Metges catalans practiquen un cateterisme a un fetus de 26 setmanes que patia una malaltia cardíaca
És la primera intervenció d'aquest tipus que es practica a Catalunya. Fins ara, l'única sortida per a les mares era l'avortament
BarcelonaUn equip mèdic format per professionals dels hospitals Clínic de Barcelona i Sant Joan de Déu d'Esplugues han practicat amb èxit un cateterisme a un fetus de 26 setmanes de gestació que patia una greu malaltia cardíaca. Els especialistes han explicat avui en roda de premsa els detalls de l'operació, que es va practicar fa uns 10 mesos i que s'ha donat a conèixer ara "perquè s'ha garantit la supervivència del nen", segons el responsable de l'àrea de cor de Sant Joan de Déu, José María Caffarena.
Els metges de Mataró (Maresme) que seguien l'embaràs de la mare van detectar que el fetus patia una estenosi aòrtica crítica, una greu malaltia que posava en risc la seva supervivència, per la qual cosa van posar en contacte la futura mare amb els especialistes dels dos centres sanitaris. La patologia provoca l'obstrucció d'una de les vàlvules del cor, de manera que aquest s'atrofia i condueix a la pèrdua del fetus.
Aquesta és la primera intervenció d'aquest tipus que es practica a Catalunya, i fins ara l'única sortida per a les mares amb fetus que presentaven aquesta patologia era l'avortament o que el nen naixés amb greus problemes de salut i una limitada qualitat de vida. "És una patologia poc freqüent que afecta un de cada 5.000 fetus. En qualsevol cas, no és fàcil de diagnosticar i el fetus acostuma a morir abans de ser diagnosticat", ha dit l'especialista en cirurgia fetal del Clínic, Josep Maria Martínez.
La intervenció es va dur a terme a les 26 setmanes de gestació i va durar amb prou feines 10 minuts. "Hem de tenir en compte que parlem d'una mare sana, de manera que l'operació ha de ser al mínim d'invasiva per a ella, i cal garantir que no es produirà cap dany", ha dit Martínez. Els especialistes van anestesiar totalment el fetus i el van col·locar en una posició adequada. "És com si practiquéssim una operació a algú que està en una piscina. S'ha d'assegurar que no es mourà perquè pot haver-hi un error de precisió que pot resultar mortal", ha dit Martínez, que ha recordat que "el fetus ha d'estar anestesiat per evitar que senti dolor i que, com a conseqüència, es mogui". Una vegada col·locat el fetus, els especialistes van travessar amb una agulla la paret abdominal de la mare.
L'agulla es va introduir fins a la cavitat toràcica del fetus per anar a buscar el cor i la vàlvula aòrtica. En aquest moment, el cardiòleg pediàtric va introduir un catèter amb una pilota desinflada a l'extrem i el va inflar en el punt obstruït de la vàlvula amb la finalitat de desembussar-la. El cirurgià cardíac pediàtric José María Caffarena ha recordat que "es tractava d'un cor malalt i la supervivència del nen, si arribava a néixer, era molt baixa". "L'estat actual del nen és bo. És evident que haurà de passar controls mèdics, però la seva qualitat de vida serà molt similar a la de qualsevol altre nen de la seva edat", ha afegit el metge. Caffarena ha insistit que el nen ha nascut "amb dos ventricles ben desenvolupats i amb una malaltia que té un pronòstic favorable".
El nadó va néixer a terme i va pesar 2,8 quilograms. Després d'un mes a la unitat de nounats de Sant Joan de Déu va poder anar a casa i actualment, amb set mesos de vida, "és un nen amb una cardiopatia, però que pot fer una vida normal", segons el cardiòleg de Sant Joan de Déu, Carlos Mortera.