Mobilitat

200 euros per circular en bicicleta contra direcció: Girona posa les primeres multes als cicloturistes

La policia municipal comença a sancionar els ciclistes que incompleixen les normes de circulació al Barri Vell

2 min
La Policia Municipal de Girona ha posat les primeres multes a ciclistes al Barri Vell

GironaDesprés que en els últims mesos afloressin veus crítiques contra el creixement massiu del turisme de bicicleta a Girona, l’Ajuntament ha començat a posar les primeres multes als ciclistes que infringeixen les normes de circulació. Les sancions són contundents: 100 euros per pedalar contra direcció en un carril bici; 200 euros per circular contra direcció en una via normal, i 60 euros per transitar en bicicleta per un dels carrers amb limitacions de velocitat en els moments d'aglomeracions de vianants. Els primers usuaris sancionats han estat dos ciclistes estrangers, equipats amb roba professional, que aquest dilluns al matí circulaven contra direcció pel carrer Bonaventura Carreras, a tocar de la Cort Reial. Sorpresos quan els ha aturat la Policia Municipal, ja que desconeixien aquesta nova normativa gironina, han pagat l'import de 200 euros al moment, de manera que s'han estalviat el 50% del càrrec.

Aquesta campanya sancionadora forma part del paquet integral de mesures de l'ajuntament gironí, anunciades el maig passat, per intentar fer compatible l'èxit del turisme de pedals a la ciutat amb la vida quotidiana dels veïns. Per mitigar els problemes de mobilitat associats a l'afluència de ciclistes al centre de la ciutat, el consistori va regular la circulació de bicicletes en els carrers més concorreguts i estrets del nucli antic, va fixar una velocitat màxima de 20 km/h i va prohibir el pas de ciclistes contra direcció o per sobre les voreres.

Abans de començar amb les multes econòmiques, durant les últimes sis setmanes l'Ajuntament ha difós una campanya informativa per tal d'advertir els usuaris de bicicletes d'aquest règim sancionador. Ho ha fet amb agents cívics a peu de carrer, que distribuïen mapes i fulletons als visitants estrangers, i també a través de l'Oficina de Turisme, els establiments del sector ciclista i els hotels. També, des del juliol, s'han instal·lat diversos senyals en punts com l'Argenteria o La Força que demanen als ciclistes que baixin de la bici i travessin els carrers a peu de les 10 h a les 21 h.

Pagament al moment

Des d'aquest dilluns, però, superada les setmanes de prova i difusió, les multes ja són fermes, amb patrulles estàtiques de la Policia Municipal repartides de manera aleatòria pel centre de la ciutat. Els estrangers, com que no poden rebre la multa a casa, han de pagar l'import al moment, així que, si és necessari, els agents els custodiaran la bicicleta fins que vagin a buscar els diners, tal com ha passat, per exemple, amb un dels dos multats d'aquest dilluns.

"Entenem i ens agradaria que fos una campanya sancionadora fluixa, ja que voldria dir que la gent circula bé i conviu bé amb el vianant, que és la prioritat en aquesta mobilitat sostenible que estem potenciant", ha explicat la regidora de Seguretat de Girona, Sílvia Aliu. I sobre fins quan durarà la campanya, ha afegit: "No volem posar una data de finalització, dependrà de com funcionin les coses i de quin pols ens transmetin les associacions de veïns".

stats