Els metges demanen més diners i recursos per fer front a l'allau de pacients
Les urgències reben cada cop més casos i els sanitaris alerten que el sistema "ja treballa al 110%"
BarcelonaEn només un dia, les urgències de Vall Hebron ja han registrat un augment considerable de positius de Covid-19 respecte el dia anterior i els professionals sanitaris reconeixen que comencen a estar “col·lapsats”. La cap de medicina preventiva i d’epidemiologia de Vall Hebron, Magda Campins, atribueix també l'augment als nous criteris del protocol de Salut en relació al Covid-19 que obliguen ara a fer la prova a qualsevol persona “que consulta a urgències per clínica respiratòria aguda amb criteris d’ingrés”. Campins admetia que ahir ja havien omplert la planta de malalties infeccioses i que, avui, previsiblement, n’habilitarien una altra.
Davant d'aquesta situació, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha demanat als governs d'Espanya i Catalunya que injectin més diners i recursos al sistema sanitari per fer front al previsible augment de casos de coronavirus i evitar el col·lapse del sistema. Així ho ha demanat públicament Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, que recorda que el sistema sanitari ja està actualment "tensionat" i que, tot i l'augment del pressupost en Salut, encara és insuficient. "Això [el coronavirus] posa més en tensió el sistema sanitari. Cal material i recursos, i hi ha personal aïllat, tot això necessita injecció de diners", assegura Padrós, que també argumenta que els governs d'Itàlia i Alemanya ja han destinat recursos extres als seus sistemes sanitaris. "És de calaix que el sistema sanitari no es pot quedar igual que si no passés res", ha afegit.
Segons ha explicat aquest dimecres el president Torra, el Govern prepara un pla específic de mesures per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus, que inclou una partida extraordinària per reforçar el sistema de salut. Aquesta quantitat extra permetria enfortir les estructures hospitalàries davant un allau de pacients que requerissin atenció, tot i que fonts governamentals admeten a l'ARA que encara no hi ha números concrets damunt la taula.
El president dels metges insisteix que la clau ara és alentir l'expansió del virus perquè els casos més greus no arribin tots de cop i el sistema sanitari els pugui assumir. "Al final tindrem el mateix nombre d'afectats, però no és el mateix tenir-los en 15 dies que en dos mesos", argumenta.
En el mateix sentit s'ha expressat el sindicat Metges de Catalunya. El seu secretari general, Josep Maria Puig, ha recordat que el sistema sanitari està "infrafinançat" i "tensionat". "I si a això hi afegim l'epidèmia de grip i el Covid-19, el sistema està funcionant al 110% de la seva capacitat i això preocupa a tothom", ha dit Puig. Alerta que cal facilitar "l'arribada esglaonada de pacients" per poder donar una atenció de qualitat, ja que "si arriben com un tsunami el sistema no té prou recursos per pair l'allau important de pacients" que es preveu, si bé afegeix que ara mateix la resposta que s'està donant "és l'adequada". "Però no tenim experiència de com de ràpid es pot expandir el virus i per això cal que Salut tingui a punt un pla B per absorbir la demanda si la cosa esclata abruptament", ha demanat.
De fet, els hospitals catalans ja tenen a punt plans de contingència –inspirats en l'experiència de la grip A del 2009– per fer front a l'allau de pacients. Com va avançar l'ARA, es preveu ajornar cirurgies no urgents, limitar visites a pacients, incorporar metges jubilats, augmentar les UCI o ajornar proves no urgents.
Falten mascaretes
Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar (Camfic), ha demanat que es garanteixi “que metges i infermeres puguin disposar de mascaretes i material de protecció adequats” ja que hi ha CAP on “hi falten”. Creu que la primària pot assumir els pacients que arribin amb problemes respiratoris però demana que els centres tinguin autonomia de gestió real per poder suspendre proves i visites no urgents, com ahir va demanar Salut. No obstant, considera que ara es pot fer visible la desigualtat territorial i la manca de professionals que hi ha en algunes zones. “Això és un test d’estrès pel sistema i pels professionals que, més que preocupats, estan ocupats”, conclou
Crida a la col·laboració ciutadana
Jaume Padrós, per la seva banda, també recorda que cal protegir la població més vulnerable, com són les persones immunodeprimides, amb malalties cròniques i la gent gran, i fa una crida a la "responsabilitat" i a la "col·laboració" de la població. "S'ha d'explicar a la ciutadania que cal la seva col·laboració no només en l'acceptació de la incertesa sinó en què cal seguir les recomanacions", assenyala. Jaume Padrós també havia fet una crida a desprogramar visites o proves no urgents –Salut així ho ha instat també a hospitals i CAPs– i també demana a la població que no faci ús del sistema sanitari per coses "banals". "Hem de remar tots". També valora positivament la possibilitat d'incorporar metges jubilats o d'altres especialitats per fer front al Covid-19. "Ens hem de posar tots a disposició", ha dit.