La millor experiència d'FP dual de Catalunya
L'institut Comte de Rius de Tarragona rep el premi Ensenyament
TarragonaEls programes de formació professional (FP) dual en què col·laboren l'Institut Comte de Rius de Tarragona i el potent sector químic de la demarcació van obtenir ahir el premi Ensenyament de la Fundació Cercle d'Economia. El reconeixement arriba després d'anys d'intensa i fructífera cooperació entre els dos actors, en què la combinació entre la formació a l'aula i a les empreses ha estat una constant. "Tenim interioritzat que la FP s'ha d'impartir pensant en la realitat de les empreses. Avui es diu dual , demà es pot dir d'una altra manera, però l'esperit el tenim clar", assegura Francesc Roca, director de l'institut Comte Rius.
De fet, fa quatre anys que aquest institut du a terme programes de FP dual, que van fins i tot més enllà dels que el Govern va posar en marxa en alguns centres el curs passat. Però la col·laboració amb les empreses de la zona ve des dels anys 90, amb diversos programes d'operador de planta i manteniment elèctric i instrumentista en col·laboració amb companyies com Repsol, pioners en aquest tipus de formació.
Actualment, el Comte de Rius té programes duals amb la mateixa Repsol, amb Dow Chemical, amb BASF i amb altres empreses del sector químic tarragoní, el motor industrial de la zona. Uns 300 alumnes estan matriculats als mòduls duals que s'ofereixen en dos àmbits: el de la química industrial i el de la regulació i el control. En els dos anys de formació, els estudiants reben més de 2.500 hores de formació, el 60% al centre i el 40% a l'empresa. L'èxit en la inserció laboral d'aquests estudiants és absolut: el 100% troben feina.
El director del centre té clar que el principal motiu d'aquesta rotunda xifra és "la proximitat dels plans d'estudi a les necessitats de les empreses". "Formem treballadors amb els coneixements que necessita el sector, i això és bo per als estudiants i també per a les empreses". Una proximitat que s'assoleix "amb diàleg constant, amb estades de professors en aquestes empreses i amb el feedback dels mateixos estudiants".
Roca afegeix un altre element de benefici mutu: "L'estada de pràctiques és un procés de selecció constant. Molts dels alumnes es queden a treballar a les mateixes empreses, però als que no hi tenen lloc l'experiència els servirà per trobar feina en una altra", un efecte que deixa també beneficis al teixit de pimes, que no tenen la mateixa capacitat per formar els seus treballadors.
Un dels secrets de l'èxit d'aquestes experiències, segons Roca, és el plus de motivació que tenen els estudiants. "Veuen l'aplicació pràctica dels coneixements que van adquirint, i això és molt bo", explica. "És un procés gradual. El primer any, predomina l'aula, però al segon ja han fet una estada a l'empresa i comencen a saber portar el cotxe. L'estudiant percep el retorn de la inversió del seu esforç", reflexiona.
Pràctiques a l'estranger
De cara al curs que ve, el Comte de Rius posarà en marxa una nova experiència dual més enllà de les nostres fronteres, gràcies a un conveni amb BASF. Una vintena d'estudiants del Comte de Rius passaran sis mesos de pràctiques a la seu central de la multinacional alemanya, a Ludwigshafen, on també aprendran l'idioma. Un pas més després d'anys d'intercanvis internacionals amb la mateixa BASF i altres empreses com la nord-americana Dow Chemical.
De cara al futur, el director de l'institut té clar que cal "aprofundir en aquestes experiències duals, fins i tot en els sectors que ara estan més castigats, perquè tard o d'hora arribarà la revifada i llavors faran falta professionals ben formats", conclou Roca.