Coronavirus

La mobilitat fora de la comarca, prova de foc per a la pandèmia

Els experts demanen no trencar les bombolles de convivència per evitar una quarta onada

Santa Coloma de Gramenet"La situació epidemiològica no és bona, tenim mil casos diaris –que són molts per al sistema–, però no som al pic d’una nova onada. Ara es poden fer més coses que fa unes setmanes després de tres mesos de sacrificis, però sempre que sigui de manera responsable", diagnostica la física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom- SC) de la UPC, Clara Prats. I dins aquest comportament desitjat i prudent destaca la mobilitat responsable únicament amb la bombolla de convivència i, en cas que es faci una trobada amb algú d'un altre grup, a l'aire lliure, amb mascareta i sense fer activitats que suposin un risc com els àpats i pernoctar.

El Govern preveu que 930.000 vehicles es moguin aquest divendres des de l'àrea metropolitana de Barcelona aprofitant que és el primer cap de setmana sense confinament comarcal per als grups bombolla. També les reserves de cases rurals i les vendes de forfets s'han disparat malgrat les males previsions meteorològiques, i per això les autoritats sanitàries demanen a la població que siguin el màxim de diligents i prudents.

Cargando
No hay anuncios

Extremar les precaucions no és una petició que es pugui prendre a la lleugera: la situació epidemiològica catalana és inestable i el sotrac dels indicadors que s'ha produït els últims dies podria precedir un augment dels contagis. Dependrà de la població, insisteix Prats, que aquest creixement sigui desbocat i causi una quarta onada o que es tracti d'un augment controlable, dins la normalitat de la flexibilització de les restriccions.

"Si una petita part de la població genera uns quants casos secundaris, perquè està infectada i no redueix la interacció social, sinó que l'augmenta aquest cap de setmana, els pròxims dies creixerà la transmissió i entrarem en risc de patir una quarta onada", adverteix l'epidemiòleg i president de la Unitat d'Investigació en Tuberculosi de Barcelona (UiTB), Joan Caylà.

Cargando
No hay anuncios

El missatge dels experts és clar: aquest cap de setmana pot contribuir a desestabilitzar la situació epidemiològica de Catalunya i cal ser més curosos que mai. La pujada de la corba és molt fàcil i en cosa de dies es pot disparar i fer molt de mal, apunta Caylà. En canvi, l'experiència demostra que fer-la retrocedir no és tan senzill. Un pas en fals espatlla la feina i les fites assolides després de moltes setmanes i grans sacrificis socials, econòmics i emocionals.

Actualment, l'Alt Pirineu i Aran és la regió amb la incidència acumulada a catorze dies més elevada, amb 402 casos per cada 100.000 habitants, però també la que s'espera que rebi més visitants aquest cap de setmana i, segons les reserves turístiques, tota la Setmana Santa. A la Cerdanya, per exemple, els hostalers preveuen superar el 50% d'ocupació entre avui i diumenge, unes xifres semblants a les d'un cap de setmana d'hivern abans de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

"La gent té ganes de sortir, és normal, però hem de ser conscients que no és adequat anar amb els amics a la platja o a la muntanya i que no es poden fer trobades sense mascareta", explica Caylà, que insisteix en la importància de moure's únicament amb la mateixa bombolla i seguint totes les recomanacions. "Segur que el 90% de la població ho farà bé, però un 10% ens ho complica tot. Les reobertures només funcionen quan tothom compleix al 100% i això no passa".

Canvis en la corba

El descens de la corba de contagis s’ha frenat i Prats dubta si l'estancament dels indicadors serà temporal, com va passar fa tres setmanes, o si es tracta del senyal d'un nou augment. "Amb el context de més mobilitat i la Setmana Santa a la cantonada, fa poc probable que reprenguem una baixada sostinguda com la que hem viscut fins ara", admet. Quan la corba frena poden passar tres coses: tornar a baixar –tot i que és poc probable–, mantenir-se en els mateixos valors o pujar. "Sembla que tindrem un nou creixement, però esperem que sigui suau i que el puguem controlar ràpidament".

Cargando
No hay anuncios

La taxa de contagis o Rt, que calcula la velocitat de propagació del virus, ja supera el llindar de l'1 i, per tant, la pandèmia ha entrat en fase d'expansió. De nou, cada positiu infecta una altra persona –les cadenes de transmissió no s'estan tallant prou– i hi ha més infeccions, més transmissió i més risc de descontrol epidèmic. La situació òptima requeriria que aquesta dada oscil·lés entre el 0,5 i el 0,8. A més, el fet que els hospitals continuïn molt plens –hi ha 1.427 ingressats i 406 crítics– agreuja encara més l'escenari de les setmanes vinents: Salut alerta que una quarta onada ara ompliria les unitats de cures intensives (UCI) amb 800 malalts.

La resta d'indicadors continuen força estables, com el risc de rebrot i la taxa de positivitat, que continua per sota del 5% fixat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "Cada setmana que puguem guanyar a la quarta onada tindrem menys defuncions. Amb les vacunes, a més, aviat veurem una reducció de la mortalitat i dels casos greus, perquè hi ha més població fràgil protegida", explica la biofísica, que destaca que en cas de donar-se una quarta onada no afectaria les residències. El problema, apunta Prat, és que els més grans de 80 anys encara no estan del tot protegits i podrien emmalaltir greument i morir. I els hospitals tornaran a rebre una allau de malalts d'entre 50 i 70 anys, que són els que realment ocupen les UCI. El que passi aquests dies, com sempre, marcarà el futur més immediat del país.