SALUT

Els metges alerten del col·lapse de les urgències

Salut ho atribueix a un “patró típic” de l’època de l’any

Els metges alerten del col·lapse de les urgències
Mireia Esteve
05/01/2017
2 min

BarcelonaLlits als passadissos, temps d’espera que poden arribar a les 12 hores i pacients sense llits per ser ingressats. Les urgències estan col·lapsades. Així ho denuncien sindicats i professionals d’urgències de diversos hospitals catalans, que alerten que estan atenent els pacients en condicions límit. Des del departament de Salut negaven ahir el col·lapse, però admetien una situació de “saturació”. La directora de l’àrea d’atenció sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal, va assegurar que és el “patró típic” d’aquests mesos de l’any, en què s’incrementa la demanda.

“La grip ha sigut la gota que ha fet vessar el got”, deia a l’ARA el cirurgià d’urgències del Consorci Sanitari de Terrassa Xavier Lleonart. Explicava que ahir tenien 25 pacients a urgències pendents d’un llit per poder ser ingressats. La situació ve de lluny i el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, va explicar a aquest diari que la grip -en fase d’epidèmia des de fa una setmana- no és la responsable del col·lapse de les urgències. “Les retallades que s’han viscut durant els últims sis anys de crisi econòmica són les principals responsables de la situació”, ja que “han fet perdre entre 9.000 i 10.000 milions d’euros”, va subratllar Puig, la qual cosa explica que la situació ara “sigui molt tensa”.

Segons Puig, “el col·lapse és generalitzat en molts hospitals de Catalunya” i una de les mesures que podrien ajudar a posar-hi remei, va dir, seria incrementar el nombre de llits o obrir les plantes que estan tancades. Puig també alerta que en els últims sis anys “s’han perdut al voltant de 1.200 llits”.

La responsable del Servei Català de la Salut va defensar que cada any el departament incrementa els recursos per fer front a l’augment de demanda d’aquesta època de l’any. Aquest any, han aportat 16,8 milions d’euros, un milió d’euros més que l’any passat, “la xifra més alta dels últims anys”, va assegurar Nadal. Cada centre s’encarrega de gestionar els recursos que rep en funció de l’evolució de la demanda, explica.

Per fer front a aquest augment de pacients, per exemple, a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell aquest dimarts van obrir les plantes que tenien tancades, concretament, 14 llits. Tot i això, una portaveu del col·lectiu de professionals sanitaris que s’han unit sota el nom Professionals d’urgències que no podem més assegura que el “col·lapse encara no ha millorat” i que en una de les unitats d’urgències que té capacitat per a 38 persones, se n’han atès 73, cosa que comporta “posar llits als passadissos i atendre pacients en cadires”.

Segons dades del departament de Salut, des del 2014 els serveis d’urgències atenen un 3% més de pacients de mitjana. L’any passat, la xifra es va situar en 5,8 milions de persones ateses en hospitals, centres d’atenció primària i serveis d’emergències mèdiques. Només els hospitals han rebut de mitjana en l’últim any 9.500 visites diàries als serveis d’urgències.

stats