Devolució exprés a Ceuta

Espanya recupera un acord amb el Marroc del 1992 per retornar els migrants de l’últim salt a la tanca

Els migrants que van arribar aquest dimecres van entrar per la zona de la Finca Berrocal
D. Cobo / M. Riart
24/08/2018
3 min

BarcelonaEs va crear fa 26 anys però fins ara s’havia utilitzat en comptades ocasions i sempre per a contingents petits de migrants. Espanya va treure ahir del calaix un vell acord signat amb el Marroc l’any 1992 per expulsar 114 dels 116 migrants -els dos menors d’edat del grup continuaran dins de l’Estat- que dimecres van entrar a Ceuta superant la tanca en un nou salt massiu que va recordar el protagonitzat per 602 persones a finals de juliol. Ahir es va saber que amb posterioritat a aquest primer capítol el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va comunicar a les autoritats marroquines que recuperaria el pacte bilateral en cas d’una nova entrada massiva com la que es va produir abans d’ahir. En virtut d’aquest mecanisme, la Policia Nacional va retornar els migrants a l’altra banda de la tanca -després de rebre assistència sanitària- i el Marroc va acceptar-ne l’entrada.

El procediment habitual contemplat per aquest tipus d’acords és que el país de retorn accepti només els migrants que són originaris d’aquell territori, però la particularitat del pacte signat amb el Marroc fa 26 anys és que permet el retorn amb independència de la procedència del migrant perquè el que té en compte és el punt per on ha creuat la frontera de manera il·legal, i no pas la nacionalitat. Fonts del ministeri de l’Interior consultades per l’agència Europa Press no aclarien si d’ara endavant aquest serà el procediment estipulat per a totes les entrades il·legals per la tanca. Aquesta decisió dependrà de la voluntat del Marroc i la seva predisposició a readmetre els migrants, “perquè és un acord bilateral”, assenyalen les mateixes fonts.

Però el precedent d’ahir va generar preocupació entre les ONG que atenen els migrants. Amnistia Internacional, per exemple, va alertar que aquest tipus de devolucions exprés poden suposar “una violació dels drets humans dels migrants i de possibles sol·licitants d’asil”.

L’acord del 1992 recull que Espanya té un màxim de deu dies des de l’arribada dels migrants per presentar la sol·licitud de readmissió. La particularitat de l’acció d’ahir és la rapidesa amb què l’executiu de Pedro Sánchez va activar tots els mecanismes d’identificació dels migrants que requereix l’acord. Fonts presents en els processos administratius que va efectuar la policia citades per diverses agències asseguren que ahir al matí ja s’havia identificat els 116 migrants. Una agilitat en la identificació i el tràmit dels expedients de devolució que hauria demanat explícitament el ministre de l’Interior en una conversa amb la policia del Marroc.

El ministeri justifica la decisió per la suposada violència de les dues últimes entrades massives després que els agents de la Guàrdia Civil acusessin els migrants de llançar-los calç viva, entre d’altres. Dues associacions policials han denunciat els migrants als tribunals. En el salt de dimecres, set agents van resultar ferits -només un va requerir hospitalització- i cinc migrants van ser ingressats d’urgència pels talls provocats pels filats de la tanca, que el govern espanyol es va comprometre a retirar, tot i que encara no hi ha alternativa prevista. Mentrestant, els sindicats de la Guàrdia Civil han demanat més mesures de protecció per als agents ubicats a la zona fronterera, com ara que els permetin utilitzar escuts i altres materials policials antidisturbis.

Una altra de les singularitats del procediment d’ahir que preocupa les ONG és l’espai on els migrants van passar la nit de dimecres a dijous. Al contrari del que és habitual, les persones que van arribar durant la jornada de dimecres van acabar dormint repartides entre les diferents comissaries de Ceuta. Normalment, mentre esperen la resolució judicial de la seva situació, és habitual mantenir els migrants en un Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI).

L’equipament de Ceuta però -que té unes 600 places- està duplicant el màxim de la seva capacitat, especialment arran de l’entrada massiva del juliol que va obligar a instal·lar tendes de campanya en unes instal·lacions eqüestres contigües al CETI.

Sí als arribats per mar

La decisió de l’executiu de Pedro Sánchez en el cas dels migrants de Ceuta presa ahir contrasta amb les iniciatives que fins ara ha liderat el govern espanyol per acollir les persones que arriben per mar amb les embarcacions de rescat d’algunes ONG, com en el cas de l’ Aquarius. Ahir, precisament, El País va avançar que el govern del PSOE està promovent un mecanisme estable a Europa per acollir els migrants que arribin per aquesta via.

Avui diversos representants dels països implicats en la gestió de la crisi es reuniran a proposta de l’executiu espanyol a Brussel·les per avançar en la creació d’aquesta eina multilateral. La trobada l’ha convocada formalment la Comissió Europea i ha de servir també per establir el finançament del mecanisme. Un dels objectius és que a poc a poc s’hi vagin sumant els països fins ara més escèptics amb l’acollida dels migrants arribats amb les embarcacions de rescat. Itàlia, que no va acceptar els tripulants de l’ Aquarius, serà a la reunió d’avui.

stats