Societat18/06/2018

Acaba l’odissea de l’‘Aquarius’ amb la incògnita del futur dels migrants

Els 629 nàufrags tindran un permís temporal de 45 dies i el govern espanyol estudiarà els casos un per un

Daniel Martín
i Daniel Martín

València“Tenim sensacions contradictòries. Alegres perquè els 629 migrants ja estan rebent assistència mèdica de qualitat, però molt preocupats per la situació del bloqueig italià, que condicionarà l’operatiu al Mediterrani”. Amb aquestes paraules David Noguera, president de Metges Sense Fronteres a Espanya, va resumir els ànims dels 2.230 membres de l’operació Esperança del Mediterrani que ahir van coprotagonitzar una maratoniana i calorosa jornada al port de València que va permetre concloure l’odissea de vuit dies de l’ Aquarius i la resta de la flotilla, operada per les ONG SOS Méditeranée i Metges Sense Fronteres, que va rescatar els ciutadans que el govern de Salvini es va negar a acollir.

Aquestes van ser també les sensacions de molts valencians que, per un costat, van viure amb orgull que el seu govern alcés la mà quan a Europa la majoria d’estats miraven cap a una altra banda, però també amb vertigen pels reptes que les societats de la UE, i molt especialment les mediterrànies, hauran d’afrontar en el futur. Així ho va remarcar el president de Creu Roja Espanyola, Javier Senent, que va emfatitzar que ahir València va ser “la capital de la solidaritat europea en un dia històric”. Una fraternitat gràcies a la qual es van rescatar ciutadans de 31 països, amb majoria del Sudan, Algèria, Eritrea, i Nigèria, 200 dels quals van rebre atenció mèdica al mateix port i 144 van ser traslladats a centres hospitalaris, amb la previsió que només sis passarien la nit a l’hospital. L’ Aquarius entrava ahir al port de València a les 10.35 del matí. Hores abans ho feia el Dattilo, el vaixell dels guardacostes italians que encapçalava el comboi, i al migdia arribava l’ Orione de l’armada italiana, el tercer vaixell de la flotilla. L’operatiu de desembarcament acabava dotze hores després -en lloc de les nou previstes- de l’arribada del primer vaixell.

Cargando
No hay anuncios

Algunes de les persones que ahir més van ajudar els migrants van ser els 800 traductors que van participar en l’operatiu, com la Houria Sehili, d’origen algerià, que va destacar “la gran organització de l’operatiu” i es va felicitar “per la participació desinteressada de molts voluntaris”. En el costat negatiu de la balança, va lamentar la presència “de molts menors, especialment d’adolescents de 15 a 18 anys, que sense estudis i sense l’empara necessària dels seus estats, són manipulats per les màfies, que contacten amb ells mitjançant Facebook o YouTube, i que aconsegueixen que els joves els segueixin sense saber realment on van. “Els diuen que aquí viuran molt bé, que no es preocupin per res, que els acolliran i que els donaran menjar i papers, i, com tots sabem, no és així”, va subratllar.

Un altre element clau de la jornada van ser els voluntaris de la Creu Roja, com Majo Talaverano, una veïna de València de 36 anys, que assegurava que la seva tasca, tot i que pot ser “dura i cansada”, com ahir, és “àmpliament recompensada” per l’agraïment dels migrants. I va citar una jove que tot just baixar del vaixell Orione va agafar la mà dels seus acompanyants i no la va deixar anar en una hora. “Agraeixen molt sentir-se segurs després de tant de temps”, deia Talaverano.

Cargando
No hay anuncios

Sense aclarir el trasllat als CIE

Una mirada més analítica va ser la d’Oscar Camps, fundador i director de Proactiva Open Arms, que va subratllar que el rescat completat ahir a València ha sigut un “fet molt mediàtic, que és positiu perquè [a més de salvar vides] genera estats d’opinió que, com la crisi del 2015 a Grècia, permet que la gent no s’oblidi d’aquesta problemàtica”.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Camps va subratllar que, pel que fa a volum de persones rescatades, l’operació “en cap cas és excepcional”. “Només hem de recordar que a Andalusia aquest cap de setmana, al mar d’Alborán, es van rescatar 986 persones en 69 pasteres. Hem de ser conscients que som davant d’un flux migratori que serà creixent i amb un volum sostingut” .

El futur dels 629 migrants, que ja han sigut acollits en terres valencianes en uns emplaçaments que no s’han difós per preservar la seva seguretat, dependrà en bona mesura del govern espanyol, que ahir va assegurar que els concedirà un permís temporal de 45 dies. El dia abans, però, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va dir que seria d’un mes. El govern espanyol no va aclarir si als migrants se’ls traslladarà a centres d’internament per a estrangers (CIE) i la ministra de Treball, Magdalena Valerio, va dir a la cadena Cope que s’analitzarà “cas per cas” cada situació. “Venen menors, que passaran a dependre de la Generalitat Valenciana. Cal veure la resta de persones que venen, si demanen asil”, va precisar. “Hem activat tots els protocols i després es derivaran en funció de les seves especificitats”, va afegir la ministra d’Indústria, Reyes Maroto.