Vacunació covid

Milers de cites desertes: les vacances alenteixen la vacunació

Salut admet preocupació i fa una crida a remuntar les taxes de cobertura en totes les edats

Santa Coloma de GramenetEl mes d'agost és el punt feble de la campanya de vacunació contra el covid. Cada dia milers de cites que s'ofereixen a la web del departament de Salut queden desertes perquè ningú les agafa –molts s'estimen més esperar-se al setembre– o perquè els que ja estan citats no es presenten al punt de vacunació el dia i l'hora que havien escollit. Les vacances d'estiu han fet caure la demanda en totes les franges d'edat, especialment entre menors de 39 anys, i aquest fre ha alentit una estratègia d'immunització que, fins ara, anava com una bala. El Govern va intentar remuntar la taxa de cobertura obrint la vacunació als 300.000 joves d’entre 12 i 15 anys que viuen a Catalunya, però la crida no ha causat l'efecte esperat i el daltabaix és generalitzat arreu del país.

Les autoritats sanitàries no intenten dissimular la seva preocupació. Salut considera essencial avançar tant com es pugui la immunització abans del setembre per garantir un inici de curs amb el màxim de població protegida, però també per evitar un problema logístic les pròximes setmanes. La disponibilitat de vacunes es dispararà el que queda d'agost, ja que, a més de les dosis no administrades que s'han hagut d'emmagatzemar a les neveres i la remesa fixa de 350.000 dosis que el ministeri de Sanitat lliura cada setmana a Catalunya, s'espera que aterrin a Espanya 3,4 milions de vacunes extra de Pfizer que s'han de repartir entre les comunitats autònomes. Aquesta setmana se'n lliuraran 1,1 milions. Tot i que encara no se sap quants vials de més tocaran a Catalunya, fonts de Salut subratllen que l'oferta de dosis tornarà a incrementar-se molt en un moment en què ja és prou complex trobar candidats per vacunar-se. "És important impulsar la vacunació aquests dies i setmanes, coincidint també amb l'augment de dosis que arriben", admeten des de la conselleria.

Cargando
No hay anuncios

La davallada de demanda va començar la penúltima setmana de juliol, quan es van administrar 405.000 dosis, un 20% menys que la setmana anterior. Amb tot, fins ara no s'havien registrat unes xifres tan baixes de noves vacunacions. L'última setmana només es van administrar 319.426 dosis de les 407.810 que van arribar, el 78% de les disponibles. En altres paraules: unes 88.000 dosis van quedar emmagatzemades.

En canvi, a principis juliol, els equips de vacunació havien de recórrer a les dosis de reserva per poder donar resposta a l'allau de citacions. Per exemple, la setmana del 5 a l'11 de juliol es van rebre gairebé un milió de vacunes i Salut va obrir la convocatòria als joves de 16 a 29 anys per donar sortida a l'àmplia disponibilitat de dosis. Aquella setmana se'n van arribar a posar 728.216, i la següent, 702.764. Però fins i tot quan fa un mes AstraZeneca va deixar d'enviar dosis i, per tant, es va reduir significativament la xifra absoluta de vials que s'entregaven, les cues als punts de vacunació catalans tampoc no s'aturaven: vacuna que arribava, vacuna que s'injectava.

Cargando
No hay anuncios

Baixada "esperable"

"Era lògic i esperable que aquestes setmanes baixés molt el ritme perquè hi ha molta gent fora, sobretot els joves. Però dubto que hàgim tocat sostre en la vacunació o que la gent sigui més escèptica o reticent: simplement ho ajornen perquè són més joves, perceben menys risc i es pensen lliures de complicacions en cas de contagiar-se; i, a més, estan de vacances", argumenta l'epidemiòleg i investigador Icrea a l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) Quique Bassat. Creu que l'última setmana d'agost i la primera de setembre pot haver-hi "una allau" coincidint amb el període preescolar. "Jo no me la jugaria prioritzant les vacances a la vacunació, molt menys en edats que encara poden entrar a l'hospital", avisa l'expert.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha una relació directa entre estar vacunat completament i estar protegit: la vacuna no evita el contagi i tampoc la transmissió, però tenir la pauta completa funciona com un escut contra la malaltia o si més no contra les formes més greus. Per aquest motiu, i atès que la corba de contagis és encara molt alta (amb 230 casos cada 100.000 habitants els últims set dies), Salut fa una crida perquè la població es vacuni encara que estigui de vacances. Malgrat que la recomanació general de les autoritats és que les persones es vacunin a la ciutat on resideixen per no saturar els punts de vacunació de les zones vacacionals, el Govern comença a veure amb bons ulls la vacunació a les àrees d’estiueig.

L'objectiu és tenir immunitzada el màxim de població possible. El president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar a finals d'agost la compra extra de 3,4 milions de dosis de Pfizer per arribar a l'objectiu de tenir un 70% de la població amb la pauta completa a finals de mes, com va prometre a principis d'abril. Una fita que Bassat confia que es complirà a finals d'agost, si bé, recorda, no serà una cobertura prou elevada per assolir la immunitat de grup. De fet, amb la variant delta, que és més transmissible i contagiosa, caldrà ampliar aquest percentatge almenys fins al 85% de la població. "I tot i així podria ser que tampoc no aconseguíssim la immunitat de grup, però és fonamental continuar prement l'accelerador en la campanya i vacunar-nos tants com puguem per posar-l'hi difícil al virus", puntualitza Bassat.

Cargando
No hay anuncios

L'epidemiòleg valora positivament la gran acceptació de les vacunes en la població catalana i també espanyola: "Podem estar satisfets. Es calcula que un 5% de la població no vol vacunar-se, mentre que aquest rebuig és del 15% en països de l'entorn, com França". En aquest sentit, però, admet que cal fer molta més pedagogia dels beneficis de la vacuna entre els joves. "Molts s’informen a través de les xarxes socials, un caldo de cultiu d'informacions falses i negacionistes que poden fer-los reticents a la vacunació", apunta.

Cargando
No hay anuncios

Els 30 anys, la franja prioritària

Fonts de Salut asseguren que la caiguda de la demanda és general, que cap grup per sota dels 40 anys té cobertures "òptimes" i que la disminució s'aguditza a mesura que es redueix l'edat. Ara bé, i segons les dades que ofereix el departament a dadescovid.cat, els efectes de l'estiu s'observen sobretot en les segones dosis: en l'última setmana, fins abans-d'ahir, només s'havien injectat 103.986 vacunes, gairebé un terç menys que la setmana anterior.

Cargando
No hay anuncios

Percentualment, el grup d’edat que s'ha vacunat menys respecte a l’última setmana és el que va dels 40 als 49 anys: la franja dels 40 als 44 anys ha passat de tenir un 69,6% de vacunats completament a tenir-ne un 70,6% (+1%), mentre que la dels que tenen entre 45 a 49 anys ha crescut un 0,7%, del 76,3% al 77%. Com més a alta és la taxa de vacunació, però, més costa augmentar-la. De fet, el grup més estancat és el de la trentena, un col·lectiu prioritari en la campanya de vacunació pel risc gens menyspreable que pateixi complicacions en cas de contagi, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta cinquena onada, i segons dades de Salut, els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) s’han concentrat en les franges que van dels 30 als 79 anys i fins a un 16% tenien entre 30 i 39 anys. Tot i això, i malgrat que fa gairebé dos mesos que la convocatòria per a aquestes persones està oberta, només un 51,6% dels que tenen entre 35 i 39 anys (+2% respecte a la setmana passada) i un 29,1% dels que tenen entre 30 i 34 (+4,7%) estan completament vacunats.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes xifres són força similars a la dels catalans més joves, el grup que va incorporar-se més tard a la campanya de vacunació. Des del 30 de juny, un 56,7% dels catalans que tenen entre 16 i 19 anys han rebut la primera dosi (un 12,6% més que la setmana passada), i superen la del grup de 20 a 29 anys, amb un 53,5% de vacunats en primera dosi (+8%). En canvi, les segones dosis creixen al mateix ritme, concretament un 7% més l’última setmana: un 20,9% dels joves de 16 a 19 anys tenen la pauta completa (13,7% la setmana passada), així com un 23,6% dels de la franja dels vint anys (16% la setmana passada). Pel que fa als adolescents d'entre 12 i 15 anys, que fa menys d’una setmana que se’ls va incorporar a l’estratègia, un 12,8% ha nrebut la primera dosi.