El Moianès decideix si vol convertir-se en comarca
Més de 10.000 ciutadans majors de 16 anys estan cridats a les urnes aquest diumenge
Barcelona"Vols que els municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?". Aquesta és la pregunta que aquest diumenge estan cridats a respondre més de 10.000 ciutadans majors de 16 anys dels 10 municipis que formen l'altiplà entre les comarques del Bages, Vallès Oriental i Osona. Es tracta d'un procés participatiu emparat pel Govern –semblant al del 9-N– que busca donar resposta a la reivindicació històrica d'aquestes poblacions de comptar amb el seu propi consell comarcal. Tot i ser una consulta no vinculant, la Generalitat s'ha compromès a tirar endavant la creació de la nova comarca si aquesta és la voluntat dels municipis afectats.Les meses de participació s'han constituït aquest diumenge sense problemes i no hi ha hagut incidents.
De moment, tots els ajuntaments han fet campanya pel sí. Asseguren que és l'única manera de continuar mancomunant serveis com han fet els últims 20 anys a través del Consorci del Moianès, un ens que la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local del PP ha buidat de competències. "El nou marc competencial no ens permet continuar treballant junts i, fins ara, ha donat bons resultats", afirma l'alcalde de Moià i diputat al Parlament, Dionís Guiteras (ERC), que afegeix: "Volem mantenir i ampliar serveis, tenir capacitat de finançament i ser un subjecte polític i jurídic". Guiteras deixa clar, però, que el desig de convertir-se en comarca ja ve de lluny. "El Moianès el forma un altiplà geogràficament diferenciat, i la història i el model econòmic i social als 10 municipis és pràcticament igual", diu.
Des de les 8.00 i fins les 20.00 hores, els ciutadans es podran acostar a les meses repartides pels diferents municipis –una per cada mil habitants– i dipositar a les urnes la papereta marcada amb una de les tres respostes possibles: 'sí', 'no' o 'altres' –en cas que tinguin una proposta diferent de la de crear una comarca–. El mateix dia es farà el recompte de vots i cada ajuntament impulsarà un acord al ple municipal interpretant els resultats.
Si el resultat del procés participatiu és favorable al consell comarcal, el Govern entrarà al Parlament l'avantprojecte de la creació de la comarca per la via d'urgència i amb una lectura única per tal d'agilitzar el procés, que culminaria tot just després de les eleccions municipals. Guiteras es mostra convençut que guanyarà el sí, i considera que els recels que han aparegut les últimes setmanes –sobretot en municipis petits que temen perdre serveis– són fruït de la desinformació. En tot cas, si en una població s'imposen els detractors, el ple de l'ajuntament serà lliure d'acordar excloure el municipi de la futura comarca.