La ministra de Sanitat no tanca la porta a estendre el tiquet moderador català a tot l'Estat
El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ho veu preferible al copagament sanitari i IU creu que cal denunciar l'aplicació de la taxa al Tribunal Constitucional
La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha evitat tancar la porta a la possibilitat d'estendre a tot l'Estat mesures per finançar la sanitat com l'euro per recepta farmacèutica que ha aprovat el Parlament de Catalunya. En unes declaracions als mitjans en motiu del dia del Consumidor, Mato ha afirmat que aquesta qüestió "està pendent de l'acord" que s'adopti al pròxim Consell Interterritorial de Sanitat en el marc del pacte per la sanitat. La reunió tindrà lloc d'aquí a deu dies i "amb les propostes de les comunitats farem un debat i decidirem". En tot cas ha reiterat que "la prioritat del Ministeri, i el que prevaldrà, és la garantia de l'equitat i del servei a tots els ciutadans". Mato s'ha referit directament a l'euro per recepta per recordar que aquesta és una "taxa que és competència de les comunitats autònomes" i que "no afecta el medicament". "Són taxes que posa (la Generalitat) com les posen (les comunitats) per altres qüestions" com per exemple "per targetes o qualsevol altra qüestió" i, en qualsevol cas, "són competències de les comunitats autònomes". "M'agradaria llançar un missatge de tranquil·litat als espanyols", ha dit, perquè "la sanitat està i estarà garantida".
Mato ha reiterat que aquesta és una taxa que Catalunya imposa "en l'exercici de les seves competències" que no xoca amb el seu compromís d'impulsar una sanitat "pública, universal, de qualitat i gratuïta". Segons Mato, "és veritat que cal buscar mecanismes de sostenibilitat" de la sanitat i "formes de racionalitzar la despesa". Mato ha fet aquestes manifestacions després que dimarts el Parlament de Catalunya va aprovar l'euro per recepta amb els vots de CiU i PP, una mesura que s'aplicarà a partir de l'1 de juny amb què el Govern espera recaptar a partir de l'any que ve 180 milions d'euros anuals.
A remolc d'aquesta aprovació, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo -que aquest dijous s'ha reunit amb Rajoy a La Moncloa- ha apuntat que veu "preferible" aplicar el cànon per recepta que ha aprovat per Catalunya que un sistema de copagament per prestacions mèdiques. En referència a aquestes manifestacions de Feijóo, la ministra ha recordat que a l'última reunió del Consell Interterritorial de Salut "vam estar treballant per al pacte per la Sanitat, que és per garantir una salut pública, universal, gratuïta i de qualitat per a tots els espanyols".
"Tothom sap que estem treballant amb aquest model, volem que hi hagi un pacte, i hem demanat a les comunitats autònomes que comencin a plantejar-nos les qüestions que creuen que ha de contenir aquest pacte, i en base del que ens plantegin adoptarem una decisió de forma urgent" però "sempre amb el compromís de garantir unes prestacions sanitàries en igualtat de condicions, amb equitat, de manera gratuïta, una sanitat pública i universal".
IU vol portar la taxa al Tribunal Constitucional
El portaveu de Izquierda Plural (IU-ICV-CHA) a la Comissió de Sanitat del Congrés, Gaspar Llamazares, ha instat el govern espanyol a posar un recurs d'inconstitucionalitat a la Generalitat per la implantació d'una taxa per recepta. Al seu parer, les autonomies no tenen competències per establir aquesta mesura, que "vulnera" la Llei general de sanitat, la Llei del medicament i el Reglament que estableix les prestacions en sanitat, ha afegit. A més, Llamazares creu que el PP ha donat suport a CiU amb la mesura perquè el Ministeri de Sanitat està preparant una taxa per recepta a tot l'Estat que, segons les seves paraules, seria un "espoli al dret a la sanitat".