Revetlla de Sant Joan

Operació sortida per Sant Joan: Almenys 13 km de retencions a l'AP-7

Interior obrirà els carrils addicionals de l'AP-7 per al pont

3 min
Cues a la AP7 en sentit sud.

BarcelonaL'inici de l'operació sortida per Sant Joan ja deixa cues a les carreteres aquest divendres a la tarda. Fins a les 20 hores, han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 163.000 vehicles, un 35,4% dels 460.000 que el Servei Català de Trànsit preveu que en marxaran fins dissabte a la tarda. L'autopista AP-7 acumula 13 kilòmetres de retencions entre La Roca del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda i 10 km entre Subirats i Avinyonet del Penedès.

Cap de setmana complicat pel que fa a la mobilitat. La coincidència de la revetlla de Sant Joan amb el Gran Premi de Fórmula 1, sumat al fet que dilluns és festiu, farà que molta gent surti de casa a gaudir d’aquests tres dies de pont. “Volem que tornin tots els que surtin, i que la revetlla sigui realment una festa”, ha dit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

Entre divendres a les 15 h i dissabte a les 15 h s’espera que 460.000 persones marxin de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en cotxe, sobretot cap a localitats costaneres, per celebrar la revetlla de Sant Joan, i que allarguin, almenys, fins dilluns, que és festiu. És possible que aquests vehicles coincideixin a la carretera dissabte amb els assistents al Circuit de Catalunya per gaudir de la Fórmula 1, d'aquí que dissabte l'hora punta sigui entre les 9 h i les 13 h a l’AP-7. Davant d'aquest "triple impacte", des del departament d’Interior recomanen als assistents de l’esdeveniment esportiu que es desplacin en transport públic, que s'haurà reforçat.

A més, tal com es fa en dates assenyalades per millorar la circulació, el Servei Català de Trànsit (SCT) obrirà dos carrils addicionals de sortida a l’AP-7: un al tram nord, entre Montornès i Sils, i un altre al tram sud, entre Martorell i el Vendrell. La velocitat màxima en aquests trams amb carril addicional serà de 100 kilòmetres per hora, i estaran controlats per vols d'helicòpter i per patrullatge dels Mossos.

Una altra de les mesures previstes és que, durant el matí de dissabte, els camions no podran circular per aquest tram de carretera, i diumenge tampoc ho podran fer de 9 h a 17 h entre Barberà i la Roca del Vallès. I a la C-35, a causa del Gran Premi de Fórmula 1, hi haurà restriccions de camions de divendres a diumenge al matí. De fet, per primer cop s'activaran una sèrie de mesures especials per tal de garantir l'accés i la sortida del circuit: els que hi vagin en vehicle privat, es trobaran que se separarà el flux del trànsit segons l'aparcament al qual es tingui accés. Els que aparquin a les àrees A i B hauran d'agafar la C-17, i els que aparquin a les àrees C i D, l'AP-7.

Pel que fa a l'operació tornada, el Govern espera que 280.000 vehicles tornin a l'àrea de Barcelona dilluns entre les 12 h i la mitjanit. Per afavorir la circulació, s'instal·laran més de 80 kilòmetres de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l'AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l'AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei i a la C-32 Nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat.

Controls i crida a la responsabilitat

Al llarg de tot el cap de setmana, el departament d'Interior posarà 1.106 controls de trànsit, i específicament durant la revetlla els Mossos faran 75 controls de drogues. Els Bombers també reforçaran el seu dispositiu i mobilitzaran preventivament el personal lliure de guàrdia, en una nit en què els avisos es disparen. Només l’any passat, entre les 20 h del dia 23 de juny i les 8 h de l'endemà van rebre 934 alertes. I perquè la festa d'arribada de l'estiu no doni cap disgust, el conseller ha demanat tenir present que, tot i que els boscos no estaran tan secs com en les últimes ocasions, això "no implica que no hi hagi risc" d'incendi.

Una novetat d'aquest any és que els agents rurals acompanyaran per primer cop la Flama del Canigó quan passi per zones forestals i camps de secà. A més, vetllaran perquè el cap de setmana transcorri sense incidents greus, ja que més de 400 efectius es dedicaran al control de les fogueres i els petards. El conseller Elena, en la presentació del dispositiu aquest dijous, ha recordat que no es poden fer fogueres a menys de 500 metres de terrenys forestals sense el vistiplau de l’Ajuntament i un permís de foc del departament d’Acció Climàtica, i que està prohibit tirar coets a aquesta distància de les zones boscoses.

stats