Societat10/10/2017

El ministeri de Sanitat posa en marxa un registre de donants d'esperma i òvuls

Aquesta era una reivindicació històrica dels centres de reproducció assistida

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaAmb 20 anys de retard, el ministeri de Sanitat posa en marxa el registre de donants d'òvuls i esperma, una reivindicació històrica dels centres de reproducció assistida, per identificar els donants i el destí de les mostres.

Com ja va avançar l'ARA, el Sistema d'Informació en Reproducció Humana Assistida (SIRHA) servirà per identificar les persones que donen gàmetes així com per registrar els embrions obtinguts i els fills nascuts de cada donant. La llei de reproducció assistida diu que el nombre de fills nascuts per donant no pot ser superior a 6. Fins ara, sense un registre unificat, les clíniques poden retirar les mostres quan un donant seu arriba a aquesta xifra, però no poden controlar si ha donat en altres centres i s’han de refiar de la paraula del donant.

Cargando
No hay anuncios

El SIRHA, que aquest dimarts s'ha presentat als centres de reproducció, es desenvolupa en diferents etapes i consta de tres registres: el de donants, el d'activitat i resultats i el de centres i serveis de reproducció humana assistida. El registre de donants està ara en fase pilot i els altres dos es preveu que estiguin completament desenvolupats a finals d'any.

Els experts, però, minimitzen els riscos de consanguinitat i asseguren que la importància del registre rau en el fet que, per fi, es podrà garantir la traçabilitat de les mostres, ja que a cada una se li assignarà un codi únic. Aquest sistema permetrà complir, no només amb la normativa espanyola, sinó també amb l'europea, ja que cada donació s'identificarà amb un "codi únic europeu" per complir amb els requeriments per permetre la lliure circulació de mostres biològiques entre països europeus.

Cargando
No hay anuncios

Espanya és líder a Europa en tractaments de reproducció assistida. Segons les dades presentades aquest dimarts pel ministeri de Sanitat, l'any 2015 es van realitzar 127.809 cicles de fecundació 'in vitro' (FIV) i 38.903 inseminacions artificials (IA). El grup més nombrós de les pacients de FIV tenen entre 35 i 39 anys en el cas d'ovòcits propis i 40 o més en el cas d'ovòcits de donant. I també s'han registrat 36.318 nadons nascuts gràcies a les tècniques de reproducció assistida.

Segons aquestes dades, s'ha incrementat un 9,5% el nombre de tractaments de fecundació 'in vitro' i s'ha detectat una tendència més gran en l'ús d'ovòcits i embrions criopreservats. També s'ha registrat un descens dels parts múltiples.