les mones de mantega, de nata o de trufa. Els clients, però, demanen cada cop mones més petites.
Girona, a l'espera dels consumidors
Els pastissers de les comarques de Girona preveuen posar a la venda unes 125.000 mones però no s'aventuren a donar una xifra de previsió de vendes. L'any passat, van registrar una caiguda d'un 10%, però, segons el president del gremi, Josep Costa, el que passarà és una incògnita. "No sabem com respondrà el consumidor però nosaltres estem preparats amb tot el que vingui i amb la màxima il·lusió perquè és una època fantàstica per a la pastisseria".
Pel que fa a les mides, l'any passat alguns van apostar per fer pastissos més petits per oferir preus ajustats i en van acabar faltant de normals i de més grans. Per això, explica Costa, aquest any s'asseguraran que això no passi. Al seu negoci familiar, estan veient que aquestes dues són les que estan tenint més sortida. Els preus oscil·len entre els 25 i els 80 euros aproximadament, tot i que depèn de tots els complements i el tipus de pastís escollit.