Mobilitat
Societat Mobilitat 04/05/2023

Busos a les estacions de Rodalies i un regional cada hora: així t'afectarà l'avaria de la R2 Sud

La previsió és que la incidència trigui entre tres setmanes i un mes a solucionar-se

ARA
3 min
Usuaris a l'estació de Rodalies de Gavà aquest dimecres

BarcelonaL'avaria que afecta el sistema de senyalització dels trens a Gavà ha generat un autèntic mal de cap als milers de viatgers que cada dia es desplacen en trens de Rodalies i en regionals des del sud de Catalunya fins a Barcelona i a la inversa, i que pot allargar-se durant setmanes. El servei trigarà almenys gairebé un mes a normalitzar-se i de moment s'ha dissenyat un pla de transport alternatiu per garantir la mobilitat entre les principals estacions, tot i que amb limitacions: per seguretat, mentre no es pugui solucionar la incidència només podran circular tres combois cada hora, els viatges s'hauran d'allargar perquè alguns trens faran més parades del que és habitual i s'ha previst un servei d'autobús alternatiu.

Quines línies estan afectades?

L'avaria afecta d'una manera o altra totes les línies de Rodalies, mitjana i llarga distància que circulen pel corredor ferroviari del sud de Catalunya, excepte les que passen per Vilafranca del Penedès: la R2 Sud entre Sant Vicenç de Calders i l'Estació de França (per Vilanova i la Geltrú) i els trens regionals de la R13, R14, R15, R16 i R17.

Quins trens poden circular?

Per seguretat, mentre no es pugui solucionar l'avaria que afecta el sistema de senyalització, només poden circular tres trens cada hora per sentit, cosa que obliga a suprimir diversos serveis de Rodalies i regionals: a la R2 Sud circulen dos trens per hora i per sentit entre Sant Vicenç de Calders i l'Estació de França que paren a totes les estacions. Pel que fa a la R13, R14, R15, R16 i R17 només circula un tren per hora i sentit, i para a totes les estacions de Rodalies, cosa que allarga considerablement el temps de viatge habitual (habitualment, aquestes línies només s'aturen a les estacions de Sant Vicenç de Calders i Vilanova, i no a la resta de parades de Rodalies).

Hi ha servei alternatiu per carretera?

Renfe ha previst a partir d'aquest dijous un servei d'autobusos llançadora entre Castelldefels i Barcelona en hora punta els dies laborables: hi haurà un autobús cada mitja hora entre les 06.30 h i les 08.00 h entre Castelldefels i Barcelona i de 17.00 h a 19.00 h des de Barcelona cap a Gavà i Castelldefels. La Generalitat ha exigit a l'operadora que estengui aquest servei a totes i cada una de les estacions de Rodalies afectades per l'avaria. Tot i que la companyia s'hi ha compromès, encara no ha concretat com es materialitzarà.

Mentrestant, la Generalitat també ha posat tres autobusos llançadora addicionals des de Vilanova i la Geltrú cap a Barcelona a partir de les 06.30 h i les 16.00 h que pararan a Sitges i que es podran activar també a demanda quan es detecti que les línies de bus exprés que habitualment cobreixen el servei entre aquests dos municipis del Garraf i Barcelona estan saturades pels viatgers afectats per la incidència de Rodalies. De fet, arran de les obres d'Adif al corredor sud, el departament de Territori ja ha reforçat amb tres vehicles el servei habitual des de Vilanova i Sant Pere de Ribes a les 06.30 h, 06.45 h i 07.00 h. Paral·lelament, l'AMB ha reforçat la freqüència de pas dels busos exprés que connecten Barcelona i Gavà (E80), Viladecans-Barcelona (E86) i Castelldefels-Barcelona (E95).

Quant de temps es pot allargar la resolució de l'avaria?

Les tasques per reparar el sistema de senyalització es poden allargar entre tres setmanes i un mes. Així i tot, el govern espanyol (que és de qui depèn Adif) espera que el servei de trens afectat per l'avaria pugui anar restablint-se progressivament.

stats