El ministeri de Sanitat posa en marxa un estudi per identificar el covid persistent
També s'avaluarà la situació immunològica a les residències de persones grans
L'Institut de Salut Carlos III de Madrid posarà en marxa dos estudis pioners per avançar en la investigació del coronavirus. D'una banda, es posarà en funcionament una investigació per codificar què és exactament el covid persistent, és a dir, definir-lo i establir-ne un diagnòstic clínic, segons ha explicat el director de l'Institut de Salut Carlos III, Cristóbal Belda. "Volem acabar amb la incertesa que s'ha generat fins ara al voltant de molts símptomes que han aparegut en persones que han superat el covid", ha apuntat Belda. Amb el suport del ministeri de Sanitat i del de Ciència i Innovació, l'estudi es posarà en marxa les pròximes setmanes i té per objectiu trobar també tractaments de rehabilitació un cop s'hagi identificat el trastorn.
Catalunya ha sigut pionera en aquest sentit quan el març passat es va aprovar una guia clínica per gestionar els símptomes persistents i abordar, tractar i acompanyar els malalts amb aquesta diversitat de patologies. Es calcula que el covid persistent afecta entre un 10% i un 20% dels malalts. La majoria són dones i viuen encadenades a uns símptomes molt variats i fluctuants de la malaltia, malgrat haver superat la infecció fa mesos, com ara febrícules, dolors musculars i pèrdua de memòria.
"Coneixem tots els estudis elaborats fins ara i hi ha uns 200 símptomes que s'han associat al que es podria conèixer com a covid persistent. Ara, cal ordenar i identificar de tots ells quins són símptomes o seqüeles", ha dit Belda, que ha afegit que per fer-ho "és necessari agrupar experts per arribar a un consens". Des de l'Institut preveuen poder tenir uns resultats els pròxims mesos. Poder identificar clínicament què és el covid persistent ha d'ajudar centenars de persones que des de fa mesos se senten invisibilitzades, com ha denunciat el Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19 de Catalunya, que ja compta amb prop de 2.000 persones de totes les edats. Els problemes als quals han hagut de fer front van des de la falta de tractaments, fins a la dificultat d'acollir-se a una baixa per incapacitat laboral.
El segon estudi que posarà en marxa l'Institut de Salut Carlos III de Madrid serà sobre la immunitat a les residències de persones grans. L'objectiu d'aquesta nova investigació és tenir més eines per entendre com evolucionen els anticossos en aquelles persones d'edat més avançada i, per tant, més vulnerables a la malaltia. Per això es faran diferents proves en el temps per després comparar-ne els resultats. "L'objectiu és caracteritzar aquests anticossos", ha dit Belda.
"Preparats" per a la tercera dosi
Al seu torn, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que Espanya està "preparada" per poder posar la tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 i ha anticipat que la setmana vinent un grup d'experts podria tenir preparada una proposta sobre com s'hauria d'inocular aquesta tercera dosi, quan i, sobretot, a quines persones, ha dit en una roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres.
Darias ha insistit, però, que no es prendrà cap decisió fins que la Ponència de Vacunes es pronunciï i hi hagi tots els assajos clínics damunt la taula. A més, malgrat que altres països europeus com França ja han decidit inocular una tercera dosi a persones vulnerables, Darias ha recordat que el ministeri de Sanitat està a l'espera, a més, del que pugui dir l'Agència Europea de Medicaments. "Encara hi ha moltes qüestions per resoldre", ha conclòs.
L'opció que alguns països comencessin a posar una tercera dosi de la vacuna no ha estat exempta de crítiques. De fet, la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha mostrat el seu malestar amb la decisió d'alguns països com Israel o França i l'ha criticada mentre continents com l'africà encara tenen gran part de la població sense vacunar.