MEDI AMBIENT

Ministre, què faig amb els purins?

La reforma elèctrica ha fet tancar les plantes de cogeneració i les basses de les granges estan gairebé plenes

Albert Solé
26/03/2014
3 min

BarcelonaPensar que l’ambiciosa reforma elèctrica que ha impulsat el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, acabi afectant les granges de porcs i que l’acumulació de purins posi en perill el medi ambient sembla impossible, però no ho és. L’Estat té un deute acumulat amb les empreses elèctriques de 30.000 milions d’euros, i ha decidit tallar-ho d’arrel amb tretze noves lleis relacionades amb el sector, nou reials decrets llei, catorze reials decrets i una multitud d’ordres ministerials i reglaments. El redactat d’una d’aquestes noves ordres -que encara s’ha d’aprovar-, la que afecta les energies renovables, la cogeneració i els residus, diu que les plantes de cogeneració amb purins -n’hi ha 29 a tot l’Estat, sis a Catalunya- veurien retallades un 40% les primes que reben del govern espanyol i, a més, amb efectes retroactius des del juliol del 2013.

Quan a principis de febrer es va fer pública la proposta d’Indústria, les 29 plantes van aturar l’activitat. I això, de rebot, ha afectat les granges de porcs, que no poden portar els seus excedents de purins a les plantes i veuen com, a poc a poc, les basses se’ls van omplint i no poden abocar-ne a la terra més del límit que els marca la UE per no contaminar. “Hem tancat per un tema econòmic, per no fer el forat més gran; no ho hem fet per pressionar el ministeri, encara que tampoc va malament”, diu a l’ARA Josep Capdevila, president de l’Associació d’Empreses pel Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP).

Fins ara totes les reunions del sector porcí amb l’Estat, i de la Genralitat amb els seus homòlegs, han estat estèrils, i l’última, que va tenir lloc ahir entre l’ADAP i el ministeri d’Agricultura, va acabar igual. Des de l’associació de plantes de cogeneració, però, confiaven que els anunciarien una moratòria de dos anys en la retallada de les primes perquè les plantes es poguessin preparar per encarar un futur sense ajudes públiques. No va ser així. El president d’ADAP explicava ahir que no els han donat un no definitiu i que, per tant, seguiran insistint. “Si l’ordre ministerial s’aprova tal com està escrita, les 29 plantes haurem de tancar definitivament”, va dir.

7 milions de porcs

Catalunya és el primer productor de carn de porc d’Espanya -1,4 milions de tones a l’any dels 3,5 milions totals- amb 7 milions de porcs, que generen gairebé 700.000 tones de purins anuals. Els excrements de porc contaminen molt per l’alt nivell de nitrogen que contenen. Per això quan, als anys noranta, la UE va advertir que els nivells de contaminació dels aqüífers espanyols superaven tots els límits, l’Estat va decidir solucionar-ho amb aquestes plantes de cogeneració elèctrica, que permetien als ramaders desfer-se dels excedents de purins que no podien abocar a terra per la normativa europea.

Des de la conselleria d’Agricultura i Ramaderia expliquen que ells, pel seu compte, estan buscant solucions adaptades a cada explotació: “Hi ha un pinso que redueix un 40% el nitrogen dels purins, així que per a les explotacions que tenen un excedent d’un 30% aquesta podria ser una solució”, comenta Joan Godia, subdirector general d’Agricultura, que comenta que per a les explotacions més grans es podria instal·lar un sistema de tractament a les mateixes granges.

Cada ramader està obligat a tenir una bassa per guardar els purins i, si no es buida, en cinc mesos podrien estar plenes del tot. Les plantes van tancar a mitjans de febrer i les granges encara no estan en una situació límit. “El marge que tenim es va esgotant i arribarà un moment que haurem de buidar la bassa, i si les plantes continuen tancades haurem de tirar els purins als camps, cosa que no volem que passi”, adverteix Jaume Bernis, responsable del sector porcí de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Bernis recorda que tant a Sòria com a Toledo la Guàrdia Civil ja ha denunciat els primers abocaments i·legals de purins.

Pla d’adobs personalitzat

El límit mediambiental per abocar purins a la terra és de 60.000 litres per hectàrea cada any, una xifra que surt d’una fórmula de la UE universal per a tots els estats membres. Tot i això, les xifres de la Generalitat demostren que aquest límit no ha servit per reduir la contaminació. Oriol Ansón, enginyer tècnic agrícola, fa temps que treballa amb una proposta alternativa, els plans d’adob personalitzats, i confia que la Generalitat els posi en pràctica. Cada explotació hauria de declarar els purins, fer una analítica del nivell de nitrat del sòl i llavors es calcularia la quantitat de nitrats (purins) adequats per a cada explotació perquè el resultat contaminant sigui zero. Ansón considera que ni les plantes de cogeneració ni el canvi de dieta dels porcs evita la contaminació. “El que jo proposo seria més car, però es tracta de descontaminar les aigües, si és el que volem fer”.

stats