Vaga de serveis públics
Societat25/01/2023

Mobilització massiva de metges el primer dia de vaga

La setena vaga al sector educatiu és més descafeïnada que les anteriors i no supera el 20% de seguiment

Gemma Garrido Granger i Diana Silva
i Gemma Garrido Granger i Diana Silva

BarcelonaDues manifestacions simultànies, amb un seguiment desigual però amb un missatge comú: els serveis públics necessiten canvis urgents. Més de 15.000 professionals sanitaris –eminentment metges– i docents han respost a la primera de les dues aturades convocades per protestar i reivindicar millores laborals i un augment del pressupost per a sanitat i educació. La resposta dels metges ha estat massiva malgrat els elevats serveis mínims que s'han fixat en hospitals i centres d'atenció primària (CAP): el seguiment de la vaga ha estat del 28% en el torn de dia i del 23% al de tarda, segons Salut, i més de 10.000 facultatius han sortit a protestar als carrers de Barcelona; un èxit "absolut i rotund", segons Metges de Catalunya, el sindicat promotor de la vaga de metges. També els sindicats educatius s'han felicitat per la resposta dels docents, malgrat que la capacitat de mobilització ha estat més descafeïnada que en convocatòries anteriors: els sindicats han xifrat el seguiment en un 20%, però Educació ha diluït aquest percentatge fins al 8%. 

A les 10 hores, el recinte de la Maternitat, on s'ubica el departament de Salut, ja ha estat una marea de bates blanques que dirigien les seves reclamacions al conseller Manel Balcells, acompanyats del soroll de xiulets i sirenes d'ambulàncies i mostrant cartells amb el lema de la convocatòria de Metges de Catalunya –"Ho has donat tot, no has rebut res"–, però també d'altres com ara "Vocació no és explotació" o "Nosaltres sí que som Rolex a preu de Casio". "Des de fa molts anys, la Generalitat ha aplicat polítiques sanitàries low cost a costa de la màxima productivitat dels professionals i unes baixes retribucions", ha denunciat el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, que en la lectura del manifest ha recordat que aquesta situació no només afecta els metges, sinó que va en detriment de la qualitat assistencial i dels pacients. 

Cargando
No hay anuncios

"Jo ja vaig participar en la vaga del 2018 i des d'aleshores han canviat molt poc les coses. Després de la pandèmia crèiem que milloraríem, però continuem treballant en condicions terribles, amb privació de son, sobrecàrrega de feina i sous baixíssims", ha explicat Verònica, una metge d'urgències. Els facultatius han posat l'accent en la falta de professionals del sistema sanitari, que, a la primària, es tradueix en unes agendes "cada vegada més desbordades", amb fins a 50 o 60 pacients al dia, i una demanda inassumible a les urgències hospitalàries.

Manifestació unitària

Mentrestant, a la plaça Sant Jaume, les bates blanques s'han barrejat amb la marea groga que representa la comunitat educativa. Docents i altres treballadors sanitaris, com infermeres, auxiliars i psicòlegs, han sumat forces per denunciar la precarització del sector públic en una manifestació unitària, convocada pels set sindicats educatius. 

Cargando
No hay anuncios

La protesta ha congregat 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, i prop de 20.000 manifestants segons USTEC, el sindicat majoritari. Professors, mestres, monitors de lleure, vetlladores i famílies s'han manifestat en defensa d'una educació pública i de qualitat fins al parc de la Ciutadella. Els manifestants han reclamat també mesures concretes com ara l'aplicació del decret de l'escola inclusiva, encallada des de fa anys. "El departament va apostar pel decret l'any 2017 i encara no s'ha implantat enlloc. No pots atendre els alumnes com es mereixen i això ens angoixa", ha explicat una mestra d'educació infantil que havia vingut amb les seves companyes des de Lleida amb autocar per participar en la mobilització.

També han estat recurrents els clams "Poc formades i poc remunerades", en relació amb els problemes de cobrament de nòmines i de falta de formació de les vetlladores per atendre cures sanitàries, i "Mateixa feina, mateixes condicions", per exigir l'equiparació dels docents de formació professional amb la resta.

Cargando
No hay anuncios

La marxa ha acabat davant del Parlament de Catalunya amb la lectura del manifest unitari en defensa de la sanitat i l'educació públiques. Alguns representants polítics com ara Jéssica Albiach i David Cid dels comuns o Dolors Sabater i Carles Riera de la CUP s'han acostat als manifestants per escoltar les seves reivindicacions. També ho ha fet la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha rebut una forta xiulada per part dels assistents. 

La resposta del Govern

Les protestes han coincidit amb el primer ple de l'any, des d'on el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que amb l'aprovació dels pressupostos, encara encallats, es podran resoldre algunes de les reivindicacions socials que avui s'han sentit a Barcelona. 

Cargando
No hay anuncios

En l'àmbit educatiu, però, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha assegurat que ja s'han revertit la majoria de les retallades i que des del departament s'ha fet "tot el possible per evitar aquesta vaga". El titular d'Educació ha reconegut que queden "dos serrells" per acabar de revertir la situació, però que ja estan planificats en l'última proposta plantejada als sindicats, unes mesures que des de la comunitat educativa continuen considerant insuficients. 

En la tònica dels últims dies, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha optat per fer una crida a tots els partits i agents econòmics i socials per arribar a "un gran pacte pel sistema nacional de salut". "Deixem passar la vaga, seiem i anem als canvis en profunditat, als canvis estructurals", ha dit. El conseller ha assegurat que comparteix el diagnòstic i el malestar dels sanitaris que estan en vaga, però ha afegit que "una altra cosa és el tractament" dels problemes que pateix el sistema. 

Cargando
No hay anuncios

Salut ha admès una afectació "important" de la primera jornada de la vaga al sector sanitari –l'activitat assistencial programada per avui s'ha reduït a la meitat–, però el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Ramon Canal, s'ha mostrat convençut que les reivindicacions tenen "solució". Lleonart, de Metges de Catalunya, ha valorat positivament la predisposició de Salut i ha assegurat que el sindicat participarà en totes les taules de negociació que es facin. "Això no treu que el conseller té un problema i que les propostes que se'ns han fet no solucionen la greu situació de la sanitat", ha afirmat. I ha afegit: "El metge està emprenyat. Així no anem bé i la sanitat se'n va en orris".

Cargando
No hay anuncios

Per a aquest dijous hi ha convocat un nou cicle de mobilitzacions de metges i docents.