Societat10/06/2017

Una manifestació en defensa del dret a l'habitatge pel centre de Barcelona

La plataforma #BcnNoEstàEnVenda protesta per l'encariment del lloguer i l'expulsió dels veïns

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaMés de 1.700 persones, segons el recompte que ha pogut fer aquest diari, s'han manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona en defensa deldret a l'habitatge convocades per la plataforma #BcnNoEstàEnVenda. Fonts de la Guàrdia Urbana asseguren que hi havia 1.300 manifestants, mentre que la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), una de les entitats de la plataforma, assegura que n'eren 2.500.

Amb cartells com "No ens faran fora", "Stop turisme massiu", "Derogació a la llei d'arrendaments urbans" i "No volem ser expulsats dels barris", els manifestants han sortit de la plaça de la Universitat a les 18.30 i han acabat la protesta dues hores més tard en un solar de les Drassanes on s'hauria de construir un polèmic hotel de luxe. A la manifestació s'hi han afegit set columnes que han sortit entre les 17.00 i les 17.30 del Barri Gòtic, de Vallcarca, de Sants, del Poble Sec, del Clot, de Gràcia i del Raval.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, he llegit el manifest inicial. "El model de gentrificació de la ciutat expulsa el veïnat dels barris, i fomenta així la sobreexplotació turística de Barcelona, com passa en altres ciutats", ha declarat. Horacio Espeche, membre del sindicat de llogaters, que també forma part de la plataforma, assegura que la protesta és important per "visualitzar la preocupació per l'onada especulativa amb l'habitatge, amb una bombolla del lloguer com la que hi va haver a principis de la dècada del 2000".

La protesta ha passat pel costat del Mercat de Sant Antoni, una de les zones on augmenten els preus dels lloguers. De fet, quatre manifestants del barri duien una plataforma de fusta amb rodes on passejaven una maqueta de paper del mercat amb voltors als quatre costats, simbolitzant els especuladors. Els voltors també s'han vist en algunes pancartes, i un altre grup de manifestants en duia un de gegant fet amb bosses d'escombraries. Entre els assistents a la protesta hi havia alguns polítics com la diputada de la CUP Eulàlia Reguant i el diputat de CSQP Lluís Rabell.

Cargando
No hay anuncios

La marxa també ha passat pel barri del Poble Sec, on s'ha aturat davant el número 14 del passatge Poeta Cabanyes. Allà, tapats per una pancarta amb l'eslògan "Poble Sec organitzat contra l'especulació", un grup d'activistesha entrat a l'edifici per ocupar-lo. Uns encaputxats han desplegat una pancarta des d'un dels pisos amb el lema "Els pisos, per a les veïnes, no per als especuladors. Habitatge popular".

Cargando
No hay anuncios

La Coordinadora d'Assemblees per a l'Habitatge ha comunicat l'ocupació i ha argumentat que els propietaris fa més de vuit anys que tenen l'edifici abandonat. Alguns veïns han confirmat aquesta dada a l'ARA. Però la coordinadora no només n'ha responsabilitzat els amos, sinó que també ha culpat l'Ajuntament de Barcelona i el Govern "d'haver permès que hi hagi habitatges permanentment i injustificadament buits" i "no reaccionar davant l'existència d'habitatges i edificis sencers buits que no compleixen la seva funció social".

La plataforma #BcnNoEstàEnVenda protesta per "la greu situació d'expulsió del veïnat" de Barcelona. La FAVB, una de les entitats que forma part de la plataforma, explica que el preu mitjà del lloguer ha pujat un 17% només entre el 2014 i el 2016 i que en bona part ha augmentat perquè l'habitatge es dedica a altres usos –com ara el lloguer turístic– i és l'objecte d'un "fort procés especulatiu induït pels grans tenidors de finques i inversors".

Cargando
No hay anuncios

Tot això, amb els sous dels barcelonins "pràcticament congelats" i en una ciutat on es fan 9 o 10 desnonaments cada setmana, assegura la FAVB. La federació també recorda els efectes de la modificació de la llei d'arrendaments urbans, que redueix a tres anys el termini mínim dels contractes i agilitza els desnonaments.

Cargando
No hay anuncios

La protesta arriba enmig de l'efervescència del debat sobre el paper del turisme en l'expulsió dels veïns dels seus barris i sobre la necessitat de trobar un model que garanteixi el dret de l'habitatge dels ciutadans. Fa tot just un mes va néixer el primer sindicat de llogaters –que s'ha afegit a la manifestació– i la d'avui no és la primera protesta que es fa a la ciutat contra les dificultats que hi ha per trobar un lloc assequible i digne per viure-hi. Fa pocs dies la Coordinadora d'Assemblees d'Habitatge de Barcelona, que avui també es manifesta, ha posat en marxa la irònica campanya 'Adeu BCN' amb cartells i eslògans contra l'especulació immobiliària.