El ministeri de Sanitat aposta per impedir els viatges entre comunitats per Setmana Santa
Ayuso insinua que relaxarà més les restriccions i que no imposarà el tancament perimetral a Madrid
MadridA menys d'un mes de les vacances de Setmana Santa, el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes continuen debatent quines haurien de ser les mesures comunes a consensuar per evitar una quarta onada de la pandèmia. El que està clar és que cal aprendre la lliçó de Nadal, i ara el govern espanyol no vol jugar-se-la. Si bé la ministra d'Indústria i Turisme va apuntar fa poc més d'un mes que aquest pont podria ser "el reinici dels viatges estatals", ara l'estratègia de l'executiu de Pedro Sánchez ha canviat i està focalitzada en intentar una incidència acumulada de contagis de coronavirus per cada 100.000 habitants els darrers 14 dies de menys de 25 persones, un objectiu llunyà, ja que la mitjana espanyola d'incidència està encara en risc alt, al voltant dels 175 casos.
En aquest context, el ministeri de Sanitat aposta perquè les comunitats mantinguin els tancaments perimetrals fins almenys passada Setmana Santa. És a dir, impedir els viatges entre comunitats si no és amb un motiu justificat. Per Nadal es va permetre la mobilitat entre comunitats sempre que fos per a un retrobament familiar o d'amics íntims, una condició que ara Sanitat no secundaria. De fet, segons ha dit aquest dimarts el conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, estaria buscant suports entre els governs autonòmics per firmar un document conjunt en el marc del Consell Interterritorial de Salut en el qual es comprometin a no aixecar els tancaments perimetrals fins passat Setmana Santa.
El coordinador d'alertes i emergències sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ja va apuntar dilluns que aquest era el camí a seguir, per bé que alhora va assenyalar que calia "un petit esforç d'un mes o mes i mig", el que va generar dubtes. "Soc epidemiòleg i m'interessa controlar l'epidèmia, i òbviament la meva visió és diferent de les que puguin tenir, per exemple, els empresaris. Si les condicions de transmissió no són les correctes perquè pugui haver-hi una mica més d'obertura, crec que no s'ha ni de plantejar", va assenyalar.
El diferencial madrileny
La proposta, però, ja té algun detractor. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha insinuat aquest dimarts que continuarà relaxant més restriccions i que no imposarà el tancament perimetral a la Comunitat. De fet, amb la incidència acumulada més gran, Madrid és de les poques autonomies que no té confinament perimetral. Castella i Lleó (governada pel PP i Cs) i Castella-la Manxa (governada pel PSOE), en canvi, van blindar-se ja a finals d'octubre contra la presència de madrilenys i van prohibir-hi els viatges sense justificació. Des de llavors no han aixecat aquestes restriccions excepte per Nadal.
Catalunya, al seu torn, prepara una desescalada en la restauració i l'hostaleria de cara a Setmana Santa, però de moment no ha concretat què farà amb el tancament perimetral. La consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, s'ha compromès a "planificar" la desescalada i no deixar-la per a última hora. Caldrà veure ara si govern espanyol i comunitats consensuen unes mesures comunes demà dimecres en la reunió del Consell Interterritorial de Salut o bé ho deixen per a la setmana que ve en funció de l'evolució dels indicadors.
En aquest sentit, la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha fet una crida a la "prudència" i a evitar una desescalada brusca que generi una quarta onada. "Ningú vol una situació similar a la de la tercera onada", ha advertit durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, i ha remarcat que les dades de morts per coronavirus durant el mes de febrer són les més altes des de la primera onada.