Transport

Guia per sobreviure a Rodalies

Recopilem estratègies i consells dels usuaris que pateixen l'experiència incerta d'agafar el tren cada dia

Usuaris a l'estació de Sants de Rodalies Renfe a Barcelona.
07/04/2025
4 min
7
Regala aquest article
Dossier Atrapats a Rodalies 4 articles

BarcelonaA banda de grans dosis de ràbia, enuig i resignació, les reiterades incidències al servei de Rodalies a Catalunya també han fet que molts usuaris teixeixin estratègies per sobreviure a l'experiència d'agafar el tren cada dia per anar i tornar de la feina. A continuació, en recollim algunes de les més destacades:

  • L'app més fiable. Als mòbils dels usuaris més experimentats mai falta l'aplicació d'Adif. És de color negre, gratuïta i –el més important– és l'única que et mostrarà quin és l'estat de la teva línia en temps real de manera fiable. També quan hi ha retards o incidències. Fins i tot podràs veure si el comboi està entre una parada i una altra a través d'una boleta que es va desplaçant fins a l'estació on ets tu. En resum, si t'has de moure amb Rodalies, evita appscom la de Rodalies, la de Renfe, Google Maps i succedànies: l'opció més fiable per desplaçar-te és l'aplicació d'Adif. També és útil Transporta'm, una aplicació creada per un usuari i que dona dades en temps real, cosa que no fa l'app oficial de Rodalies, on en l'apartat "Temps real" es mostren horaris teòrics, però no reals.
  • En quina pantalla confio? Un dels problemes més habituals que pateixen els usuaris de Renfe és la falta de coordinació entre les pantalles dels trens i les de les estacions. Per començar, és habitual que l'horari de la web oficial no sigui el mateix que el que apareix a la pantalla principal de l'estació i que aquesta pantalla tampoc coincideixi amb la informació que es projecta a l'andana o a dins del mateix tren. A més, en estacions per on passen molts trens, també pot passar que n'arribi un i la pantalla en marqui un altre o que les comunicacions de megafonia portin a equívoc. En aquests casos, tant per saber quin és l'horari correcte com per no pujar en trens erronis, el millor és recórrer a l'appd'Adif i, per assegurar-se'n del tot, mirar el cartell lluminós que hi ha al capdavant de cada tren i que (en principi) indica la destinació correcta.
  • Tingues X a mà. Un altre hàbit força estès entre els passatgers més veterans és cercar la paraula Rodalies o el nom de la teva línia a X (antic Twitter). Molts usuaris avisen de retards o es queixen d'incidències a través d'aquesta xarxa social, i això permet fer-se una idea de la situació del servei. Quan has perdut tota esperança de saber on és el teu tren, X també et servirà per contactar directament amb Rodalies. Pots fer-ho escrivint un postamb la teva situació detallada mencionant l'usuari @rodalies. Sovint contesten. En última instància, a X també hi trobaràs els canals oficials de Rodalies: n'hi ha un de genèric (@rodalies) i un per a cada línia. Ara bé, aquí només hi trobaràs els problemes més grossos del servei, i la informació és sovint inexacta i no menciona els retards o incidents més lleus.
  • Canals de WhatsApp. Igual que l'usuari @rodalies de X, el canal oficial de WhatsApp de Rodalies només avisa dels incidents més destacats i no dels múltiples problemes i avaries que arrossega el servei dia a dia. Ara bé, hi ha grups privats de WhatsApp que són molt útils. És el cas del grup d'usuaris de la R2, on –entre d'altres– els passatgers que agafen el tren a les primeres estacions de la línia van notificant si ha sortit, si ha estat puntual i si el comboi és llarg o curt (detall útil per als usuaris que l'esperen a les estacions amb l'andana més llarga i així eviten corredisses).
  • El bitllet, al mòbil. Per no haver de fer cua a la màquina ni topar-se amb problemes tècnics a l'hora de treure el bitllet, cada vegada són més els passatgers que porten l'abonament al mòbil. Si només viatges en tren, el pots comprar amb l'aplicació de Renfe (és un QR) i, si vas amb la T-Mobilitat, pots comprar-lo amb l'aplicació de la T-Mobilitat.
  • Si combines el tren amb l'autobús. Molts usuaris no només utilitzen Rodalies sinó que enllacen un bus amb el tren, o a la inversa. En aquests casos, el més útil és seguir tot aquest kit de consells per sobreviure a Rodalies i, a més, tenir a mà la pàgina web o l'aplicació de l'empresa que gestiona el bus que has d'agafar. Per exemple, Moventis. A la web d'aquesta companyia, hi ha fins i tot l'opció de saber on és el teu bus en temps real. De nou, recursos de l'estil de Google Maps resulten ineficaços.
  • Un últim apunt per a persones amb mobilitat reduïda. Si l'ascensor o les escales mecàniques de la teva estació estan avariades, posa't en contacte amb el personal de l'estació perquè Renfe, en aquests casos, ha de proporcionar-te una solució per poder arribar al teu destí.
  • Porta sempre un llibre (o un diari!) a la bossa. El trajecte pot durar més del que preveies i encara hi ha parades on no arriba ni el 3G.

Si tu també ets usuari habitual de Rodalies i vols compartir els teus trucs per sobreviure-hi, et llegim als comentaris!

Dossier Atrapats a Rodalies 4 articles
stats