AFERS SOCIALS

Moció de censura al president del Tercer Sector

Els partidaris d’Oriol Illa demanen eleccions anticipades per acabar amb el bloqueig a la Taula

Oriol Illa, actual president de la Taula del Tercer Sector, durant una intervenció el gener de l’any passat.
Elena Freixa
23/06/2017
2 min

BarcelonaLa Taula d’Entitats del Tercer Sector viu un bloqueig inèdit després que set federacions de la junta demanessin la dimissió del president, Oriol Illa, adduint pèrdua de confiança. Les federacions crítiques, que sumen majoria en una junta formada per 13 membres, van acordar dijous presentar una moció de censura a Illa en una assemblea el 10 de juliol després d’haver-li demanat la dimissió. Illa, però, ja havia convocat una assemblea per a tres dies després -el 13 de juliol- per discutir la convocatòria d’eleccions anticipades davant la falta de suports a l’òrgan de govern de la Taula.

Si la moció de censura prosperés, un dels tres vicepresidents actuals assumiria el càrrec -dues de les vicepresidències estan ocupades per federacions crítiques, ECAS i Cocarmi- mentre no arriben les eleccions l’estiu de l’any que ve. En canvi, si es decideix anticipar els comicis, Illa es mantindria al càrrec fins que tingués substitut. La paraula la tindrà l’assemblea, formada per 35 federacions. El que ha transcendit és que hi ha vuit federacions que volen la dimissió d’Illa i onze que li donen suport, segons va avançar El País.

La tensió actual a la Taula respon a dues visions enfrontades sobre el rol que ha de tenir l’organisme, han explicat a l’ARA fonts de diverses federacions membres. Entre els defensors d’Illa, que prové de Moviment Laic i Progressista, hi ha els que defensen un model de base més associativa i on el voluntariat guanyi pes específic davant de les federacions del tercer sector més enfocades a l’economia social, que competeixen pels serveis socials i que concorren en concursos públics de les administracions. En aquest últim bloc hi ha grans federacions que s’han mostrat contràries a la gestió d’Illa com són Cooperatives d’Iniciativa Social, la Fundació Pere Tarrés, ECAS, Dincat, ECOM i Cocarmi.

“La confrontació de visions no és nova, sinó que ha sigut motiu de debat a la Taula moltes vegades, però mai s’havia arribat a aquesta situació”, explica el responsable d’una federació crítica. Retreu a Illa no haver respectat els posicionaments que es pactaven a la junta -on la majoria defensa postulats que ell no subscriu- sobre determinades qüestions.

En canvi, defensors d’Illa consultats per l’ARA acusen els crítics d’haver fet una maniobra amb arguments que “no són veritat” per poder arribar a la presidència. Al centre de la polèmica hi situen el paper de La Confederació, la patronal del Tercer Sector que aglutina les entitats que tenen activitat empresarial -encara que siguin sense ànim de lucre-. El president de La Confederació, Joan Segarra, forma part de la junta de la Taula com a representant de les Cooperatives d’Iniciativa Social. “La Confederació representa el sector econòmic, negocia el conveni d’acció social i això provoca conflicte d’interessos evident en alguns casos”, sosté la mateixa font.

El cert és que a la junta de la Taula són majoria les entitats que formen part, alhora, de La Confederació. Un terç de totes les federacions que formen l’assemblea de la Taula també hi són i els partidaris d’aquest model el defensen: “No hi ha cap altre interès que treballar per al tercer sector des de diferents àmbits i rols diferents”.

stats