Espai

'Minairó', el tercer nanosatèl·lit català que millorarà la connexió 5G

El llançament es farà a l'abril i durant el 2023 també es licitarà una quarta missió espacial

El tercer nanosatèl·lit català es dirà Minairó
ARA
03/04/2023
2 min

BarcelonaEl tercer nanosatèl·lit català es posarà en òrbita aquest mes d'abril i es dirà Minairó. El llançament permetrà desplegar un laboratori en òrbita que serveixi per validar tecnologies desenvolupades a Catalunya i per millorar la connectivitat 5G. Tot i que encara no hi ha una data definida, el nanosatèl·lit s'enlairarà des de Califòrnia, als Estats Units, a bord d'un coet Falcon9  de SpaceX, la companyia d'Elon Musk.

El Minairó era un follet diminut protagonista d'una llegenda tradicional del Pallars i el Pirineu. Com ja va passar amb l'Enxaneta i el Menut el nom del tercer nanosatèl·lit l'han escollit els nens i nenes espectadors de l'informatiu infantil InfoK. De fet, l'opció de Minairó va ser la que va quedar segona en les votacions de l'any passat, en què van participar més de 20.000 infants.

Aquest tercer nanosatèl·lit pesarà 10 quilos i farà una volta a la Terra cada 90 minuts, orbitant a una distància d'entre 500 i 600 km. Segons el Govern, el Minairó donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost "molt baix". Per aconseguir-ho posarà a prova el nou protocol de connectivitat 5G NB-IOT (que són les sigles d'Internet de les coses en anglès). La missió espacial que gestionarà la Fundació i2CAT i proveirà l'empresa Sateliot, també buscarà facilitar serveis de logística, agricultura, ramaderia i energies renovables.

El projecte forma part de l'estratègia NewSpace Catalunya que la Generalitat va posar en marxa l'any passat amb un pressupost de 18 milions d'euros i que té l'objectiu d'impulsar Catalunya en la nova economia de l’espai com a sector d’oportunitats. Precisament en el marc d'aquesta estratègia, la secretaria de Polítiques Digitals, Gina Tost, ha anunciat que aquest mateix 2023 es licitarà una quarta missió espacial que es destinarà a l'observació de la Terra.

Pel que fa als dos nanosatèl·lits catalans que ja es van enlairar anteriorment, la secretaria de Polítiques Digitals ha assegurat que han donat "molt bons resultats". Segons Tost, l'Enxaneta, que va ser el primer a entrar en òrbita, va ser una "prova de concepte" de la tecnologia 5G gràcies a la qual es podrà llançar el tercer nanosatèl·lit. Pel que fa als resultats del Menut, que es va llançar aquest mes de gener, el Govern ha explicat que tot just han rebut les primeres imatges, i que les estan acabant de "calibrar".

stats