El caos pels talls de la L8 arriba a Francesc Macià
Les obres de perllongament provoquen interrupcions importants de trànsit en tres punts de la ciutat simultàniament

BarcelonaEl caos que fa uns dies es va instal·lar a la plaça d'Espanya de Barcelona ara es reprodueix més amunt, a Francesc Macià. "Porto 30 minuts per recórrer un tram que normalment faig en 5 minuts màxim". Aquesta era la queixa, dilluns al matí, d'un conductor de Sant Feliu de Llobregat que treballa a Barcelona i entra normalment per la Diagonal. Conversa amb l'ARA parat en un semàfor, metre espera, resignat, que el coll d'ampolla es desfaci i la circulació flueixi. Però aquest dimarts la situació s'ha tornat a repetir.
Com ell, centenars de conductors es troben aquesta setmana amb un nou caos circulatori a l'entrada de Barcelona per la Diagonal, concretament a l'altura de Francesc Macià: la plaça es col·lapsa en hora punta a conseqüència de les obres de perllongament de la L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que han obligat a tallar la part de dalt de tot del carrer Urgell, a tocar de la plaça. En aquest punt les màquines ja treballen per fer una nova estació de tren sota terra.
A la superfície, el tall afecta directament 18.000 vehicles que entraven per l'avinguda Diagonal i giraven a Urgell per anar cap al barri de l'Eixample. Ara no poden fer-ho perquè les obres ocupen tota la calçada. Aquest tall entre la plaça Francesc Macià i el carrer Buenos Aires és el segon que pateix el carrer Urgell en poques setmanes. Des de finals de gener, aquesta gran artèria barcelonina també està tallada per les mateixes obres més avall, entre els carrers de Còrsega i Rosselló. A més, la plaça Espanya també pateix les obres per la remodelació de l'estació que hi ha a sota. Tot plegat suposa que les actuacions per construir la nova línia, que funcionarà com un metro, afecten més de 50.000 vehicles diàriament, segons els càlculs de l'Ajuntament.
"Hi ha molta densitat de cotxes que encara no tenen clar cap a on han d'anar, i també tots els busos, que van per la Diagonal", explica la Sandra, que treballa de recepcionista en un comerç molt pròxim a la plaça i que arriba a la feina, precisament, en un d'aquests autobusos. "A mesura que s'aproxima a la plaça la cosa es complica: per fer 100 metres estem més de 10 minuts", diu. Tot i això, els comerciants de la zona apunten que aquest dimarts la situació ha millorat “lleugerament” respecte dilluns: "Quan els que venen per la Diagonal s'acostumin a agafar un altre camí, tot aquest xou anirà baixant", s'aventura a dir el conserge d'una porteria de la Diagonal mentre s'entreté mirant el trànsit i riu amb cada cop de clàxon dels cotxes aturats. De fet, de temps per acostumar-s'hi els conductors en tindran, perquè els dos talls del carrer Urgell (i les obres) es mantindran com a mínim fins a finals d'any.
Un repte per a la mobilitat
El repte per reconduir tot aquest flux de trànsit és majúscul. Fonts del departament de Territori i de l'Ajuntament de Barcelona admeten que les "afectacions són importants" i subratllen les alternatives. Coincideixen que no hi ha cap altre carrer de Barcelona capaç d'assumir tot aquest trànsit, per això l'objectiu és disseminar tots aquests vehicles per altres carrers.
Per evitar Francesc Macià, el consistori ha previst desviar pel carrer Numància els 18.000 cotxes que normalment entren per la Diagonal i volen girar pel carrer Urgell. Des de la Diagonal s'obligarà a girar per aquesta altra artèria per apropar-se a l'Eixample des d'altres punts. També s'ha aprofitat l'avinguda de Josep Tarradellas (que té poc trànsit) per habilitar-hi un carril extra de baixada perquè els conductors accedeixin al barri de Sant Antoni pel carrer Borrell o per Buenos Aires.
Per als 32.000 cotxes que pugen diàriament pel carrer Urgell, la solució també és mixta. Els que venen des de Sant Antoni giren per Rosselló, que ja fa un mes que ha canviat de sentit fins al carrer de Calàbria. I als que s'acosten a Urgell per Aragó se'ls convida a seguir amunt per Casanova o Aribau, que ara assumeixen molt més trànsit que abans de les obres (uns 13.000 vehicles més al dia).
L'objectiu de totes aquestes alteracions és obrir pas a la gran tuneladora que perforarà el subsol de Barcelona per fer-hi encabir la L8. Quan estigui acabada, aquesta nova línia unirà l'estació de plaça Espanya amb la de Gràcia, passant per l'Hospital Clínic i Francesc Macià, una zona de Barcelona que fins ara no tenia cap connexió subterrània i que basava tota la mobilitat en els autobusos.
A banda dels 50.000 vehicles afectats, més de 100.000 veïns de la capital catalana i 8.000 comerços conviuran, també, amb el soroll intens d'aquestes obres, com a mínim fins al desembre.