Educació
Societat02/10/2012

El ministre Wert vincula l'augment de l'independentisme a Catalunya amb l'educació que es dóna a les escoles

El Govern repta el ministre a dir quines són aquestes evidències

Sònia Sánchez

BarcelonaEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va vincular l'augment de l'independentisme a Catalunya amb l'educació que les noves generacions han rebut a l'escola en els últims anys. En una entrevista a Telemadrid, el ministre va assumir el discurs de la periodista que l'entrevistava i va concedir que "sens dubte existeixen evidències que relacionen aquesta –diguem-ne– identitat o sentiment independentista en alguna comunitat amb la direcció que ha portat el procés educatiu".

"Això és important i no li vull restar importància", va afegir, tot assenyalant que, a més dels continguts, la transferència de les competències educatives a les comunitats autònomes ha generat "17 sistemes educatius amb diferències de rendiment, d'inversió i, per tant, també d'oportunitats".

Cargando
No hay anuncios

Unes diferències que es proposa reduir amb la seva reforma educativa, que elevarà el percentatge de continguts homogenis als currículums escolars de tot l'Estat i imposarà unes avaluacions estatals després de cada etapa educativa. El ministre va assegurar que l'avantprojecte de llei que va aprovar el mes passat el consell de ministres "no és una recentralització, com s'ha dit de manera despectiva, sinó que es tracta de dotar de centralitat els elements que han de ser centrals".

"No és recentralitzar sinó eliminar el desenfoc que ha tingut el procés educatiu en aquest país", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Amenaça d'imposar el castellà a les escoles

A més, el ministre ha advertit també que pensa "resoldre aquesta legislatura" la qüestió del castellà a l'escola catalana. "És un problema que estem fermament disposats a resoldre, tot i que no és fàcil de resoldre perquè no tenim administració educativa a les comunitats", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El ministre ha remarcat que les sentències recents del Tribunal Suprem "han dit que amb l'atenció individualitzada en castellà no n'hi ha prou, sinó que cal fer efectiu aquest dret" (el dret dels alumnes a rebre educació en castellà). "Estem fent una reflexió per fer efectiu aquest dret" i "no tingui cap dubte que en aquesta legislatura aquest tema tindrà una solució pràctica", va afirmar el ministre a preguntes d'un tertulià de Telemadrid que es queixava que "a Catalunya un nen no pot estudiar en castellà".

El Govern demana a Wert que aporti dades

Cargando
No hay anuncios

"Wert hauria de dir quines són aquestes evidències. Les dades parlen per si soles", ha respost el portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu. Homs ha recordat que quan els estudiants catalans finalitzen l'escolarització obligatòria el seu grau de coneixement del castellà "està per sobre de la mitjana del conjunt de l'estat espanyol".