La tardor ha estat càlida i irregular en les precipitacions a Catalunya

Tres mesos majoritàriament càlids en una estació que ha resultat molt plujosa en alguns sectors del país

Diferència (ºC) entre la temperatura mitjana i la climàtica
Martí Oliveras Aumedes
06/12/2016
2 min

BarcelonaDesprés d'un estiu càlid i sec en què la notícia a moltes zones va ser el dèficit d'aigua que s'arrossegava durant bona part de la primera meitat d'aquest 2016, la tardor ha acabat situant la majoria de poblacions amb registres sobre la mitjana anual pel que fa a precipitacions, però no a tot arreu.

A nivell de temperatures sí que s'aprecia més homogeneïtat en aquest sentit, per bé que hi trobem algunes excepcions.

A partir del butlletí estacional que elabora habitualment el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), observem, doncs, com la tardor d'enguany (setembre, octubre i novembre) ha resultat càlida i irregular pel que fa a la pluja en el conjunt del país. Tot i així, com dèiem, cal precisar que en alguns sectors la temperatura s'ha situat al voltant de la mitjana climàtica, o fins i tot una mica per sota d'aquesta.

Pel que fa a temperatura, respecte a la mitjana climàtica, la tardor d'aquest any presenta anomalies lleugerament positives en conjunt i clarament positives en àrees més concretes de la geografia catalana. És el cas de l'altiplà central, a cavall de la Segarra i el Solsonès, on l'estació ha resultat entre 2 i 3 ºC més càlida del normal. El mateix s'ha donat en zones del centre d'Osona i del nord de l'Alt Empordà. En canvi, a punts del Pirineu de Lleida, la temperatura mitjana ha estat lleugerament inferior a la climàtica.

Si parlem de la pluja, el meteor més habitual a casa nostra durant aquesta època de l'any, com sol passar, en trobem moltes irregularitats en la distribució en el territori català. A les Terres de l'Ebre, per exemple, hi ha plogut al voltant d'un 60% del que s'espera que hi plogui de mitjana a la tardor, mentre que a punts del Maresme i de la Serralada del Cadí ha arribat a ploure-hi fins a un 50% més del que tocaria.

Finalment, si fem referència als episodis de pluja abundants, destaca per sobre de tots el que va viure la comarca del Maresme, i en especial el seu sector sud, el migdia i la tarda del 12 d'octubre, quan es van recollir més de 200 mm en 24 hores. Més recentment, a les acaballes del novembre, va tenir lloc el segon episodi més important de la tardor, que aquest cop va afectar el Pirineu, alguns punts de l'Empordà i del litoral i Prelitoral central, amb alguns registres superiors als 100 mm.

stats