SOCIETAT

Protesta massiva a Palma "contra la imposició" del decret de trilingüisme

Almenys 80.000 persones s'han manifestat pel centre de Palma, segons la Societat Balear de Matemàtiques. La Delegació del govern espanyol fa una estimació de 70.000 participants

Ara
29/09/2013
3 min

Palma"Un mínim de 80.000 persones" amb samarretes verdes de la Plataforma Crida s'han manifestat al centre de Palma aquest diumenge a la tarda per reclamar una educació pública i de qualitat i la retirada del decret de trilingüisme –tractament integrat de llengües (TIL)– imposat pel govern del PP. Són els càlculs de la Societat Balear de Matemàtiques, que ha esperat fins passades les deu de la nit per donar les xifres definitives: "Un mínim de 80.000 persones, de les quals entre 65.000 i 69.000 han fet el recorregut oficial", ha dit en un tuit. La resta dels participants s'han escampat pels carrers del voltant del trajecte oficial, buscant espai on el trobaven.

L'entitat ha advertit de seguida que havia quedat desbordada i que els assistents a la protesta podrien ser més. De fet, la mateixa Delegació del govern espanyol –que sol retallar molt els càlculs dels organitzadors– ha fet una primera estimació d'uns 50.000 participants, però al cap d'uns minuts ha elevat la xifra fins als 70.000 manifestants, dades que han quedat com a definitives.

Tot i aquest increment de les dades de la policia, la Societat Balear de Matemàtiques no s'ha llançat a inflar els números. De fet, ja havien advertit que s'oferien a fer el recompte per evitar càlculs fraudulents o interessats. Dues hores després de la manifestació han donat el càlcul per tancat i s'han disculpat perquè haurien volgut que la xifra fos "més acurada". I han explicat que el dispositiu que tenien estava preparat per comptar 50.000 persones.

La protesta més puntual

La manifestació ha començat a les 17.50 hores, amb 10 minuts d'antelació, perquè així ho ha ordenat la Policia Nacional, que ha detectat risc de massificació al centre de Palma. "Contra la imposició, defensem l'educació", deia la pancarta que encapçala la protesta. Un total de 110 persones, la majoria docents i alumnes, formaven part del servei de seguretat de la manifestació.

"Avui és un dia de lluita, però demà segueix", anunciava el manifest final, que s'ha llegit quan els primers manifestants han arribat a la plaça de la Reina i s'ha anat repetint a mesura que anava arribant gent al punt final del recorregut. "Coratge i endavant", concloïa el text.10.000 manifestants més a Maó, segons la Policia Municipal

A Maó, on també governa el PP a l'Ajuntament, s'han concentrat unes 10.000 persones, segons la mateixa Policia Municipal, mentre que la Delegació del govern espanyol n'hi ha comptat unes 6.000. A Eivissa docents i pares han protestat al centre de la capital: eren uns 5.000, segons la Delegació.

La manifestació era fruit d'una mobilització social sense precedents, sorgida les dues últimes setmanes en suport del personal docent de les Illes, que manté una vaga indefinida des de l'inici del curs escolar per exigir al govern de José Ramón Bauzá que rectifiqui la seva política educativa.

Més de 180 autocars han portat manifestants aquesta tarda a Palma. Les associacions de mares i pares de molts municipis mallorquins s'han organitzat per anar-hi conjuntament. A banda de la de Palma, també s'han convocat protestes a la mateixa hora a Menorca, Eivissa i Formentera, així com a Barcelona.

El detonant de la protesta va ser la imposició per a aquest curs del decret de tractament integrat de llengües (TIL), un canvi en el model lingüístic en l'ensenyament que introdueix l'anglès com a tercera llengua vehicular i arracona el català. La comunitat educativa en bloc s'ha oposat al pla de Bauzá perquè considera que s'aplica d'esquena a la comunitat educativa, en contra de l'escola en català, de manera precipitada, i sense els mitjans materials i humans necessaris. A la implantació d'aquest decret s'hi sumen les retallades que ha patit l'ensenyament públic i que n'afecten la qualitat.

Continua la vaga indefinida

A més, de moment, la vaga indefinida també continuarà la setmana que ve. Així ho van acordar dissabte els docents, reunits al teatre de Porreres en una assemblea multitudinària. Consideren que les cessions de la conselleria d'Educació -que va plantejar que aquest curs l'aplicació del decret sigui opcional a l'ESO- són "totalment insuficients". De fet, l'Assemblea de Docents va decidir ahir que no desconvocarà la vaga mentre es continuï negociant i fins que Educació no retiri el decret de llengües.

stats