Societat09/11/2018

Frenen l'enderroc de dues cases centenàries a Gràcia

Un projecte immobiliari amenaça dos casalots i una alzina bicentenària del carrer Encarnació

Ara
i Ara

BarcelonaLa convocatòria es va estendre ahir per les xarxes a gran velocitat: veïns de Gràcia –i d'altres zones de Barcelona– es concentren, des de primera hora d'aquest matí, davant dels números 15 i 17 del carrer Encarnació per intentar salvar de l'enderroc dues cases històriques del barri, d'aquelles baixetes i amb jardí. Es tracta de dos casalots centenaris que, segons remarquen els veïns, formen part de la identitat de la vila de Gràcia i que inclouen, a més, una gran alzina que té més de 200 anys. Les alarmes es van disparar, a mitjans de setmana, quan es van començar a talar els arbres i a buidar les finques, que tot i el seu caràcter històric no estan incloses en el catàleg de patrimoni municipal. Més d'un centenar de veïns, armats amb paraigües, han desafiat avui la pluja i s'han enfilat, també, a la gran alzina per evitar que la tallin. S'han concentrat al jardí i a l'interior de les cases per evitar que els operaris hi puguin treballar. Finalment, el consistori ha anunciat una pausa en el projecte per estudiar possible alternatives.

Cargando
No hay anuncios

L'espai és propietat ara de la immobiliària Encarnación Invest, SL, que preveu aixecar-hi 28 pisos d'alt estànding. La concentració, que s'ha convocat a les 8 h i que ha mobilitzat entitats com Gràcia Cap on Vas? o la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), té com a objectiu evitar l'avenç de les màquines demolidores. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat, passades les 10 h, que el consistori ha concertat una reunió amb els promotors per estudiar alternatives i paralitzar temporalment l'enderroc i evitar la tala de l'alzina. Badia ha lamentat que els casalots no estiguin catalogats i ha assegurat que les llicències d'enderroc i d'obres estan en regla i no es poden denegar si es compleixen tots els requeriments. "No serà senzill, però farem tot el possible per convèncer la propietat i canviar els marcs legislatius per aconseguir un barri per viure-hi, no per especular i fer-hi habitatges de luxe que expulsen el veïnat", ha defensat. El regidor també ha instat a aprovar de seguida la mesura que obligarà a reservar el 30% de noves promocions a pisos de protecció oficial.

Badia ha recordat també en roda de premsa que al barri de Gràcia no es fa una catalogació des de l'any 87. Pel que fa a la tala de l'arbre, han pogut frenar-la amb un tràmit administratiu perquè els propietaris no havien presentat encara el pla executiu de l'obra però en cap cas "estan cometent una il·legalitat". El regidor també ha admès que ha sigut la "pressió veïnal" la que ha frenat l'enderroc. Badia també ha dit que faran "esforços per fer una nova revisió tècnica" en la revisió d'espais històrics per catalogar.

Cargando
No hay anuncios

El regidor del PDECat, Xavier Trias, ha demanat en un prec a la comissió d'ecologia, urbanisme i mobilitat que compri les casetes i les destini a equipaments de barri per a infants i gent gran.

Cargando
No hay anuncios

Els veïns mobilitzats demanen explicacions al districte de Gràcia i a Parcs i Jardins sobre l'autorització d'aquest projecte immobiliari. L'espai, tot i així, és de propietat privada i l'obra té els permisos necessaris per tirar endavant. També grups de l'oposició, com el PDECat, han instat Barcelona en Comú, a través de les xarxes, a evitar que es destrueixin els casalots. Ho han fet regidors com Jordi Martí o Francina Vila.

Cargando
No hay anuncios