Sanitat i les comunitats només acorden "extremar" el control de qui es vacuna i eviten detallar sancions

Augmenten fins a un 72,5% els ciutadans disposats a rebre immediatament la primera dosi, segons el CIS

Inici de la campanya de vacunació de la segona dosi de Pfizer a Eivissa.
ARA
28/01/2021
4 min

MadridNo hi haurà sancions, de moment, per a qui incompleixi els protocols per tenir accés a la vacuna contra el coronavirus abans d'hora. La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, creu que n'hi ha prou amb el "rebuig social" que han de rebre. Tot i que el ministeri havia proposat "mesures correctives" en un document traslladat al Consell Interterritorial de Salut sobre l'estratègia de vacunació, Darias ha volgut deixar clar aquesta tarda, en la seva primera roda de premsa com a titular de Sanitat després de la reunió amb els consellers autonòmics, que en cap moment del document subscrit es parla de sancions. En definitiva, les comunitats i el ministeri s'han posat d'acord per "extremar" el control i l'estratègia comuna tampoc estipula si s'hauria de posar la segona dosi a qui s'hagi colat a la cua de grups prioritaris per a la vacuna de Pfizer i Moderna. Per a Darias, el que s'ha d'imposar són els "criteris mèdics". Tant el País Valencià com les Canàries ja han avançat que de moment no posaran la segona dosi a aquestes persones.

El document subscrit recull que l'objectiu és "extremar el seguiment, anàlisi i control de l'aplicació de l'estratègia de vacunació" i, en cas de detectar una "desviació", "aplicar les mesures preventives i correctives que resultin necessàries per garantir que els processos de vacunació" es duen a terme d'acord amb els protocols. Però en cap moment s'estableixen sancions. Darias ha aclarit que les mesures correctives han de ser les que evitin, justament, saltar-se els protocols.

I és que la picaresca al voltant de la vacuna no entén de colors polítics. Tots els partits ja han patit casos de membres de les seves files que s'han saltat la llista. El cas més clamorós va ser el de Múrcia, on més de 450 membres de l'equip de la conselleria es van vacunar, incloent-hi el conseller de Salut, que va acabar dimitint, però també ha passat en múltiples ajuntaments de Catalunya –l'últim a Tossa, on s'ha vacunat l'alcaldessa, de Junts per Tossa– i fins i tot a l'Església. El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, va posar-se ahir la segona dosi de Pfizer aprofitant que s'havia fet la vacunació a la residència sacerdotal on té un apartament però on no viu.

Però, obrint el meló d'aquest debat, el ministeri de Sanitat passa de puntetes pel problema més clamorós que afronten les comunitats, a més de la pressió hospitalària: la falta de vacunes. El govern espanyol no ha volgut entrar ni un moment en la guerra oberta entre la Comissió Europea i AstraZeneca i, de la mateixa manera que el seu predecessor, Salvador Illa, Darias té intenció de no ficar-hi cullerada. Illa, de fet, manté que "és factible" la promesa d'arribar a un 60% de vacunats abans de l'estiu, tot i que els experts ho veuen impossible al ritme actual. Per començar, Catalunya ja s'està quedant sense les reserves que tenia per administrar la segona dosi. Darias s'ha expressat en la mateixa direcció i s'ha reafirmat que molt aviat arribaran les dosis necessàries de Pfizer, potser "una dosi amunt o una dosi avall".

Pel que fa al segon repte que enfrontava avui Darias davant del Consell Interterritorial de Salut, la ministra no s'ha desviat ni un mil·límetre del discurs d'Illa i ha rebutjat de moment avançar el toc de queda a les 20 h o modificar l'actual estat d'alarma per poder decretar confinaments domiciliaris. Sanitat sosté que les mesures actuals ja estan fent efecte en les primeres comunitats que van ampliar restriccions, tot i que alhora alerta del "molt alt risc" de la soca britànica.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha pronosticat que a finals de febrer la soca britànica ja podria tenir una presència del 50% al conjunt de l'Estat. Actualment se situa entre un 5% i 8%, però en algunes zones –que no ha volgut detallar– arriba al 20%. Quan li han preguntat sobre per què no s'accepta aplicar noves mesures com han fet altres països europeus, l'epidemiòleg ha insistit que el millor és que les mesures actuals s'apliquin bé.

De fet, manté que continuen estabilitzant-se els contagis, tot i que la pressió a les UCI d'aquí una setmana o deu dies pot ser molt crítica. Com a solució, Darias ha demanat als consellers "baixar fent ràpel" la tercera corba.

La majoria ja vol vacunar-se

Pel que fa a la campanya de vacunació, que ja ha complert un mes, el CIS d'aquest dijous mostra un escenari totalment diferent pel que fa a la intenció dels ciutadans d'acceptar les vacunes de Pfizer i Moderna. Si fa un mes només un 40,5% dels enquestats estaven disposats a posar-se-la de manera immediata, ara pugen fins a un 70,2%. Es tracta d'una enquesta duta a terme entre el 7 i 25 de gener i revela que un 16,5% s'hi mostren en contra.

Consulta aquí el baròmetre del CIS d'aquest gener

Preguntats sobre per què no es volen vacunar ja, el 26,3% argumenten tenir "por a riscos per a la salut o efectes secundaris col·laterals". Un 23,5% no es fien de les vacunes i un 14,1% prefereixen "esperar per veure com funcionen".

L'escenari que dibuixa el CIS continua sent complicant: un 44,6% creuen que Espanya "continua en el pitjor moment de la crisi sanitària", un 33,3% creuen que "el pitjor encara ha d'arribar" i només un 13,6% són optimistes i opinen que "el pitjor ja ha passat". De fet, la preocupació per la crisi del coronavirus creix lleugerament i un 95% diuen que se senten molt o força preocupats.

stats