Judicialització de la llengua
Societat18/09/2022

2.800 persones demanen a Barcelona el castellà com a llengua vehicular a les aules

PP, Vox i Cs van a la mobilització que denuncia la "política lingüística repressora i intimidatòria" de la Generalitat

BarcelonaAmb crits d'"immersió és imposició" i "volem l'espanyol com a llengua vehicular", gairebé 3.000 persones –exactament 2.800 segons les xifres de la Guàrdia Urbana– s'han manifestat aquest diumenge al matí a Barcelona, des de l'Arc de Triomf fins a les portes del parc de la Ciutadella, al costat de l'Estació de França, per reclamar la fi de la immersió lingüística i que el castellà sigui la llengua comuna a les escoles catalanes. La mobilització, convocada per la plataforma Escuela de Todos, ha comptat amb el suport del PP, Vox, Ciutadans i Valents. De fet, darrere de la pancarta principal amb el lema "Espanyol, llengua vehicular" s'hi ha pogut veure alguns dels seus líders polítics, com Santiago Abascal, Inés Arrimadas, Cayetana Álvarez de Toledo, Cuca Gamarra i Carlos Carrizosa.

La plataforma organitzadora ha qualificat la trobada d'"èxit" i ha assegurat que la xifra de participants era molt superior al recompte de la Guàrdia Urbana: "Hi falta un zero, volem arribar als 200.000", han exclamat des de l'escenari on s'han fet els parlaments (tot i que per arribar a aquesta xifra calien, òbviament, com a mínim dos zeros més, que són els que hi han afegit). Els assistents, la majoria persones grans o famílies amb nens, han desfilat pel passeig Lluís Companys entre banderes espanyoles, de Vox, també algunes de Ciutadans i moltes pancartes preparades per l'organització amb lemes com "La unitat fa la força" o "Aïllar-se és empobrir-se".

Cargando
No hay anuncios

"Demanem que l'espanyol sigui llengua vehicular a l'escola i que les institucions catalanes treballin en contra de la discriminació", han manifestat els portaveus d'Escuela de Todos durant els parlaments finals. La plataforma també ha agraït la "valentia", diuen, de les famílies que "han fet el pas per denunciar la situació a les aules catalanes" als tribunals.

L'encarregada de llegir el manifest unitari (de les 15 associacions que formen la plataforma Escuela de Todos) ha estat la portaveu de S'ha Acabat, Júlia Calvet, que ha qualificat d'"hispanofòbica" l'actitud del Govern. El manifest ha criticat tant les lleis catalanes com la "tolerància", diuen, del govern espanyol: "Repudiem aquest pacte i demanem al govern espanyol que faci complir la Constitució", ha exigit Calvet entre aplaudiments dels assistents.

Cargando
No hay anuncios

En el seu text, Escuela de Todos també exigeix a la Generalitat que "faci del castellà una llengua prestigiosa i de convivència" i acusa el Govern de "marginar", "perseguir" i "assetjar" els castellanoparlants. El manifest, a més, demana al govern espanyol que faci complir les sentències que imposen el 25% de castellà a les aules i al Govern que acabi amb la "política lingüística repressora i intimidatòria". "L'oficialitat del castellà no és cap caprici ni cap arbitrarietat". Per als convocants, el fet que no sigui llengua vehicular a l'escola "és una anormalitat sense parangó a les nacions democràtiques i no respon a cap lògica pedagògica: les raons són identitàries", asseguren.

Cargando
No hay anuncios

Ànims i suport "al pare de Canet"

Més enllà d'exigir un canvi de lleis per prioritzar el castellà i demanar als tribunals espanyols i europeus que "emparin els drets lingüístics de tots els alumnes", la plataforma Escuela de Todos també ha aprofitat la convocatòria per traslladar ànims i suport "al ja anomenat pare de Canet". L'home que va demanar judicialment que l'escolarització del seu fill fos en castellà ha excusat la seva absència al·legant la "tensió" a la qual està sotmès per la situació, i els organitzadors han llegit un discurs en el seu nom.

Cargando
No hay anuncios

Al seu text, el pare de Canet ha assegurat que ell no vol ser "cap heroi" i ha felicitat els assistents per "trencar la por i sortir a defensar els seus drets". "Ens volen espantats", assegura al seu discurs, que continua dient que cal seguir lluitant "sense perdre les formes per no perdre la raó". "Fem ús de les institucions, amb tot el respecte, però amb tota la força", ha demanat.

També han intervingut el professor i portaveu de l'associació Docents Lliures, Carlos Silva, i una de les mares mobilitzades, Ana Losada. Silva ha assegurat que a les escoles s'hi fa "adoctrinament" i que "s'intenta evitar que els nens parlin en la llengua en què viuen" al pati. Silva ha carregat contra el departament d'Educació, dirigit per Josep Gonzàlez-Cambray, a qui ha acusat de crear "equips de delators amb cobertura legal" i ha qualificat les normes de "règim repressiu".

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Losada ha assegurat que a Catalunya no es pot estudiar en castellà i n'ha culpat el govern espanyol i també els sindicats de professors i les AFA, als quals acusa de "menysprear" el castellà.