Què és una llevantada?

Aquest cap de setmana estem vivint una "llevantada de manual", una situació meteorològica complexa que es produeix a la façana mediterrània de la Península

Manel Cascante
29/11/2014
2 min
4
Regala aquest article

BarcelonaEl doctor Eduard Fontserè, considerat el pare de la meteorologia catalana, definia a mitjans del segle passat el terme llevantada com a "vent fresc o fort del nord-est, que a la costa catalana va acompanyat de mal temps i mar grossa". Aquest cap de setmana estem vivint justament una llevantada amb majúscules o "de manual", ja que tenim tots els ingredients que així la determinen: pluges abundants, vent fort i mala situació marítima.

L'explicació de la situació de llevant està en el fet que la Mediterrània occidental és un àmbit propens a crear o fer créixer pertorbacions. És a causa de la temperatura de l'aigua del mar, relativament elevada sobretot ara a la tardor, i també a la disposició estratègica del relleu que l'envolta que afavoreix la ciclogènesi, és a dir, la gestació d'aquestes borrasques. Les llevantades més efectives són aquelles en les quals una depressió, inicialment situada al golf de Cadis, pot endinsar-se cap a la Mediterrània i mantenir-se activa o fins i tot aprofundir-se encara més. El seu gir implica l'arribada directa de vents humits de gran recorregut marítim, que provoquen fortes ratxes al litoral i al prelitoral, afavoreixen la formació de nuvolades i les pluges, i produeixen alhora un fort tràngol marítim.

La pertorbació que ens està afectant de ple aquest dissabte ja s'ha situat cap a l'estret de Gibraltar i fa que ens incideixin vents marcats de xaloc i de llevant. Demà es mantindrà cap al sud-est de la Península, per bé que al llarg del dia anirà pujant, desfilant més o menys paral·lela a la costa catalana, fins a situar-se cap al golf de Lleó a última hora. A partir d'aleshores el seu gir ens farà arribar vents de gregal, molt més eixuts a causa del seu menor recorregut marítim, un fet que farà que les pluges vagin de baixa a partir de la tarda a molts punts del centre i del sud del país, per bé que aquest diumenge podran ser especialment abundants a la Catalunya Nord i al nord-est de Catalunya.

La llevantada ja serà història a partir de dilluns. La setmana que ve s'albira molt més estable, però cada cop més freda, a causa de l'arribada d'una massa d'aire molt més freda i eixuta que farà recular el mercuri fins a valors del tot habituals per als primers dies de desembre.

Recordeu que a www.ara.cat/meteo hi trobareu la darrera previsió meteorològica per al vostre municipi.

stats