El mòdul Schiaparelli s'ha estavellat contra la superfície de Mart
L'Agència Espacial Europea (ESA) apunta que els propulsors s'haurien aturat abans del que estava previst
BarcelonaEl mòdul d'aterratge Schiaparelli, de fabricació europea, es va estavellar contra la superfície de Mart quan havia d'aterrar, segons ha anunciat aquest divendres l'Agència Espacial Europea (ESA) en un comunicat. L'ESA explica que els propulsors es van apagar abans d'hora i que, de resultes d'això, el mòdul va patir una caiguda lliure molt més llarga del que s'esperava. "S'estima que Schiaparelli va caure des d'una alçada d'entre 2 i 4 quilòmetres, i va impactar a una velocitat considerable, a més de 300 quilòmetres per hora", diu el comunicat. La sonda ExoMars TGO continua orbitant el planeta.
Comparant les fotografies fetes ahir de la superfície de Mart on havia d'aterrar el mòdul (a la dreta) amb altres imatges preses al mes de maig (a l'esquerra), els científics han pogut detectar dos objectes que no hi eren abans. Un de brillant, que pot correspondre al paracaigudes de 12 metres que havia de permetre un aterratge suau, i un de fosc un quilòmetre més al nord, que pot ser el cos principal del mòdul d'aterratge. És possible que el mòdul explotés amb l'impacte perquè els tancs de combustible encara estaven plens.
L'ESA va anomenar la sonda Schiaparelli en honor de l'astrònom italià del segle XIX Giovanni Schiaparelli (1835-1910). Tant el mòdul Schiaparelli com l'Orbitador de Gasos Traça (TGO, per les seves sigles en anglès) han estat ideats per l'Agència Espacial Europea (ESA) en el marc del projecte ExoMars, una iniciativa que l'ESA desenvolupa juntament amb l'agència russa Roscosmos amb una doble missió assignada: d'una banda, esbrinar si Mart acull o ha acollit vida en algun moment i, de l'altra, comprovar la fiabilitat de la tecnologia ideada a Europa per aterrar sobre Mart, una maniobra molt complexa que obliga a suportar temperatures extremes durant els 6 minuts que dura el descens.
L'operació en realitat es va iniciar diumenge passat. Durant la fase final del viatge, que va començar al març des del Kazakhstan, Schiaparelli es va separar del TGO a 900.000 kilòmetres de distància del Planeta Vermell.