BENESTAR
Societat21/05/2016

Una de cada tres mesures contra la pobresa, pendent del pressupost

Les entitats critiquen que no s’hagi avançat en la renda mínima

Ara
i Ara

BarcelonaTot depèn del pressupost. Aquest és el missatge que va llançar ahir la consellera de Presidència, Neus Munté, després de la primera reunió de la Comissió de Seguiment del ple d’emergència social. De fet, Munté va arribar a advertir que “una de cada tres mesures” que el Govern preveu aplicar i que responen a les resolucions aprovades al ple “depenen de l’aprovació dels nous pressupostos per al 2016”. “Amb una pròrroga pressupostària no es poden tirar endavant”, avisa. És per això que Munté va voler “emplaçar” tots els agents a estar pendents “d’aquest debat pressupostari del Parlament”. “Des del Govern tenim tot l’interès que es puguin aprovar uns pressupostos que permetin el compliment exhaustiu de totes i cadascuna de les mesures de la resolució”, va afegir.

Des de l’oposició, PSC i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) van criticar que el Govern “no pugui garantir” com destinar partides per a les mesures aprovades al ple de la pobresa. C’s, en la mateixa línia, va demanar que el debat pressupostari se centri en les polítiques socials, i el PP va alertar que el pressupost corre perill perquè el Govern “l’ha deixat en mans d’un partit antisistema com la CUP”.

Cargando
No hay anuncios

Reformes necessàries

Les entitats del tercer sector, per la seva banda, van retreure al Govern no haver avançat en reformes “molt importants” com ara la de la renda mínima d’inserció (RMI), necessària segons el president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, perquè es tracta de “l’últim instrument” de moltes persones per evitar caure en el pou de l’exclusió.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans, les entitats també van demanar al Govern “monitoritzar” les actuacions que s’han engegat i que es preveu fer per lluitar contra la pobresa per conèixer-ne l’“impacte” real. “Una llista de propostes ens diu poc. El que és significatiu és a quantes persones arribaran les mesures”, va subratllar Illa. Més enllà de les 270 propostes que va presentar el Govern en la reunió, les entitats volen saber si les mesures serveixen per reduir el 20,9% de pobresa i risc d’exclusió a Catalunya. El president de la Taula també va recordar que les persones amb més de dos anys a l’atur s’han multiplicat per deu entre el 2008 i el 2016. No obstant això, Illa va valorar que en els dos mesos que han passat des del ple “ha canviat la manera d’entendre que l’exclusió i la pobresa crònica són un fet a Catalunya també en un context de creixement econòmic”.